Λίγες ημέρες απέμειναν για την 25η Μαρτίου, με τον κόσμο να προετοιμάζεται για την διπλή εορτή σε εθνικό και θρησκευτικό επίπεδο, ενώ από τα περισσότερα τραπέζια δε θα λείψει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Φέτος η 25η Μαρτίου «πέφτει» Τρίτη, φέρνοντας ακόμα μια αργία για το φετινό έτος, ενώ η μέρα έχει διπλό συμβολισμό.


25η Μαρτίου: Ο διπλός εορτασμός και το φαγητό που δε λείπει από το τραπέζι

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς με τελικό στόχο των εξεγερμένων Ελλήνων την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης. Η καθιέρωση της γιορτής έγινε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Την ίδια μέρα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.

Η Εκκλησία τιμά την ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού. Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. 

Το διατροφολόγιο της 25ης Μαρτίου επιβάλλει να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, μιας και διανύουμε τη νηστεία της Σαρακοστής. Η Εκκλησία για εκείνη την μέρα προτείνει κατάλυση της νηστείας επιτρέποντας το ψάρι, το λάδι και το κρασί.

mpakaliaros

Γιατί μπακαλιάρος;

Όσον αφορά στο γιατί επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος για να τιμάται αυτή η ημέρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο.

Στα νησιά ήταν εύκολο να τρώνε φρέσκο ψάρι, αλλά οπουδήποτε αλλού ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φτηνή και εύκολη λύση, η οποία πέρασε και στην παράδοση.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση για όσους έμεναν σε ορεινές περιοχές και επιπλέον ήταν πολύ φθηνός.