Αλέξης Kούγιας: Μια ζωή σαν μυθιστόρημα - Το success story της πορείας του γνωστού ποινικολόγου
Oι έντονες στιγμές στα γήπεδα και η κοσμική ζωή
Πολύκροτες υποθέσεις, όπως των Λιγνάδη, Πισπιρίγκου, Τοπαλούδη και Καµπανού, αλλά και του Ρωχάµη, των Σατανιστών, της 17Ν και του Κορκονέα, φέρουν τη σφραγίδα του
Η ζωή του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει γίνει μυθιστόρημα, σίριαλ, ακόμα και ταινία. Ο Αλέξης Κούγιας που έδωσε πολύμηνη μάχη για τη ζωή του με αντίπαλο τον καρκίνο, «έφυγε» σε ηλικία 74 ετών, το πρωί της Παρασκευής. Ο γνωστός ποινικολόγος έζησε έντονες στιγμές τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και εκτός και κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη μάχιμη δικηγορία έχοντας κληθεί να αναλάβει πολύκροτες υποθέσεις, όσο και στη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο.
Σε μισό και πλέον αιώνα δικηγορίας έλαβε μέρος σε πάνω από 25.000 δίκες εκ των οποίων οι 1.000 είναι υποθέσεις ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως. Οι πιο πρόσφατες υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί ήταν η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά και της οικογένειας του άτυχου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού.
Επιπλέον ανέλαβε την υπεράσπιση οικογενειών θυμάτων των Τεμπών αλλά και της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο. Παράλληλα δήλωσε παράσταση υπεράσπισης σε δεκάδες γνωστές υποθέσεις, όπως αυτή του Βαγγέλη Ρωχάμη, των Σατανιστών της Παλλήνης, της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ, της δολοφονίας της Σούλας Καλαθάκη, της δολοφονίας του Μαρσελίνο, γνωστού και ως «Μαραντόνα της Αγίας Βαρβάρας», του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς και του οδηγού της νταλίκας που ενεπλάκη στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το 2003.
Ο Αλέξης Κούγιας γεννήθηκε στην Πετρούπολη τον Ιανουάριο του 1951, 24 έγραφε το ημερολόγιο με το κρύο να είναι τσουχτερό. Μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι με την οικογένειά του. Ο πατέρας του, Χρήστος, πρώην χωροφύλακας από το Βέλο Κορινθίας, διατηρούσε χρωματοπωλείο, ενώ η μητέρα του, Καλλιόπη, κρατούσε το νοικοκυριό. Υπόδειγμα μαθητή, πήγαινε σε σχολείο στους Αγίους Αναργύρους και τα παιδικά του χρόνια ήταν γεμάτα με διάβασμα, δουλειές στο μαγαζί του πατέρα του, και φυσικά, ποδόσφαιρο.
Στα 15 του χρόνια πήρε βραβείο της Μαθηματικής Εταιρείας και η οικογένειά του επιθυμούσε να τον δει να σπουδάζει μηχανικός. Άλλωστε εκείνη την περίοδο το επάγγελμα του μηχανικού ήταν αρκετά προσοδοφόρο μιας και η αντιπαροχή βρισκόταν σε πλήρη άνθηση. Πρώτη του, λοιπόν, επιλογή ήταν το Πολυτεχνείο. Σε αυτό το πλαίσιο άφησε τους Αγίους Αναργύρους και μετακόμισε στην Κυψέλη, έτσι ώστε να είναι κοντά στο φροντιστήριο με σκοπό την προετοιμασία για τις εισαγωγικές στη Σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ.
Παράλληλα για να βγάλει τα προς το ζην με ένα ποδήλατο γυρνούσε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας μοιράζοντας την «Ναυτεμπορική». Η αγάπη του, για το ποδόσφαιρο δεν έσβηνε και έτσι φορούσε τη φανέλα του Άρη Πετρούπολης και αγωνιζόταν είτε ως λίμπερο, είστε ως «εξάρι» με ειδίκευση στο «καθάρισμα» των επικίνδυνων φάσεων των αντιπάλων. Την ίδια περίοδο η δημοκρατία έχει μπει στον «γύψο».
