Η προετοιμασία για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όσους βρίσκονται εκεί για να βιώσουν το θαύμα αυτό. Είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό και κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο, στον Ναό της Αναστάσεως, αλλά και σε όλη την Παλιά Πόλη προσέρχονται χιλιάδες κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του πολέμου στη Γάζα, οι επισκέπτες μειώθηκαν και τα πανάγια προσκυνήματα βίωσαν μοναχικές στιγμές, με τους αγιοταφίτες πατέρες να τελούν τις Ακολουθίες με λιγοστούς πιστούς. Η τελετή όμως δεν σταμάτησε να πραγματοποιείται, και κυρίως φέτος. Από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, η λιτανεία του Σταυρού από το Πραιτώριο στον Γολγοθά και η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης δημιουργούν το κλίμα και τα συναισθήματα αυτά που προετοιμάζουν τον κόσμο για τη μεγάλη ημέρα του Σαββάτου.

ierosolima_1

Οι πιστοί ακολουθούν βήμα-βήμα τον Σταυρό, πλημμυρίζοντας τον προαύλιο χώρο του ναού, και, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την ισραηλινή Αστυνομία, πάντα τις ημέρες αυτές περιμένουν υπομονετικά για την περιφορά. Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την Ακολουθία του Επιταφίου και τον στολισμό με ροδοπέταλα στο σημείο όπου άλειψαν με μύρο το σώμα του Ιησού, σύμφωνα με τις Γραφές, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Ο κόσμος παραμένει μέχρι αργά τη νύχτα έξω από τον Ναό της Αναστάσεως, ώσπου να κλείσουν οι πόρτες, και σφραγίζεται αργά το βράδυ, μέχρι να ξημερώσει το Μεγάλο Σάββατο. Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Αγία Πόλη ζει σε άλλους ρυθμούς. Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κλείνουν τις διόδους της Παλιάς Πόλης, για να ελέγξουν την προσέλευση, και αφήνουν μόνο συγκεκριμένες εισόδους ανοιχτές. Από το ξημέρωμα ο κόσμος βιάζεται για να προλάβει να πάρει θέση στον ναό και έξω από τον Πανάγιο Τάφο, ώστε να ζήσει τη στιγμή της αφής του Αγίου Φωτός.

panagios_tafos


Ο διοικητής των ισραηλινών Αρχών, παρουσία εκπροσώπων των Εκκλησιών, φτάνει στο Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Ελέγχει το εσωτερικό του και το παρεκκλήσι του Αγγέλου, ως είθισται, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό. Το Ιερό Κουβούκλιο σφραγίζεται με βουλοκέρι και οι ξύλινες θύρες του ανοίγουν μόνο όταν φτάσει ο Ελληνας Πατριάρχης. Η πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό και μαζί τους φτάνουν και αντιπρόσωποι των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, των Αρμενίων, των κοπτών και των Σύρων. Ολο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη λιτανεία τρεις φορές γύρω από το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδό του και αφαιρούν τη μίτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατριαρχική πατερίτσα. Οι ιερείς του Πατριαρχείου ασπάζονται το χέρι του Ελληνα Πατριάρχη και παρουσία των Αρχών του Ισραήλ τον ντύνουν με την αρχιερατική στολή. Τότε ο Πατριάρχης με δύο δάδες μπαίνει στο Ιερό Κουβούκλιο. Τον ακολουθεί ο Αρμένης Πατριάρχης, ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου και παρακολουθεί όλη τη διαδικασία.

Συγκλονιστικά περιστατικά

Ο Ελληνας Πατριάρχης, γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο, προσεύχεται κάνοντας μια ειδική ευχή, η οποία μπορεί να κρατήσει από 15 λεπτά έως μισή ώρα, ώσπου το Αγιο Φως κατέρχεται να φωτίσει το Ιερό Κουβούκλιο, τον Γολγοθά και τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Δευτερόλεπτα πριν από την έλευση του Φωτός, όσοι βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, νιώθουν «μια γλυκιά ψύχρα να αγκαλιάζει το κορμί τους», «σαν να ανοίγουν χιλιάδες παράθυρα από όπου μπαίνει δροσερός αέρας», υποστηρίζουν. Χωρίς καμία συνεννόηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους επικρατεί σιωπή. Ολοι κρατούν στα χέρια τις λαμπάδες τους, περιμένοντας το θαύμα.   Ξαφνικά από τις οπές του Πανάγιου Τάφου αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες σπίθες, ώσπου το Ιερό Κουβούκλιο φωτίζεται τόσο έντονα, που νομίζει κανείς ότι χιλιάδες προβολείς ανάβουν μαζί. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης έπειτα εξέρχεται του Κουβουκλίου και δίνει το Αγιο Φως στους πιστούς, ενώ αυτόματα όλος ο ναός πλημμυρίζει από το Αγιο Φως. Την ώρα της αφής έχουν καταγραφεί συγκλονιστικά περιστατικά και μαρτυρίες. «Πάντα ένα φωτοστέφανο βρίσκεται πάνω από την Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων κατά τη διάρκεια της αφής και αυτό είναι θεατό και από όλους όσοι βρίσκονται έξω από τον ναό», μας λέει ο Αραβορθόδοξος Ράμζι ελ Κατίμπ, που ζει στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με τις εικόνες που έχουν καταγραφεί έως τώρα, αλλά και με τις μαρτυρίες που έχουν κατατεθεί από πιστούς και απλούς επισκέπτες, το Αγιο Φως, όταν ξεπηδά από τον Πανάγιο Τάφο, αγκαλιάζει τον χώρο του Ιερού Κουβουκλίου και όλο τον ναό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βλέπει κανείς φλας φωτογραφικών μηχανών.

