
Χιονάτη 2025: Πώς το "woke" remake της Disney πέρασε από παραμύθι σε… φιάσκο και δίχασε το κοινό
Απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας στον Λίβανο
Η Χιονάτη σε σκηνοθεσία του Μαρκ Γουέμπ φιλοδοξούσε να γίνει μια νέα, προοδευτική εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Αντ’ αυτού, προκάλεσε χάος στα social media και σφοδρές αντιδράσεις
Η Χιονάτη σε σκηνοθεσία του Μαρκ Γουέμπ που έκανε πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 21 Μαρτίου φιλοδοξούσε να γίνει μια νέα, προοδευτική εκδοχή του κλασικού παραμυθιού. Αντ’ αυτού, προκάλεσε χάος στα social media και σφοδρές αντιδράσεις. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση ότι η 23χρονη λατινοαμερικανίδα Ρέιτσελ Ζέγκλερ θα είναι η πριγκίπισσα του παραμυθιού ενώ η 39χρονη Γκαλ Γκαντότ με καταγωγή από το Ισραήλ θα υποδυθεί την «κακιά βασίλισσα». Η επιλογή της Ζέγκλερ για τον ρόλο της Χιονάτης πυροδότησε αντιπαραθέσεις αφού η ηθοποιός δεν ταιριάζει εμφανισιακά στην περιγραφή της Χιονάτης του κλασικού παραμυθιού και μόνο λευκή σαν το χιόνι δεν είναι. Η επιλογή της Disney θεωρήθηκε ότι έγινε για λόγους πολιτικής ορθότητας ενισχύοντας την νέα εκδοχή της χιονάτης που δεν βασίζεται στον πρίγκιπα, αλλά παρουσιάζεται ως μία ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα.
@parapolitika Χιονάτη: Πώς το remake της Disney πέρασε από παραμύθι σε… φιάσκο και κατάφερε να γίνει η πιο διχαστική ταινία της χρονιάς. #parapolitikagr #popcornstories #cinema #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Η ίδια η Ζέγκλερ είπε πως ο «πρίγκιπας είναι άχρηστος» και ότι η νέα Χιονάτη δεν χρειάζεται κανέναν να τη σώσει. Δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από θεατές που μεγάλωσαν με το παλιό animation και ένιωσαν πως η Disney ξέχασε τον ρομαντισμό και τη μαγεία της αυθεντικής ιστορίας. Η νέα εκδοχή ξεφορτώνεται κι άλλα στοιχεία του κλασικού παραμυθιού καθώς οι 7 νάνοι δεν είναι πραγματικοί ηθοποιοί αλλά μαγικά πλάσματα, διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, παραμορφωμένοι χαρακτήρες, φτιαγμένοι από υπολογιστή, με πολλούς να κατηγορούν την παραγωγή ότι στέρησε από νάνους ερμηνευτές πιθανές θέσεις εργασίας και άλλους να κάνουν λόγο για υπερβολική «πολιτική ορθότητα» και «woke» προσεγγίσεις. Το πολυσυζητημένο remake εξελίχθηκε μάλιστα σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών, της Ζέγκλερ, η οποία έχει υποστηρίξει την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, και της Γκαντότ, η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του ισραηλινού στρατού, με την ταινία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακόμη θερμόαιμης σύγκρουσης. Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο της Ζέγκλερ στο X «ελεύθερη Παλαιστίνη» μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ της ταινίας και αφού η Γκαντότ εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της προς το Ισραήλ γράφοντας: «Η καρδιά μου ραγίζει. Το Ισραήλ αξίζει να ζει ελεύθερο και ασφαλές».
Χιονάτη 2025: Aπαγόρευση της ταινίας στον Λίβανο
Σημειώνεται ότι η παρουσία της ηθοποιού Γκαλ Γκαντότ στη «Χιονάτη» είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της ταινίας στον Λίβανο. Η απαγόρευση αποφασίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Αλ-Χατζάρ (Ahmad Al-Hajjar), ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προέβη στην ενέργεια αυτή μετά από παρότρυνση της επιτροπής λογοκρισίας κινηματογράφου και μέσων ενημέρωσης της χώρας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο αμάχων.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις κοινού για την ταινία ήταν απογοητευτικές. Στο Rotten Tomatoes, έδωσαν βαθμολογίες κάτω από 50% και κριτικοί μίλησαν για «άτολμη σκηνοθεσία, ρηχές ερμηνείες και πολιτική ατζέντα που πνίγει την αφήγηση». Το box office ξεκίνησε χλιαρά και δεν κατάφερε να ανακάμψει, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Disney. Η ταινία έπιασε πάτο και πολλοί θεωρούν πως η αποτυχία της οφείλεται στην πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Ζέγκλερ λόγω των δηλώσεών της υπέρ της Παλαιστίνης. Με προϋπολογισμό παραγωγής περίπου 269 εκατ. δολάρια χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της Disney. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν μόλις 148,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και με βάση αυτά τα δεδομένα, η ταινία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία, με εκτιμώμενες ζημίες περίπου 120 εκατ.
Η απάντηση της Disney στις αρνητικές κριτικές δεν άργησε να έρθει τονίζοντας ότι: «Οι κλασικές ιστορίες πρέπει να εξελίσσονται μαζί με τις κοινωνικές αξίες της εποχής. Η Χιονάτη δεν είναι μόνο μια πριγκίπισσα που περιμένει βοήθεια, αλλά μια νεαρή γυναίκα που ανακαλύπτει τη δύναμή της και διεκδικεί τη θέση της στον κόσμο». Τέλος, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις πολιτικές τοποθετήσεις των δύο πρωταγωνιστριών και περιορίστηκε στη δήλωση ότι: «Η Disney υποστηρίζει την ελευθερία έκφρασης και την ικανότητα των ηθοποιών να μοιράζονται τις απόψεις τους».