Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τέσσερα κορυφαία γεγονότα που προετοίμασαν το Θείο Δράμα. Με την εβδομάδα των Παθών να φτάνει στην κορύφωσή της, οι πιστοί βιώνουν την πορεία του Χριστού προς τη Σταύρωση μέσα από τις κατανυκτικές ακολουθίες που τελούνται στους ναούς.


*Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται "βουβή" ή "κουφή"



Τα 4 σημαντικά γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης στην πορεία προς το Πάσχα

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων που περιγράφονται στα Ευαγγέλια και συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση του Χριστού:

• Ο Μυστικός Δείπνος: Το ιερό δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά. Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ο Χριστός θέσπισε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
• Ο Ιερός Νιπτήρας: Το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, που αποτελεί παράδειγμα ταπείνωσης και αγάπης, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη.
• Η Υπερφυής Προσευχή: Η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.
• Η προδοσία του Ιούδα: Το γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται και στα τέσσερα Ευαγγέλια.



Οι ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Αυτή η ακολουθία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς που προετοιμάζονται για το Πάσχα, καθώς συμβολίζει την έναρξη των Παθών του Κυρίου. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, κατά τον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης. Σε αυτή την κατανυκτική ακολουθία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν αναλυτικά τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Τα Δώδεκα Ευαγγέλια αποτυπώνουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τον Μυστικό Δείπνο, την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία, τη δίκη, τα βασανιστήρια και τη Σταύρωση.



"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου": Η συγκλονιστική υμνογραφία της Μεγάλης Πέμπτης

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…" και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Η υμνογραφία της Εκκλησίας για την κορύφωση του Θείου Δράματος είναι συγκλονιστική "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν".


Η πορεία προς τη Σταύρωση: Από τη δίκη στον Γολγοθά

Μετά τη σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία, καθώς οι Φαρισαίοι επιζητούσαν τον θάνατό Του. Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, ως Ρωμαίο διοικητή της περιοχής.
Ο Πιλάτος, μη θέλοντας να αναλάβει την ευθύνη, ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος στην αυλή του Πραιτωρίου να επιλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος θα λάβει χάρη για τη γιορτή του Πάσχα. Το πλήθος, αποτελούμενο κυρίως από συνεργάτες και οπαδούς του Βαραββά, επέλεξε τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση. Από εκείνο το σημείο μέχρι τη σταύρωση, ο Ιησούς υπέστη τον απόλυτο εξευτελισμό και τη χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών, με την πορφύρα, το αγκάθινο στεφάνι και το μαστίγωμα. Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να διαρκεί έξι ώρες πάνω στον σταυρό.



Η προετοιμασία για τη Μεγάλη Παρασκευή 

Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, οι πιστοί συγκεντρώνουν τα λουλούδια για το στόλισμα του Επιταφίου, ο οποίος θα υποδεχτεί συμβολικά το σώμα του Χριστού τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί. Αυτή η προετοιμασία αποτελεί μέρος της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα και οδηγεί τους πιστούς στο βίωμα του Πάσχα και της Ανάστασης.