«Την ίδια ώρα, µάλιστα, ενώ τα φορτία της ζέστης και της υγρασίας λόγω του πλήθους είναι γεγονός, ο κόσµος περιβάλλεται από ένα πέπλο δροσιάς. Ενα φωτοστέφανο βρίσκεται εκείνη την ώρα πάνω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήµ, ενώ ο τρούλος της εκκλησίας είναι σκεπασµένος από µια λαµπερή οµίχλη», µας λέει ο π. Ιονούτ, Ρουµάνος ορθόδοξος ιερέας, που έρχεται κάθε χρόνο για την τελετή της αφής.

"Την ηµέρα της αφής του Αγίου Φωτός µια δύναµη µε έσπρωξε να ανέβω στην κορυφή"

Ο Γιούσεφ Αµπού Γκαρφάχ, Αραβας οπερατέρ, είχε προσευχηθεί, όπως ο ίδιος µαρτυρεί, πάνω στο Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, όταν οι γιατροί τού είχαν πει ότι η σύζυγός του δεν θα κάνει ποτέ παιδί και προσπαθούσαν πολλά χρόνια. «Την ηµέρα της αφής του Αγίου Φωτός µια δύναµη µε έσπρωξε να ανέβω στην κορυφή, χωρίς να καταλαβαίνω ο ίδιος τι κάνω. Την ώρα εκείνη µάλιστα προσευχόµουν και ξαφνικά ένιωσα το σώµα µου να θερµαίνεται και να βγαίνει από το στήθος µου το Αγιο Φως χωρίς να καίγοµαι. Η γυναίκα µου έµεινε έγκυος, γεγονός που µας έκανε γνωστό ο γιατρός λίγο καιρό µετά». Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Γάζης, Αλέξιος, που βρίσκεται αποκλεισµένος στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεµος, µας αναφέρει ότι «πριν από µερικά χρόνια βρισκόµουν στο κελί µου στην Ιερουσαλήµ, το οποίο έβλεπε στον τρούλο του ναού.
«Την ώρα της αφής κοιτούσα από το παράθυρο και είδα ένα πέπλο από οµίχλη φωτεινό να σκεπάζει τον ναό», λέει ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Γάζης, Αλέξιος

Την ώρα της αφής του Αγίου Φωτός κοιτούσα από το παράθυρο και είδα ένα πέπλο από οµίχλη φωτεινό να σκεπάζει τον ναό και να µεταµορφώνεται σε ένα φωτοστέφανο που µε τύφλωνε. Θυµάµαι ότι έκλαιγα µερόνυχτα. Πήγα ξάπλωσα, έκλεισα τα µάτια µου και δεν ήθελα να µιλάω σε κανέναν, για να µην ξεφύγω από τη γλύκα της ανάµνησης αυτής. Ηταν πρωτόγνωρη η εικόνα, αν κι έχω ζήσει πολλά θαύµατα και εικόνες εδώ όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύµων, Θεόφιλος, είναι εκείνος που µε την αγιοταφική αδελφότητα σηκώνει όλη την ευθύνη της τελετής της αφής του Αγίου Φωτός, στέλνοντας το δικό του, άκρως θεολογικό µήνυµα από την Αγία Γη, αναφερόµενος στη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου, την οποία φέρνει η Ανάσταση του Κυρίου µας: «Eθραυσε τας κλεις του θανάτου και τας σφραγίδας του µνήµατος και ανέστη εκ νεκρών τριήµερος ως νικητής του θανάτου. Τούτο το έργον τελεί επί των Αγίων Τόπων η Μήτηρ των Εκκλησιών, Σιών η Αγία, καθ’ εκάστην επί του ζωοποιού µνήµατος του Χριστού, εκ του οποίου Ούτος ανέθορεν. Εξ αυτού ευλογεί το ποίµνιον αυτής όπου γης και τους ευλαβείς προσκυνητάς, τους προστρέξαντας εκ δυσµών και θαλάσσης και βορρά και εώας, αναφωνούσα “Χριστός ανέστη εκ νεκρών, προσκυνούµεν Αυτού την τριήµερον έγερσιν”». Από την Ιερουσαλήµ το µήνυµα της Ανάστασης και της νέας ζωής µεταφέρεται σε όλη την Ορθοδοξία εκ του «∆εύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου Φωτός».


Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά