Ο Παναγιώτατος Οικουµενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολοµαίος, και ο πάπας Φραγκίσκος της Ρώµης πρόκειται να συναντηθούν την άνοιξη (τέλη Μαΐου) στη Μικρά Ασία, στο πλαίσιο των εορτασµών για τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουµενική Σύνοδο της Νίκαιας. Κατά τη συνάντησή τους θα συµπροσευχηθούν στη Νίκαια της Βιθυνίας, ενώ έως τώρα πλειάδα συζητήσεων έχουν πραγµατοποιηθεί για τον κοινό εορτασµό του Πάσχα, που φέτος συµπίπτει ηµερολογιακά. Ωστόσο, έχει προηγηθεί µια ιστορική πρόσκληση του Οικουµενικού Πατριαρχείου προς το Βατικανό, να καθιερωθεί κοινός εορτασµός του Πάσχα από το 2025. Η πρόσκληση αυτή εκφράστηκε σε ανακοινωθέν της Σύναξης της Ιεραρχίας, ενώ η επέτειος για τα 1.700 χρόνια από τη σύγκληση της Α’ Οικουµενικής Συνόδου θεωρείται ως ιδανική αφετηρία για µια συνολική επανεκκίνηση του χριστιανισµού σε οικουµενική προοπτική.

*Διαβάστε ακόμα: Πάσχα 2025: Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων - Γιατί τρώμε ψάρι

Πανορθόδοξα και πανχριστιανικά ζητήµατα, άλλωστε, συζητήθηκαν διεξοδικά από το Οικουµενικό Πατριαρχείο το περασµένο έτος (2024) αλλά και τους πρώτους µήνες του 2025, στο πλαίσιο συνάξεων και επιστηµονικών ηµερίδων. Η επέτειος των 1.700 ετών από την Α’ Οικουµενική Σύνοδο της Νίκαιας, ο κοινός εορτασµός του Πάσχα µε τους καθολικούς και η αντιµετώπιση των σύγχρονων προβληµάτων είναι στην ατζέντα του Οικουµενικού Πατριαρχείου, καθώς ο Παναγιώτατος έχει απευθύνει πρόσκληση στη Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία να επιστρέψει στο Ιουλιανό ηµερολόγιο για τον κοινό εορτασµό του Πάσχα. Αυτό θα µπορούσε να είναι ένα πραγµατικό βήµα προς την αποκατάσταση των παλαιών συγκρούσεων.

Ο κοινός εορτασµός θα µπορούσε να ενισχύσει την αµοιβαία κατανόηση και τον διάλογο µεταξύ των χριστιανικών παραδόσεων και να ξεπεραστούν άλλες διαφορές και προηγούµενες διαιρέσεις. Στην τριήµερη σύναξη, µάλιστα, της Ιεραρχίας του Οικουµενικού Θρόνου τον Σεπτέµβριο του 2024 συζητήθηκε ο κοινός εορτασµός του Πάσχα του 2025 µεταξύ ανατολικής και δυτικής χριστιανοσύνης.


Σύμβολο ενοποίησης ο κοινός εορτασμός του Πάσχα 2025

Ο Οικουµενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολοµαίος, µάλιστα, µαζί µε µέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και άλλους αρχιερείς, µετέβη τη ∆ευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 στη Νίκαια της Βιθυνίας, µε την ευκαιρία της φετινής επετείου. Ο Παναγιώτατος, ωστόσο, έχει επισηµάνει, µεταξύ άλλων, ότι «η σύγκληση της εν Νικαία Συνόδου αποτελεί κορύφωση της αρχεγόνου συνοδικότητος και της οικουµενικής συνειδήσεως της Εκκλησίας, ταυτοχρόνως δε και ανάδυση µιας νέας συνοδικής δοµής και πρακτικής, αυτής της Οικουµενικής Συνόδου».

«Ο επικείµενος κοινός εορτασµός του Πάσχα το 2025», έχει αναφέρει ο Οικουµενικός Πατριάρχης, «δεν χρησιµεύει µόνο ως ηµερολογιακή ευθυγράµµιση, αλλά και ως σηµαντικό σύµβολο της πιθανής ενοποίησης µεταξύ των χριστιανικών παραδόσεων. Αυτή η µοναδική σύγκλιση παρουσιάζει µια ευκαιρία να µετατραπεί η συµβολική ενότητα σε απτή σχέση. Η Εκκλησία της Νίκαιας εκδήλωσε ευαισθησία απέναντι σε όσους έχουν αποκοπεί από την κοινωνία µαζί της και έδειξε ενδιαφέρον για όσους δεν καταλαβαίνουν τη φωνή της. Αυτή η συνειδητοποίηση µας βοηθά σήµερα να αντιµετωπίσουµε τα σύγχρονα προβλήµατα». Ωστόσο, νέο κάλεσµα είχε απευθύνει και ο πάπας Φραγκίσκος για κοινό εορτασµό του Πάσχα από καθολικούς και ορθόδοξους (25/1). Ο ποντίφικας έχει αναφερθεί στις προσπάθειες µε στόχο τον καθορισµό κοινής ηµεροµηνίας εορτασµού του Πάσχα για καθολικούς και ορθοδόξους. «Ο φετινός, κοινός εορτασµός της Ανάστασης ας λειτουργήσει ως έκκληση προς όλους τους χριστιανούς, ώστε να γίνει καθοριστικό βήµα σε ό,τι αφορά µια κοινή ηµεροµηνία για το Πάσχα», είχε αναφέρει σε επίσηµη ανακοίνωσή του. Είχε τονίσει, µάλιστα, ότι είναι διατεθειµένος να αποδεχθεί ηµεροµηνίες που µπορεί να προταθούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία για να ευοδωθεί η σηµαντικότατη αυτή προσπάθεια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/04/2025