Κάποιοι από τους συμμαθητές του - ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος - τον παρότρυναν να παρακολουθήσει μία δίκη που διεξάγονταν στο Αρσάκειο. Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που είχαν καταθέσει καθηγητές της Νομικής που είχαν σκύψει το κεφάλι στη χούντα και καθηγητές που αντιστέκονταν.
Αυτή η δίκη θεωρείται σταθμός για τον Αλέξη Κούγια. Τα όσα διαδραματίζονταν στην δικαστική αίθουσα τον έκαναν να αφήσει στην άκρη τις σκέψεις για σπουδές στο Πολυτεχνείο και να στρέψει την προσοχή του στα νομικά. Όταν το ανακοίνωσε στην οικογένειά του, η αλήθεια είναι ότι δεν την βρήκε σύμφωνη. Εκείνος δεν το έβαλε κάτω και ένα ολόκληρο καλοκαίρι βρέθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του στο Βέλο. Το μόνο που έκανε ήταν να «ρουφήξει» κάθε ικμάδα γνώσης με σκοπό να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει στη νομική. Εν τέλει με μπόλικο πείσμα κατάφερε να εισαχθεί στη Νομική Θεσσαλονίκης.
Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Ολυμπιακού Λουτρακίου, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Από τη στιγμή που έπρεπε να αφήσει την Αθήνα για τη συμπρωτεύουσα ήρθε και η μεταγραφή του στον Ηρακλή. Με τα πρώτα του χρήματα αγόρασε μία Kawasaki Ζ1 900 και κατέβηκε στο Ξυλόκαστρο για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και ατομική προετοιμασία για την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν. Την ίδια περίοδο γνώρισε τον πρώτο του μεγάλο έρωτα, που ήταν η Μαριαλένα Οικονομίδη, κόρη του διάσημου κονφερασιέ Γιώργου Οικονομίδη, ενώ την ίδια εποχή βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον θάνατο και κατάφερε να νικήσει.
Ήταν 1η Ιουλίου, όταν ανέβηκε στη μηχανή του με προορισμό το Κιάτο. Στη διαδρομή ένας οδηγός φορτηγού κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, έπεσε με μετωπική σφοδρότητα πάνω του, τον τραυμάτισε βαριά και τον εγκατέλειψε αναίσθητο με συντριπτικά κατάγματα στην άσφαλτο. Τον πρόλαβαν μεταξύ ζωής και θανάτου. Για 19 μήνες πάλεψε νοσηλευόμενος στο ΚΑΤ και βγήκε νικητής.
Πέρασαν τρία χρόνια για να καταφέρει να αγωνιστεί ξανά με τα χρώματα του Ολυμπιακού Λουτρακίου. Πλέον ήταν πτυχιούχος Νομικής και έκανε τα πρώτα του βήματα στον δικηγορικό κλάδο. Εκείνη την εποχή ο πρόεδρος της Λαχαναγοράς, ήταν πρόεδρος στον Ολυμπιακό Λουτρακίου και τον βοήθησε αναθέτοντάς του τις άφθονες αγορανομικές υποθέσεις αρκετών χονδρεμπόρων μανάβηδων του Ρέντη. Ο Αλέξης Κούγιας τις αντιμετώπισε ως κακουργήματα, αφού τότε προβλέπονταν αυστηρές ποινές για τέτοιες παραβάσεις. Είχε 5-6 δικαστήρια τη μέρα.
Σε μία από τις δίκες, έτυχε να τον ακούσει ο πατέρας του Βαγγέλη Ρωχάμη, του γνωστού «πεταλούδα». Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπισή του καταφέρνοντας να τον αθωώσει. Ήταν το 1978, και ο μόλις 27 ετών Αλέξης Κούγιας ξεκίνησε να διαγράφει εντυπωσιακά την πορεία του στη δικηγορία. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν από το πελατολόγιο πολλά αστέρια του λαϊκού πενταγράμμου. Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος, Σταμάτης Κόκκοτας, Γιάννης Πάριος, Στράτος Διονυσίου, Λευτέρης Πανταζής.
