Σεισμός στις Αλκυονίδες: 44 χρόνια από τα 6,7 Ρίχτερ με τους 20 νεκρούς - Πώς κάλυψε η "Απογευματινή" τις φονικότερες σεισμικές δονήσεις της χώρας
Οι σεισμοί που έχουν "σφραγίσει" την ιστορία της Ελλάδας
Η εφημερίδα "Απογευματινή", όπως σε κάθε κρίση, έτσι και στην περίπτωση των σεισμών, κατέγραψε με ακρίβεια και ένταση τα γεγονότα, τις συνέπειες, τα θύματα και τις προσπάθειες αποκατάστασης
Οι σεισμοίέχουν «σφραγίσει» την ιστορία της Ελλάδας, προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή και πολλές ανθρώπινες απώλειες. Από τον φονικό σεισμό της Κεφαλονιάςτο 1953 έως και την καταστροφική σεισμική δόνηση της Αθήνας το 1999, η χώρα μας έχει βιώσει αρκετές σεισμικές τραγωδίες.
Η εφημερίδα «Απογευματινή», όπως σε κάθε κρίση, έτσι και στην περίπτωση των σεισμών, κατέγραψε με ακρίβεια και ένταση τα γεγονότα, τις συνέπειες, τα θύματα και τις προσπάθειες αποκατάστασης.
Με αφορμή τη σημερινή 44η επέτειο από τον ισχυρό σεισμό στις Αλκυονίδες, που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 και στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, καθώς και τους πρόσφατους σεισμούς στη Σαντορίνηπου έχουν προκαλέσει την ανησυχία Πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και κατοίκων, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους πιο φονικούς σεισμούς στην ιστορία της χώρας και στο πώς η «Απογευματινή» τους κάλυψε δημοσιογραφικά.
Ήταν 24 Φεβρουαρίου 1981, όταν ένας σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, καθώς και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν στις νήσους Αλκυονίδες (μικρό σύμπλεγμα νησιών κοντά στην περιοχή της Κορίνθου), ταρακούνησαν όλη την Αττική και στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους.
Αυτός ο πρώτος μεγάλος σεισμός προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο, με πολλούς να βγαίνουν στους δρόμους και να περνούν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Λίγες ώρες αργότερα, στις 04:35 της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί ήδη από τον πρώτο σεισμό.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 23:58 σημειώθηκε τρίτος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν στην Ανθούπολη Περιστερίου. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.
Το πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής» στις 25 Φεβρουαρίου, μετά τους δύο πρώτους δυνατούς σεισμούς, έκανε λόγο για «Νύχτα τρόμου σε ραγισμένη Αθήνα», που άφησε πίσω της «12 νεκρούς και 14 αγνοούμενους», ενώ στις 26 Φεβρουαρίου σημείωνε πως «Ενώ η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να γυρίσει στα σπίτια του, η Αθήνα σπαρταρά από αγωνία - Τους 20 έφτασαν οι νεκροί».
Ο καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία των Επτανήσων το 1953
Ο καταστροφικότερος σεισμός των Επτανήσων σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου 1953 στη νοτιοανατολική Κεφαλονιά και είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ, ενώ αποτελούσε το αποκορύφωμα μιας σεισμικής ακολουθίας που είχε ξεκινήσει από τις 9 του μηνός.
Επέφερε καταστροφές σε όλο το νησί, καθώς και στα γειτονικά νησιά, όπως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, και προκάλεσε τον θάνατο 455 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.412.
Οι πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η διαχείριση της καταστροφής ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι υποδομές καταστράφηκαν και οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι. Η αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών, με τον εν λόγω σεισμό να εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Η «Απογευματινή» ήταν εκεί και κατέγραψε το γεγονός, έχοντας στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της που κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου τη φωτογραφία ενός σκάφους και τον τίτλο «Η μοναδική αυτή φωτογραφία ελήφθη την στιγμή ακριβώς που ο σεισμός κατέστρεφε το Αργοστόλι, ενώ το αποβατικόν σκάφος «Ρόδος» από το οποίον εφωτογράφιζε την σκηνήν ο απεσταλμένος μας εκλυδωνίζετο εκ της δονήσεως - Το πελώριον σύννεφον που καλύπτει την πόλιν δεν είναι καπνός, αλλά σκόνη από τα καταρρέοντα εις οικήματα ερείπια».
