''Ένα μικρό θαύμα'': Γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο μωρό από γυναίκα με μεταμοσχευμένη μήτρα
Τι αναφέρει το BBC
Η μαμά του μωρού, Γκρέις Ντέιβιντσον, έλαβε τη μήτρα της αδερφής της το 2023 στην πρώτη μηχανή μεταμόσχευσης μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μεταμόσχευση μήτρας είναι ένα κοριτσάκι, ένα γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό» για την επιστήμη. Όπως αναφέρει το BBC, η μητέρα του παιδιού, Γκρέις Ντέιβιντσον, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας το 2023, λαμβάνοντας τη μήτρα της αδερφής της. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην πρώτη εξειδικευμένη μονάδα μεταμόσχευσης μήτρας της χώρας. Δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου 2025, η Γκρέις έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Η ίδια και ο σύζυγός της, Άνγκους, έδωσαν στην κόρη τους το όνομα Έιμι, τιμώντας την αδερφή της Γκρέις, που της χάρισε αυτό το δώρο ζωής.
Διαβάστε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Συγκινημένη η λήπτρια κερατοειδούς από βρέφος - "Θα ήθελα να γνωρίσω τους γονείς του δωρητή"
Το να κρατάς το νεογέννητο κορίτσι - που ζύγιζε λίγο περισσότερο από δύο κιλά - για πρώτη φορά ήταν «απίστευτο» και «σουρεαλιστικό», δήλωσε η Γκρέις στο BBC. «Ήταν συγκλονιστικό γιατί ποτέ δεν αφήσαμε τον εαυτό μας να φανταστεί πώς θα ήταν να την είχαμε εδώ», είπε ακόμη και συνέχισε: «Ήταν πραγματικά υπέροχο».
Η Γκρέις και ο Άνγκους, που ζουν στο βόρειο Λονδίνο, αλλά έχουν καταγωγή από τη Σκωτία, θέλησαν αρχικά να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά μετά τον ασφαλή ερχομό του μωρού μίλησαν στο BBC για το «μικρό τους θαύμα». Σημειώνεται πως η μεταμόσχευση είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, ωστόσο απέτυχε και στη συνέχεια ήταν σχεδόν αδύνατη για αρκετά χρόνια λόγω της πανδημίας του Covid. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2023, χρειάστηκε μια ομάδα περισσότερων από 30 γιατρών και περίπου 17 ώρες για να αφαιρεθεί η μήτρα της Έιμης και να μεταμοσχευθεί στην Γκρέις.Ηνωμένο Βασίλειο: Η Γκρέις έμεινε έγκυος στην πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης
Η Γκρέις έμεινε έγκυος στην πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ήταν «απίστευτο», όταν ένιωσε την πρώτη κλωτσιά του μωρού της, αναφέρει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρη η περίοδος εγκυμοσύνης ήταν «πραγματικά ξεχωριστή». Η Γκρέις γέννησε με καισαρική τομή στο νοσοκομείο Queen Charlotte, στο δυτικό Λονδίνο, στις 27 Φεβρουαρίου. Το ζευγάρι εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει και δεύτερο παιδί, μόλις οι γιατροί κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, η μήτρα θα αφαιρεθεί. Αυτό θα επιτρέψει στη Γκρέις να σταματήσει τη λήψη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που λαμβάνει μέχρι τώρα, προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα της αδερφής της. Η χειρουργική ομάδα είπε στο BBC ότι έχουν πραγματοποιήσει άλλες τρεις μεταμοσχεύσεις μήτρας μετά τη μεταμόσχευση της Γκρέις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος τους είναι να πραγματοποιήσουν συνολικά 15 ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής.
Το πρώτο μωρό παγκοσμίως που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα μετασχηματισμού μήτρας ήταν στη Σουηδία το 2014
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο μωρό παγκοσμίως που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα μετασχηματισμού μήτρας ήταν στη Σουηδία το 2014. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 135 τέτοιες μεταμοσχεύσεις σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Τουρκίας ενώ έχουν γεννηθεί περίπου 65 ώρες μετά από αυτές.