Για σχεδόν 200 χρόνια, ο επιβλητικός Οβελίσκος του Λούξορ στέκεται αγέρωχος στην καρδιά του Παρισιού, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αιγυπτιακά μνημεία εκτός Αιγύπτου. Αυτό το ανεκτίμητο τεχνούργημα της αιγυπτιακής ιστορίας, που δεσπόζει στην Place de la Concorde, κρύβει μυστικά που παρέμειναν αποκρυπτογραφημένα για αιώνες, μέχρι που ένας σύγχρονος αιγυπτιολόγος ανακάλυψε επτά κρυφά μηνύματα που αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για αυτό το εμβληματικό μνημείο.

Η ιστορία του Οβελίσκου του Λούξορ στο Παρίσι

Ο Οβελίσκος του Λούξορ κατασκευάστηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, κατά τη βασιλεία του φαραώ Ραμσή Β' (περίπου 1250 π.Χ.). Το εντυπωσιακό μνημείο, λαξευμένο από ένα μοναδικό κομμάτι κόκκινου γρανίτη, δωρήθηκε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα και μεταφέρθηκε στο Παρίσι με πλοίο στις αρχές της δεκαετίας του 1830.

Το 1836, ο οβελίσκος τοποθετήθηκε στο κέντρο της Place de la Concorde, της ιστορικής πλατείας όπου πραγματοποιούνταν εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οβελίσκος στο Παρίσι είναι στην πραγματικότητα ένας από τους δύο γνωστούς ως «Οβελίσκους του Λούξορ», ενώ ο δίδυμός του παραμένει ακόμη στην αρχική του θέση έξω από τον ναό του Λούξορ στην Αίγυπτο.

Τα επτά μυστικά μηνύματα του αιγυπτιακού μνημείου

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι είχαν αποκρυπτογραφήσει πλήρως τα ιερογλυφικά που καλύπτουν και τις τέσσερις πλευρές του οβελίσκου. Ωστόσο, ο Δρ Jean-Guillaume Olette-Pelletier, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη που άλλαξε την κατανόησή μας για αυτό το ιστορικό μνημείο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown λόγω Covid, ο Δρ Olette-Pelletier έγινε ο πρώτος ειδικός που απέκτησε πρόσβαση στην κορυφή του οβελίσκου μετά την εγκατάστασή του το 1836. Αυτή η μοναδική ευκαιρία του επέτρεψε να πραγματοποιήσει λεπτομερείς μετρήσεις και αναλύσεις των καλλιτεχνικών μοτίβων, αποκαλύπτοντας επτά κρυμμένα μηνύματα που είχαν διαφύγει της προσοχής των σύγχρονων μελετητών.

Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του Οβελίσκου του Λούξορ

Ο Δρ Olette-Pelletier είναι ένας από τους μόλις έξι ανθρώπους παγκοσμίως που μπορούν να διαβάσουν «κρυπτο-ιερογλυφικά» - μυστικά κείμενα ενσωματωμένα σε ιερογλυφικές επιγραφές που ήταν ορατά μόνο σε μια επιλεγμένη ελίτ στην αρχαία Αίγυπτο.

«Καταλάβαινα ότι ο οβελίσκος περιείχε πολλαπλή ιερογλυφική κρυπτογραφία», δήλωσε ο ειδικός στο γαλλικό περιοδικό Sciences et Avenir. «Ενώ μερικοί Αιγύπτιοι μπορούσαν να διαβάσουν ιερογλυφικά, μόνο μια συγκεκριμένη ελίτ ήταν σε θέση να κατανοήσει τα κρυμμένα μηνύματα που περιείχαν, τα οποία θεωρούνταν η γλώσσα των θεών».

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις είναι μια κρυφή επιγραφή που σχηματίζει τη φράση: «Κατεύνασε τη δύναμη Ka του Άμωνα», η οποία αναφέρεται στον αρχαίο Αιγύπτιο θεό του αέρα. «Αυτή η φράση υπάρχει για να μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει συνεχώς να κάνουν προσφορές στις θεότητες για να κατευνάσουν την ενίοτε καταστροφική ζωτική τους δύναμη», εξήγησε ο αιγυπτιολόγος.



Τα μυστικά των τεσσάρων πλευρών του μνημείου

Οι τέσσερις πλευρές του Οβελίσκου του Λούξορ κρύβουν διαφορετικά μηνύματα, το καθένα με τη δική του σημασία:

1. Η δυτική όψη του οβελίσκου σχεδιάστηκε για να είναι ορατή μόνο από ευγενείς που έφταναν με βάρκες στον Νείλο όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο. Μια σκηνή που απεικονίζει τον Ραμσή να προσφέρει θυσία στον θεό Άμωνα αποτελεί «ένα αληθινό προπαγανδιστικό μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας του Ραμσή».

2. Η ανατολική όψη, που αρχικά ήταν στραμμένη προς την έρημο, περιλαμβάνει διακριτικά κέρατα ταύρου ενσωματωμένα στο «κάλυμμα» κεφαλής του Ραμσή Β'. «Από ιερογλυφική άποψη, τα κέρατα ταύρου σχηματίζουν τη λέξη 'ka', η οποία συμβολίζει τη ζωτική δύναμη της θεότητας», διευκρίνισε ο ειδικός.

3. Οι υπόλοιπες πλευρές περιέχουν επιπλέον κρυφά μηνύματα που θα αποκαλυφθούν λεπτομερώς σε προσεχές άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό αιγυπτιολογίας ENIM του Montpellier.

Η σημασία των νέων ανακαλύψεων για την αιγυπτιακή ιστορία

Οι ανακαλύψεις του Δρ Olette-Pelletier προσθέτουν μια νέα διάσταση στην κατανόησή μας για τον Οβελίσκο του Λούξορ και την αιγυπτιακή τέχνη γενικότερα. Αποκαλύπτουν πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα συστήματα επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για να μεταδώσουν μηνύματα που προορίζονταν μόνο για τους μυημένους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δίδυμος οβελίσκος που παραμένει στην Αίγυπτο δεν είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Παρισιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε επίσης να κρύβει τα δικά του μοναδικά μυστικά. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έρευνα του Δρ Olette-Pelletier έχει επεκταθεί και σε αυτό το μνημείο.

Ο Οβελίσκος του Λούξορ στο Παρίσι παραμένει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της αιγυπτιακής τέχνης και μηχανικής, που συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του σχεδόν δύο αιώνες μετά την άφιξή του στην Ευρώπη. Αυτές οι νέες ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς μελέτης των αρχαίων μνημείων, καθώς μπορούν ακόμη να μας εκπλήξουν με κρυμμένα μηνύματα από το μακρινό παρελθόν.