Είναι ελάχιστοι −σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι παλαιότεροι σινεφίλ− όσοι θυµούνται ότι ο βαφτισµένος Γεώργιος Λουκάς από την Πάτρα είναι ο Τζορτζ Λούκας: ο δηµιουργός του «Πολέµου των άστρων», ο δισεκατοµµυριούχος παραµυθάς του σινεµά, alter ego του Στίβεν Σπίλµπεργκ. Από το 2012, όταν πούλησε τον κολοσσό Lucasfilm στην Disney (για 4,1 δισ. δολάρια), είχε ανακοινώσει πως θα έβγαινε στη σύνταξη. Εκτοτε έχει επικεντρωθεί στις φιλανθρωπίες. Μαζί µε την οικογένειά του, µε περιουσία 5,3 δισ. δολαρίων, ξεπερνάει σε εισόδηµα, σύµφωνα πάντα µε τη «βίβλο» της οικονοµίας, το «Forbes», τον Στίβεν Σπίλµπεργκ, του οποίου η περιουσία αποτιµάται σε 5,1 δισ. δολ.

Οι Αµερικανοί τον έχουν κατοχυρώσει, και όχι τυχαία, καθώς από µικρός βρίσκεται στη «γη της αστερόεσσας»: ολοκλήρωσε το κολέγιο στον τόπο του, στο καλιφορνέζικο Μοντέστο, όπου οι γονείς του διατηρούσαν µαγαζί, προτού φοιτήσει και πάρει Bachelor of Arts/Science από το Πανεπιστήµιο της Νότιας Καλιφόρνια (University of Southern California). Με το κεφάλαιο µε το οποίο τον... προίκισαν οι γονείς του, για να δουν τον οραµατιστή γιο τους να πραγµατοποιεί τα µεγάλα, οµολογουµένως, όνειρά του, το 1971 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Lucasfi lm. Και από τότε εκτινάχθηκε στην κορυφή της πυραµίδας του Χόλιγουντ: καινοτόµος, ευφυέστατος, έχτισε βήµα-βήµα την τεράστια περιουσία του από το σινεµά και τα γκάτζετ που εµπορευόταν.

Ο Τζορτ Λούκα στην λίστα του Forbes και οι ορθοπεταλιές του «Ε.Τ.»

Από τα σπουδαιότερα επιτεύγµατά του υπήρξε η θυγατρική της Lucasfi lm, Industrial Light & Magic, την οποία ίδρυσε το 1975. Συνεργάστηκε µε ιδιοφυΐες στην υψηλή τεχνολογία και προέκυψαν µερικά από τα σπουδαιότερα κινηµατογραφικά εφέ: Οι ορθοπεταλιές στον ουρανό στον «E.T.» τον εξωγήινο, το διάφανο πλάσµα στην «Αβυσσο» µε την υπέροχη Σιγκούρνι Γουίβερ, το blue erasing screen –ειδικό χρώµα, που καθιστά αόρατο το σηµείο που επιλέγει ο σκηνοθέτης– και εκατοντάδες ακόµα, που άλλαξαν µια για πάντα την ιστορία του παγκόσµιου κινηµα τογράφου και εγκαινίασαν τη χρυσή εποχή των ειδικών εφέ. Οµως, η ασίγαστη καλλιτεχνική του ευφυΐα τον οδήγησε σε νέα µονοπάτια: δηµιούργησε µόλις τέσσερα χρόνια πριν το Μουσείο Παραστατικών Τεχνών (Museum of Narrative Art), µε φόντο το Λος Αντζελες. Χρηµατοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο και τη σύζυγό του, Μέλοντι Χόµπσον.

Πλέον, στα 80 του, έχοντας τέσσερα παιδιά, δηλώνει «ολοκληρωµένος» και απολαµβάνει το απόγειο της πολυτέλειας και του hi-tech στην έπαυλή του στην Καλιφόρνια, συγκεκριµένα στο Σαν Ανσέλµο. Θορυβείται µε την «έξαρση», «µε την επιδηµική σχεδόν χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης», δεν κρύβει όµως ότι τη θεωρεί «πολύ σηµαντική για την εξελικτική πορεία της 7ης Τέχνης». Οπως βέβαια είναι φυσικό, καθώς τώρα πια συγκαταλέγεται στους συνταξιούχους, το εισόδηµά του δεν µπορεί να είναι ίδιο µε αυτό του παρελθόντος. Για την ακρίβεια, το περσινό ήταν πάνω-κάτω το ίδιο µε το αντίστοιχο του 2016. Αυτό όµως δεν συνεπάγεται πως δεν µιλάµε για κροίσο.

loukas_2


Το καλιφορνέζικο ράντσο του, που αποκαλείται −τι άλλο!− «Skywalker»

Το καλιφορνέζικο ράντσο του, που αποκαλείται −τι άλλο!− «Skywalker», αξίας 100 εκατ. δολαρίων (!), φιγουράρει στη δεύτερη θέση ανάµεσα στα ακριβότερα ακίνητα των διασηµοτήτων − µαζί µε τη βίλα του Τζορτζ Κλούνεϊ στο Κόµο. Πρώτος παραµένει ο Μπιλ Γκέιτς και το «Ζαναντού» του, µε έδρα την Ουάσινγκτον, αξίας 125 εκατ. δολαρίων. Και κάπως έτσι, δεν θα µπορούσαµε παρά να ακτινογραφήσουµε το περίφηµο ράντσο του κυρίου Γεωργίου Λουκά: εκτός από τεράστια πισίνα, περιλαµβάνει και λίµνη, XXL διαστάσεων κινηµατογράφο −αλίµονο!− και µια ζηλευτή συλλογή έργων Τέχνης. Σε αντίθεση µε τον πλανητάρχη, που όση σχέση έχει µε την Τέχνη άλλη τόση έχουν και τα τούβλα, ο Λούκας διαθέτει µια µοναδική συλλογή, που αντανακλά το πάθος του για την Ιστορία, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, ενώ σε ειδικό χώρο δεσπόζει η συλλογή του µε αντικείµενα από το «Star Wars». Ορισµένα µέρη του ράντσου είναι ανοικτά στο κοινό, γιατί προφανώς ο δαιµόνιος Πατρινός, που πάντως έχει δεκαετίες να κάνει αναφορά στη χώρα µας, ξέρει πώς να βγάζει χρήµατα καλύτερα από όλους. Το εσωτερικό του, µε 26 δωµάτια, τοίχους ντυµένους µε πανάκριβη πέτρα, µάρµαρα και ξύλο, προδίδει τη ζεστή, φιλική του προσωπικότητα. Η έπαυλη δεσπόζει σε έκταση 3.000 εκταρίων, στον δρόµο της Κοιλάδας Λούκας. Το παράδοξο είναι πως η κοιλάδα συµπτωµατικά ονοµάζεται έτσι και δεν έχει καµία σχέση µε τον Τζορτζ Λούκας!


Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών