Κυριακή των Βαΐων: Πότε πέφτει φέτος - Τι συμβολίζει η μέρα
Είναι κινητή εορτή
Η προηγούμενη Κυριακή από αυτήν του Πάσχα είναι η Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων είναι σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, η προηγούμενη Κυριακή από αυτήν του Πάσχα και καθιερώθηκε να ονομάζεται έτσι ή αλλιώς Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος. Πρόκειται για κινητή εορτή, καθώς κάθε χρόνο είναι η προηγούμενη Κυριακή από αυτήν της Ανάστασης του Χριστού και από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.
Τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Η Κυριακή των Βαΐων θα εορταστεί τις εξής ημερομηνίες τα επόμενα χρόνια:
Ένα άλλο έθιμο που συναντάται σε πολλές περιοχές είναι τα κάλαντα των Βαΐων. Τα παιδιά, κρατώντας μικρά ψάθινα καλάθια στολισμένα με φύλλα βάγιας, περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα γλυκίσματα ή μικρά δώρα.
Η διατροφή κατά την Κυριακή των Βαΐων αποτελεί θέμα συζήτησης και διαφορετικών παραδόσεων. Στην Ελλάδα, πολλοί επιλέγουν να καταναλώσουν ψάρι αυτή την ημέρα, θεωρώντας το ως παραδοσιακό έθιμο.Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού κατά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Σύμφωνα με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών την Κυριακή των Βαΐων. Αντίθετα, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης υποστηρίζει ότι μόνο κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή. Πολλοί πιστοί που δεν έχουν ξεκινήσει τη νηστεία νωρίτερα, συνήθως αρχίζουν να νηστεύουν από την Κυριακή των Βαΐων και καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προετοιμαζόμενοι πνευματικά για το Πάσχα.
Πότε πέφτει φέτος η Κυριακή των Βαΐων και τι συμβολίζει
Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».Τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Η Κυριακή των Βαΐων θα εορταστεί τις εξής ημερομηνίες τα επόμενα χρόνια:
- Για το 2025: 13 Απριλίου
- Για το 2026: 5 Απριλίου
- Για το 2027: 25 Απριλίου
Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Κυριακής των Βαΐων
Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Κυριακής των Βαΐων ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα, αλλά παρουσιάζουν και πολλές ομοιότητες. Το πιο διαδεδομένο έθιμο σχετίζεται με τα φύλλα της βάγιας, που συμβολίζουν τη νίκη και την αναγέννηση. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά βάγιας και άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια. Σε ορισμένα μέρη, οι πιστοί φτιάχνουν στεφάνια από βάγια, ενώ σε άλλα, τα κλαδιά μοιράζονται στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία ως ευλογία.Ένα άλλο έθιμο που συναντάται σε πολλές περιοχές είναι τα κάλαντα των Βαΐων. Τα παιδιά, κρατώντας μικρά ψάθινα καλάθια στολισμένα με φύλλα βάγιας, περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα γλυκίσματα ή μικρά δώρα.
Τι τρώμε την Κυριακή των Βαΐων
Η διατροφή κατά την Κυριακή των Βαΐων αποτελεί θέμα συζήτησης και διαφορετικών παραδόσεων. Στην Ελλάδα, πολλοί επιλέγουν να καταναλώσουν ψάρι αυτή την ημέρα, θεωρώντας το ως παραδοσιακό έθιμο.Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού κατά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Σύμφωνα με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών την Κυριακή των Βαΐων. Αντίθετα, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης υποστηρίζει ότι μόνο κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή. Πολλοί πιστοί που δεν έχουν ξεκινήσει τη νηστεία νωρίτερα, συνήθως αρχίζουν να νηστεύουν από την Κυριακή των Βαΐων και καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προετοιμαζόμενοι πνευματικά για το Πάσχα.