Με τη Μαρινέλλα, όμως, ήρθε πολύ κοντά. Μάλιστα ήταν κουμπάρα στον πρώτο του γάμο με την Τίλντα, μία κοπέλα που προερχόταν από εύπορη εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς της δεν τον ήθελαν, ωστόσο η Τίλντα ήταν αποφασισμένη και ήθελε να κάνει μαζί του οικογένεια. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό και παντρεύτηκαν, το 1982 σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Ωστόσο οι στιγμές ευτυχίας δεν κράτησαν για πολύ. Δύο μήνες μετά τον γάμο τους, η Τίλντα σκοτώθηκε σε τροχαίο και κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό της. Ο Αλέξης Κούγιας κατάφερε να πνίξει τον πόνο, μέσα από τη δουλειά. Και τα κατάφερε. Τα επόμενα χρόνια είχε φτάσει στην κορυφή. Τα χρόνια πέρασαν και βρήκε ξανά τον έρωτα στο πρόσωπο του διάσημου μοντέλου Εύης Βατίδου.
Ο δεύτερος γάμος του με την Εύη Βατίδου ήταν γεμάτος πάθος, αλλά και συγκρούσεις. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Μάιρα, όμως ο χωρισμός τους ήταν επεισοδιακός, με χρόνια δικαστικών αντιπαραθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος έλεγε πως η πρώην σύζυγός του υπήρξε «εξαιρετική» κατά τη διάρκεια του γάμου τους.
Το ποδόσφαιρο, δεν έφυγε από τη ζωή του με τον ίδιο να διατελεί πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ το 1997 και το 2004, για μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει πρόεδρος της Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του Π.Α.Σ. Γιάννινα, της Λαμίας, της Παναχαϊκής, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα του Ιωνικού Νικαίας, αλλά και του Αιγάλεω Α.Ο. του οποίου, επιπλέον, υπήρξε γενικός αρχηγός όπως και νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. τη δεκαετία του ’80, επί προεδρίας Βίκτωρα Μητρόπουλου.
Επίσης υπήρξε εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕκαι αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ. Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναχαϊκής 2005 και το Μάιο του 2009 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της από τον Κώστα Μακρή. Η τελευταία ομάδα, με την οποία ασχολήθηκε, ήταν η ΑΕΛ. Την είχε στα χέρια του από τη σεζόν 2015-2016 όπου και τελικά την παραχώρησε στον Αχιλλέα Νταβέλη το 2022. Η παραμονή του εκεί είχε γενικά πολλές κόντρες με τον κόσμο με τους οργανωμένους συνεχώς να ζητούν την αποχώρησή του. Παράλληλα για μικρό διάστημα ήταν αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού (2023 - 2024).
Οι υποθέσεις που δεν ανέλαβε ποτέ
Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ είχε αποκαλύψει την κατηγορία των ανθρώπων των οποίων δεν ανέλαβε ποτέ την υπεράσπισή τους και το προσωπικό του βίωμα, που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση. «Δεν αναλαμβάνω τοκογλυφία" είχε πει κατηγορηματικά. «Έχω ένα βίωμα προσωπικό, μια κάποια μικρή περιουσία του πατέρα μου στη Νεράντζα Κορινθίας... Το έχασε από συγγενή του τοκογλύφο» είχε προσθέσει. Στην ίδια συνέντευξη είχε ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τους τοκογλύφους τους χειρότερους ανθρώπους, μαζί με αυτούς που αξιοποιούν τους πλειστηριασμούς. «Θεωρώ ότι οι χειρότεροι άνθρωποι που υπάρχουν στην κοινωνία είναι οι τοκογλύφοι και αυτοί που παίρνουν σπίτια στους πλειστηριασμούς» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ο Αλέξης Κούγιας είχε πει πως: «Εγώ πήγα και έκανα εγχείρηση καρκίνου, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Μπήκα στο χειρουργείο στις 7 η ώρα, βγήκα το απόγευμα και στα παιδιά μου έλεγα όταν συνήλθα ότι ήμουν διακοπές. Τα παιδιά μου το πίστεψαν. Οι συνεργάτες τους γραφείου μου νόμιζαν ότι είμαι στην Ελβετία για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Αντιμετωπίζω τη ζωή με αυτό τον τρόπο. Ο καρκίνος είναι μεν μια αρρώστια που δεν θέλεις να έρθει, όταν έρθει όμως είσαι υποχρεωμένος να το βάλεις στη καθημερινότητά σου».