«Θύελλα» εξελίξεων παρατηρείται στη γειτονική Τουρκία, πάντα υπό την αίρεση της συγκρατημένης παρατήρησης από την πλευρά της Δύσης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη από τις Αρχές ως «εγκέφαλος» μεγάλου οικονομικού σκανδάλου και διαφθοράς.

Μαζί με αυτόν στο επίκεντρο των ερευνών έχουν τεθεί περισσότερα από 100 άτομα και ερευνώνται πολλά ακόμη, ένα εκ των οποίων φέρεται να είναι ο πολύ γνωστός στη χώρα μας Ατζούν Ιλίτζαλι! Ο Mr Survivor, ιδιοκτήτης και απόλυτος διαχειριστής του περίφημου τηλεοπτικού φορμάτ που κάνει πάταγο σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη, φέρεται να συνδέεται με άτομο το οποίο έχει λάβει πακτωλό χρημάτων από «κανάλια» που οδηγούν στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο ίδιος όμως αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, αλλά και με τον ίδιο το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Αναβρασμός

Οι διώξεις έχουν προβληματίσει την τουρκική κοινωνία, ενώ πλέον ακούγονται φωνές πως πρόκειται για μία ενορχηστρωμένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξάλειψη του ανταγωνισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, 24 ώρες πριν από τη σύλληψη του Ιμάμογλου, ανακοινώθηκε η άρση του πανεπιστημιακού πτυχίου του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί ακρογωνιαία προϋπόθεση για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός πως έχει ανακοινωθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων για τέσσερις ημέρες, διαρρέουν εικόνες στο διαδίκτυο που απεικονίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο Ατζούν Ιλίτζαλι έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» διάφορων Μέσων της Τουρκίας, τα οποία περιγράφουν διάφορα περιστατικά δωροδοκιών και δωροληψιών, με σκοπό τη μόχλευση πολιτικών εξελίξεων. Το «κουβάρι» σε αυτή την υπόθεση περιπλέκεται, καθώς ο Μερτάν Ατσίλ, βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρώην μπατζανάκης του Ατζούν, φέρεται να έχει λάβει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από το δήμο Κωνσταντινούπολης. Τα Μέσα της γειτονικής χώρας σημειώνουν πως ο Ατσίλ διατηρεί την Creative Medya Reklam A.S., διαφημιστική εταιρεία, την ώρα που ο ίδιος εργάζεται στη Χαλ Σίτι, ομάδα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ιδιοκτησίας του Ατζούν.

Τα Μέσα της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως η δημοτική επιχείρηση της Κωνσταντινούπολης IMM Media Inc. μεθόδευσε ανάθεση διαγωνισμού με νικήτρια την Creative Medya Reklam A.S. Η διαφημιστική εταιρεία έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών καθώς φέρεται να έχει λάβει με απευθείας ανάθεση έργο ύψους 334 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, περίπου 8.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή ισοτιμία. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα περί σκανδάλου, η λίρα έχασε το 3% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η εταιρεία του εξ αγχιστείας συγγενή του Ατζούν χρηματοδοτούσε ένα σύστημα από ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να ενισχύσουν την επικοινωνιακή θέση του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Τα παραπάνω ενίσχυσε ο Νιχάτ Ουλουδάγ, διευθυντής Ειδήσεων Κωνσταντινούπολης του CNN Türk, ο οποίος δημοσίευσε πληροφορίες που θέλουν συγκεκριμένες εταιρείες να εξασφαλίζουν συμβάσεις με υψηλές προσφορές, χωρίς να ολοκληρώνουν τα έργα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκδίδονταν εικονικά τιμολόγια με σκοπό τον προσωπικό πλουτισμό.

Ο ίδιος ο Ατζούν σε πρόσφατη συνέντευξη έδειξε απαυδισμένος και κουρασμένος από αυτές τις εικασίες και σημείωνε κατηγορηματικά: «Με κατηγορούν ότι έχω επιχειρηματικές σχέσεις με τον Ιμάμογλου, ενώ δεν έχω καν καθίσει ποτέ μαζί του. Έχω δηλώσει ανοιχτά ότι ψήφισα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τώρα με κατηγορούν για συνεργασία με την αντιπολίτευση. Κάθε μέρα νέες συκοφαντίες».

Το γαϊτανάκι φημών, πληροφοριών και εικασιών συνεχίζεται πάντως για τον Ατζούν, ο οποίος φέρεται να κατηγορείται απευθείας από την Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης για μία υπόθεση παράνομων διαφημίσεων. Ο Ατζούν διατηρεί τις τηλεοπτικές πλατφόρμες TV8 και Exxen, οι οποίες φέρεται να πρόβαλαν διαφημίσεις για παράνομα στοιχήματα κατά τη διάρκεια αθλητικών μεταδόσεων. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν προώθηση στοιχηματικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια, με τον Ατζούν να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 1 έως 3 έτη αλλά και πρόστιμο.

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι Ζει τον έρωτά του

Παρά τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά ΜΜΕ, είναι αλήθεια πως η τελευταία αντίδραση του Ατζούν αφορά κυρίως κάποια συγκεκριμένα… κουτσομπολιά, παρά το εν λόγω φερόμενο σκάνδαλο. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην εβδομάδα, ανάμεσα στον ορυμαγδό των… αποκαλύψεων, ένα από τα τουρκικά ταμπλόιντ δημοσίευε ρεπορτάζ το οποίο ανέφερε πως ο 53χρονος Ατζούν βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου με την πανέμορφη 26χρονη (τέταρτη) σύζυγό του, Αΐσα Αλτουνκάγια. Το ζευγάρι όμως φαίνεται πως θέλει να βάλει κάθε πράγμα στη θέση του και μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Ατζούν ανάρτησε μία «ζεστή» και χαμογελαστή φωτογραφία, με τους δυο τους να είναι αγκαλιασμένοι και ανέμελοι, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες περί διαφαινόμενου διαζυγίου.

Δημοσιευθηκε στην Ontime