Ο σεισμός που ισοπέδωσε την Καλαμάτα το 1986
Ανεξίτηλος στις μνήμες όλων θα μείνει και ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 και ισοπέδωσε την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω του 20 νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης σχεδόν ισοπεδώθηκε, καθώς τα περισσότερα σπίτια εκεί ήταν παλιά. Βέβαια, όλοι θυμούνται και την καινούργια πολυκατοικία στο Νησάκι που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, με τους ενοίκους της να εγκλωβίζονται στα ερείπια.
Σημειώνεται πως οι πολίτες της Καλαμάτας είχαν κατακλύσει κατακλύσει το λιμάνι λίγο πριν τον σεισμό, καθώς εγκαινιαζόταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας-Κρήτης και βρισκόταν ελλιμενισμένο το πλοίο του Λάτση, η «Μαριάννα».
Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός θεωρούν πολλοί ότι έσωσε αρκετό κόσμο, που εκείνη την ώρα υπό κανονικές συνθήκες θα βρισκόταν στα σπίτια του. Και οι επόμενες ημέρες ήταν τραγικές για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς ο ισχυρός μετασεισμός των 5,6 Ρίχτερ που ακολούθησε, αποτελείωσε ό,τι είχε αφήσει ο πρώτος μεγάλος.
«Τρόμος από 6,2 Ρίχτερ - Μεγάλες ζημιές στην Καλαμάτα», ήταν ο κεντρικός τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Απογευματινής» που κυκλοφόρησε την 14η Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη, ο τίτλος ήταν ακόμα πιο δραματικός «Ανασύρουν συνεχώς πτώματα».
Μάλιστα, η εφημερίδα, που όπως επισημαίνεται, βρέθηκε πρώτη στον τόπο της τραγωδίας, φιλοξενεί 5σελιδο ρεπορτάζ για τον σεισμό. Αναφορά γίνεται και στον τραγικό απολογισμό της σεισμικής δόνησης, που ήταν 20 νεκροί - 9 αγνοούμενοι - 300 τραυματίες.
Ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 με τους 143 νεκρούς
Ο σεισμός της Πάρνηθας, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, υπήρξε ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών, αφήνοντας πίσω τους 143 νεκρούς.
Έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στις 14:56 τοπική ώρα, και είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην περιοχή ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε μεταξύ 9 και 14 χιλιομέτρων, γεγονός που συνέβαλε στην ένταση του φαινομένου.
Παρά τη μικρή διάρκεια του σεισμού, η οποία ήταν μόλις 15 δευτερόλεπτα, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές. Στις υλικές ζημιές που ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια
ευρώ καταγράφηκαν καταρρεύσεις κτιρίων, σοβαρές ζημιές σε υποδομές και αμέτρητοι κατεστραμμένοι δρόμους και γέφυρες.
Η ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε τον σεισμό ήταν τεράστια, καθώς οι αρχές και οι διασώστες εργάστηκαν ακατάπαυστα για να απεγκλωβίσουν επιζώντες και να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.
Η αποκατάσταση των καταστροφών διήρκεσε για μήνες και απαιτήθηκαν τεράστιοι πόροι και προσπάθειες, για να επιστρέψει η κανονικότητα στην περιοχή.
Η καταστροφή αυτή αποτέλεσε σημείο καμπής για την Ελλάδα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και σχεδιασμό σε επίπεδο σεισμικής ασφάλειας.
Όπως είναι φυσικό, ο φονικός αυτός σεισμός μονοπώλησε το ενδιαφέρον και της «Απογευματινής», το πρωτοσέλιδο της οποίας έφερε τον κεντρικό τίτλο «Θαμμένοι στα ερείπια» την επομένη του σεισμού, δηλαδή στις 8 Σεπτεμβρίου του 1999, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις ανθρώπινες απώλειες. Ακόμα, στο πρωτοσέλιδο φιλοξενούνται οι τίτλοι «Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό», «Νύχτα τρόμου και αγωνίας», «Πάνω από 30 οι νεκροί - Δεκάδες αγνοούμενοι».
Όσο για το πρωτοσέλιδο της 9ης Σεπτεμβρίου του 1999, έφερε τον τίτλο «Έγκλημα και… τιμωρία - Πάνω από 65 οι νεκροί- Βιβλικές οι καταστροφές», ενώ αυτό της 10ης Σεπτεμβρίου, τον τίτλο «Σε απόγνωση 200.000 άστεγοι - Ουρές για συσσίτιο - Ζημιές στο 54% των κτιρίων».