Ένας Αμερικανός γιατρός από το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό πείραμα προσωπικής υγιεινής που διήρκεσε 8 ολόκληρα χρόνια. Ο Dr. James Hamblin, ειδικός στη δημόσια υγεία, αποφάσισε να σταματήσει εντελώς τη χρήση σαπουνιού και σαμπουάν, χρησιμοποιώντας μόνο νερό για το καθημερινό του μπάνιο, με στόχο να αποδείξει πώς τα συνηθισμένα προϊόντα υγιεινής επηρεάζουν το μικροβίωμα του δέρματος.

*Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο - Έχει 70 παράσιτα, χημικά και τρώγεται σε κάθε σπίτι



Το επαναστατικό πείραμα του Αμερικανού γιατρού

Ο Dr. James Hamblin, καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, πήρε μια ασυνήθιστη απόφαση που άλλαξε ριζικά την καθημερινή του ρουτίνα. Σταμάτησε να κάνει μπάνιο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με σαπούνι και άλλα προϊόντα καθαρισμού, και περιορίστηκε αποκλειστικά στη χρήση νερού. Αυτή η απόφαση δεν ήταν παρορμητική, αλλά μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιστημονική προσέγγιση για να αμφισβητήσει τις καθιερωμένες πρακτικές προσωπικής υγιεινής. Το πείραμα του γιατρού από τις ΗΠΑ είχε ως στόχο να εξετάσει πώς τα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν το μικροβίωμα του δέρματος, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας και συμβάλλουν στην υγεία της.


Τι συνέβη όταν ο γιατρός σταμάτησε να χρησιμοποιεί σαπούνι και σαμπουάν

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πειράματος, ο Dr. Hamblin παρατήρησε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο σώμα του. Όπως έχει αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις του, το σώμα του πέρασε από μια φάση προσαρμογής, κατά την οποία αντιλήφθηκε μια πιο έντονη οσμή. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μυρωδιά σταδιακά εξαφανίστηκε. Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια χωρίς σαπούνι και σαμπουάν, η καθημερινή ρουτίνα καθαριότητας του Αμερικανού γιατρού περιλαμβάνει αποκλειστικά τη χρήση νερού. Δεν χρησιμοποιεί κανένα προϊόν προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνι, σαμπουάν ή αποσμητικό, και υποστηρίζει ότι το δέρμα του έχει προσαρμοστεί πλήρως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.



Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το πείραμα προσωπικής υγιεινής

«Πλενόμαστε από συνήθεια, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι κοινωνικοί κανόνες, όχι επειδή το χρειαζόμαστε από ιατρική άποψη», εξηγεί ο γιατρός από τις ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου του με τίτλο «Clean: The New Science of Skin», στο οποίο ο Dr. Hamblin αμφισβητεί τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής και παρουσιάζει τα ευρήματα του πειράματός του.

Το κεντρικό επιχείρημα του Αμερικανού γιατρού είναι ότι ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι:
  • Τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως το σαπούνι και το σαμπουάν διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος
  • Η υπερβολική χρήση καθαριστικών καταστρέφει τα προστατευτικά βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα μας
  • Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της φυσικής άμυνας του δέρματος
  • Είναι δυνατόν να διατηρήσουμε την υγιεινή μας με λιγότερα προϊόντα καθαρισμού


Επαναπροσδιορίζοντας την προσωπική υγιεινή

Μέσα από το πείραμά του, ο γιατρός James Hamblin προτείνει μια νέα προσέγγιση στην προσωπική υγιεινή. «Δεν πρόκειται για την αποφυγή της υγιεινής, αλλά για την επανεξέτασή της», τονίζει. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό, είναι απολύτως εφικτό να ζούμε με λιγότερα προϊόντα προσωπικής υγιεινής χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Η εμπειρία του Dr. Hamblin δείχνει ότι το σώμα μας έχει την ικανότητα να αυτορρυθμίζεται και να διατηρεί μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία. Μειώνοντας τη χρήση σαπουνιού, σαμπουάν και άλλων προϊόντων καθαρισμού, επιτρέπουμε στο δέρμα μας να αναπτύξει τους φυσικούς του μηχανισμούς προστασίας.

Το πείραμα του γιατρού από τις ΗΠΑ μας προσκαλεί να αναθεωρήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες προσωπικής υγιεινής και να αναρωτηθούμε εάν η υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού είναι πραγματικά απαραίτητη ή απλώς μια κοινωνική σύμβαση που έχουμε υιοθετήσει χωρίς να αμφισβητούμε την επιστημονική της βάση.

Φωτ.: The Guardian