Η Γιορτή της Μητέρας 2025 θα εορταστεί την Κυριακή 11 Μαΐου, όπως κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα αφιερωμένη στην τιμή της μητέρας, της μητρότητας και της ανεκτίμητης συνεισφοράς των μητέρων στην κοινωνία. Λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα, οι μητέρες σε όλο τον κόσμο δέχονται την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των παιδιών τους.

Τι σημαίνει η Γιορτή της Μητέρας και πότε γιορτάζεται διεθνώς

Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μια ετήσια εορτή που τιμά τη μητέρα, τη μητρότητα και την επιρροή των μητέρων στην κοινωνική εξέλιξη. Αν και η ημερομηνία εορτασμού διαφέρει ανά τον κόσμο, στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα και σε πολλές δυτικές χώρες, η Γιορτή της Μητέρας έχει καθιερωθεί τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, που για το 2025 συμπίπτει με την 11η Μαΐου.

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας και πώς καθιερώθηκε

Η Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στον 20ό αιώνα και προέρχεται κυρίως από το αγγλικό και αμερικανικό γυναικείο κίνημα. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στις μητέρες έγινε το 1865 από την Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis), η οποία διοργάνωσε το κίνημα "Mothers Friendships Day" και τις συναντήσεις "Mothers Day Meetings". Σε αυτές τις συναντήσεις, οι μητέρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τη μητρότητα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια σημαντική φιλειρηνική συγκέντρωση μητέρων με το σύνθημα "peace and motherhood". Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να διαμαρτυρηθούν οι μητέρες ώστε τα παιδιά τους να μην στέλνονται στον πόλεμο, συνδέοντας έτσι τη μητρότητα με την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιορτή Μητέρας - Mother's Day


Η Γιορτή της Μητέρας στην ελληνική παράδοση

Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας έχει μια ιδιαίτερη ιστορία που συνδέεται με την Ορθόδοξη παράδοση. Αρχικά, η γιορτή συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής που τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου. Κατά την ημέρα αυτή, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία και τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία, μια πράξη που αντιστοιχεί στο σύγχρονο έθιμο του "Σαραντισμού" που ακολουθούν ακόμα και σήμερα πολλές χριστιανές μητέρες.

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό της μητρότητας μέσω της Παναγίας. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός άρχισε να ατονεί και σταδιακά επικράτησε η δυτικόφερτη συνήθεια του εορτασμού τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Παρόλα αυτά, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις κατά την εορτή της Υπαπαντής.

Πώς γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας σήμερα

Σήμερα, η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μια σημαντική ημέρα για την έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τις μητέρες. Τα παιδιά συνηθίζουν να προσφέρουν δώρα, λουλούδια, κάρτες με ευχές ή να διοργανώνουν ειδικά γεύματα προς τιμήν των μητέρων τους. Πολλές οικογένειες επιλέγουν να περάσουν την ημέρα αυτή μαζί, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις και ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς.

Για το 2025, η Γιορτή της Μητέρας θα εορταστεί την Κυριακή 11 Μαΐου, προσφέροντας μια ακόμη ευκαιρία να τιμήσουμε τις μητέρες μας και να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συνεισφορά τους στη ζωή μας και στην κοινωνία γενικότερα.