Μειωμένες συγκομιδές και αυξημένες τιμές για τις σοκολάτες φέρνουν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι συχνότερες υψηλότερες θερμοκρασίες στη δυτική Αφρική.

Αναλυτικά, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές της σοκολάτας, καθώς η Δυτική Αφρική που ευθύνεται για το 70% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής, πλήττεται εδώ και εβδομάδες από υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με συνέπεια ζημιές στις σοδειές.

Η μείωση στην παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του κακάο, το οποίο παράγεται από τους κόκκους του κακαόδεντρου και αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας.

Μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι "η κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση πετρελαίου, άνθρακα και αερίου μεθανίου, προκαλεί συχνότερες θερμότερες θερμοκρασίες" σε μέρη όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία.

Η μελέτη, από την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα Climate Central, διαπίστωσε ότι η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 44 περιοχές παραγωγής κακάο στη δυτική Αφρική και υπολογιστικά μοντέλα, οι ερευνητές συνέκριναν τις σημερινές θερμοκρασίες με έναν κόσμο που δεν επηρεάζεται από την παγκόσμια θέρμανση.

Θερμοκρασίες άνω των 32C - Πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται βέλτιστα για τα κακαόδεντρα

Οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανότητα αυτές οι περιοχές να αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες άνω των 32C - πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται βέλτιστα για τα κακαόδεντρα.

Η έκθεση υπολόγισε ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια θέρμανση είχε προσθέσει τρεις επιπλέον εβδομάδες θερμοκρασιών άνω των 32C στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα κατά τη διάρκεια της κύριας καλλιεργητικής περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι "η υπερβολική ζέστη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της συγκομιδής".

Σημείωσαν ότι πολλοί άλλοι παράγοντες ενδέχεται να βλάψουν τα κακαόδεντρα και να αυξήσουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των προσβολών από ζιζάνια, των βροχοπτώσεων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης εξόρυξης.

Η Christian Aid δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ξεχωριστή έρευνα σχετικά με την ευπάθεια των καλλιεργητών σοκολάτας και κακάο στις καιρικές αλλαγές που προκαλούνται από την παγκόσμια θέρμανση.
Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι οι συνθήκες στη δυτική Αφρική έχουν αλλάξει δραματικά λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων και των χαλασμένων καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου το 2023 και της ξηρασίας το 2024.

Στα ύψη οι τιμές για τις σοκολάτες

Οι αποτυχημένες συγκομιδές είχαν συμβάλει στη σημαντική άνοδο των τιμών του κακάο από τα τέλη του 2023 στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, όπου διαπραγματεύεται το εμπόρευμα.

Οι τιμές του κακάο στη Νέα Υόρκη ήταν πάνω από 10.000 δολάρια ανά τόνο την Τετάρτη, κάτω από το ανώτατο επίπεδο των πάνω από 12.500 δολαρίων στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι τιμές της Νέας Υόρκης κυμαίνονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 2.000 και 3.000 δολαρίων ανά τόνο εδώ και δεκαετίες.

Η Narcisa Pricope, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, δήλωσε ότι η καλλιέργεια αντιμετωπίζει "υπαρξιακή απειλή" κυρίως λόγω των ολοένα και πιο ξηρών συνθηκών στις κακαοπαραγωγικές περιοχές.