Εδώ και χιλιετίες, οι άνθρωποι συνηθίζουν να συγκεντρώνονται για φαγητό και ποτό, όμως νέα έρευνα υποδεικνύει ότι και οι χιμπαντζήδες ενδέχεται να έχουν παρόμοια συμπεριφορά. Ειδικότερα, στη δυτική Αφρική, άγριοι χιμπαντζήδες έχουν παρατηρηθεί να μοιράζονται φρούτα με φυσικά επίπεδα αλκοόλ - όχι αρκετά για να μεθύσουν, αλλά πιθανόν αρκετά ώστε να βιώσουν μια αίσθηση ευφορίας.

Διαβάστε ακόμα: Επέστρεψε στη φωλιά του ο λευκοπελαργός της Εγνατίας Οδού

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαθανάτισαν σε φιλμ χιμπαντζήδες να μοιράζονται ζυμωμένους αφρικανικούς αρτοκαρπούς στο εθνικό πάρκο Καντανέζ της Γουινέας-Μπισάου. «Για τους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών και συνακόλουθα σε αισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης», είπε η Άννα Μπόουλαντ, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης στην πανεπιστημιούπολη Πένριν του Έξετερ στην Κορνουάλη.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινή χρήση αλκοόλ, μεταξύ άλλων μέσω παραδόσεων όπως το γλέντι, βοηθά στη δημιουργία και την ενίσχυση κοινωνικών δεσμών. Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι άγριοι χιμπαντζήδες τρώνε και μοιράζονται αιθανόλη, το ερώτημα είναι: θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια οφέλη;», πρόσθεσε η ίδια.

Η καταγραφή των χιμπαντζήδων

Χρησιμοποιώντας κάμερες, οι ερευνητές κατέγραψαν τους χιμπαντζήδες να μοιράζονται το μεγάλο, πυκνό και ινώδες φρούτο που έχει υποστεί ζύμωση σε 10 περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Guardian.

Το φρούτο που μοιράζονταν εξετάστηκε για την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Το υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ήταν το ισοδύναμο του 0,61% αλκοόλ κατ' όγκο (ABV). «Οι χιμπαντζήδες δεν μοιράζονται την τροφή τους συχνά, οπότε αυτή η συμπεριφορά με τα ζυμωμένα φρούτα μπορεί να είναι σημαντική», δήλωσε η Κίμπερλι Χόκινγκς, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Παρότι το επίπεδο αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλό, οι χιμπαντζήδες έτρωγαν πολλά φρούτα κάθε μέρα, οπότε μπορεί να προσλαμβάνουν μια ικανοποιητική ποσότητα αλκοόλ, είπε η ίδια. «Μπορούν να τρώνε κιλά από αυτό το φρούτο κάθε μέρα. Είναι πιθανώς ανάλογο με εμάς που πίνουμε μια ελαφριά μπύρα», είπε.

Η Χόκινγκς και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια εργασία το 2015 που περιέγραφε πώς οι χιμπαντζήδες στη δυτική Αφρική έκλεβαν και κατανάλωναν αλκοόλ από χυμό φοίνικα που δημιουργούσαν οι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς φάνηκε να γίνονται ταραχώδεις, προκαλώντας αταξίες, όπως το να μην αφήνουν τους άλλους να φτιάχνουν τις νυχτερινές τους φωλιές. Οι ερευνητές πίσω από την τελευταία μελέτη, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι χιμπαντζήδες ήταν απίθανο να «μεθύσουν» με τον αρτόκαρπο, επειδή αυτό δεν θα βελτίωνε τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Όλοι μοιράστηκαν το αλκοολούχο φρούτο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο διαμοιρασμός του φρούτου φάνηκε να έγινε μεταξύ όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Δύο ενήλικα θηλυκά, με τα ονόματα Chip και Até, εθεάθησαν να αγνοούν ένα μεγαλύτερο κομμάτι του φρούτου υπέρ ενός μικρότερου αλλά ζυμωμένου κομματιού.

Δύο ενήλικα αρσενικά, ο Mandjambé και ο Gary, παρατηρήθηκαν να πλησιάζουν τα ώριμα φρούτα με επιθετική στάση. Ο Mandjambé διεκδίκησε ένα κομμάτι και άρχισε να τρέφεται, ενώ ένα άλλο ενήλικο αρσενικό, ο Bobby, κράτησε τον Gary μακριά. Στο τέλος, όλοι έφαγαν από το ώριμο φρούτο που βρισκόταν στην περιοχή.

Η εργασία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology με τίτλο «Wild chimpanzees share fermented fruits», θέτει το ερώτημα: «Η προέλευση της γιορτής προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο;». «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το αν οι χιμπατζήδες αναζητούν σκόπιμα αιθανόληδες καρπούς και πώς τους μεταβολίζουν. Αν είναι έτσι, υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη παράδοση τηε γιορτής και του γλεντιού μπορεί να έχει τις ρίζες της βαθιά στην εξελικτική μας ιστορία», δήλωσε η Χόκινγκς δήλωσε. Η ίδια ανέφερε ότι ο αριθμός των παρατηρήσεων ήταν μικρός, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «έξαρση» της έρευνας πάνω στο θέμα.

*Φωτογραφία: University of Exeter