Οι νέες φωτογραφίες του Δήμου Μετεώρων με φόντο την ξεχωριστά φωτισμένη Καλαμπάκα, ενόψει Πάσχα, είναι ομολογουμένως μαγικές. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα, το κλίμα μυσταγωγίας σε πλημμυρίζει. Ο θεατής μαγεύεται από το μοναδικό θέαμα, το οποίο έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν αυτές τις ημέρες την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Το δέος είναι αναπόφευκτο, με τις λωρίδες του φωτός να μοιάζουν σα να αγγίζουν τον ουρανό (και) σε αυτούς τους σμιλεμένους βράχους.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον φωτισμό των βράχων των Μετεώρων

Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Ο Δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φως Παντού», προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού των βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δίνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον ντόπιο στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο. Παράλληλα με τον φωτισμό του γεωλογικού φαινομένου, ο Δήμος Μετεώρων, ιδιαίτερα για τις μέρες του Πάσχα, τοποθέτησε στον εμβληματικό Χώρο Αναψυχής «Ξενία» τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δημιουργώντας μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, που ενισχύει το αίσθημα ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν την πρωτεύουσα του ελληνικού Ορθόδοξου Πάσχα.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη Παρασκευή: Οι ξεχωριστές περιφορές Επιταφίων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας σχετικά, ο δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, τονίζει τα εξής: «Τα Μετέωρα δεν χρειάζονται φώτα για να εντυπωσιάσουν. Χρειάζονται μόνο σεβασμό. Με τον νέο φωτισμό, δεν τους αλλάξαμε την όψη, αλλά αποδίδουμε τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας στο νυχτερινό τοπίο. Πιο καθαρό, πιο ήρεμο, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι: ένα θαύμα, νύχτα και μέρα».

Σημειώνουμε ότι στα Μετέωρα παλαιότερα υπήρχαν 24 μοναστήρια, αλλά σήμερα λειτουργούν τα 6, ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Πρόκειται για τη φημισμένη Μονή Μεγάλου Μετεώρου, τη Μονή Βαρλαάμ, τη Μονή Ρουσάνου – Αγίας Βαρβάρας, τη Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα, τη Μονή Αγίας Τριάδος και, τέλος, τη Μονή Αγίου Στεφάνου. Αξίζει, αν βρεθείτε εκεί, να επισκεφτείτε ιδιαίτερα την πρώτη: ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη - πρώτο κτήτορα και οργανωτή του μοναστικού κοινοβίου. Φόντο, ο μεγαλύτερος βράχος των Μετεώρων, ο αποκαλούμενος Πλατύς Λίθος. Διάδοχός του υπήρξε ο μοναχός όσιος «Ιωάσαφ», πρώην βασιλεύς Ιωάννης Ούρεσης, γιος του Σερβοέλληνα βασιλιά Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου με έδρα τα Τρίκαλα, όπως πληροφορούμαστε από τον δήμο.

Στο Ιερό του καθολικού βρίσκουμε πανέμορφες, σημαντικές τοιχογραφίες της Μακεδονικής σχολής – οι πλέον σημαντικές τοιχογραφίες βρίσκονται στον κυρίως ναό και στον νάρθηκα και θεωρείται ότι ανήκουν στον Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη του Κρητός. Τα σημαντικότερα κτίσματα είναι η εστία (μαγειρείο), το γηροκομείο, η τράπεζα. Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπάρχει πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»