Η κόντρα των πτυχίων έχει... επίθετο: Πού σπούδασαν οι πολιτικοί αρχηγοί [Εικόνες]
Από τα θρανία στα αμφιθέατρα και από τις φοιτητικές παρατάξεις στα βουλευτικά έδρανα οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί
Του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
«Εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, κ. Μητσοτάκη». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή συνιστά μία από τις πολλές φορές τους τελευταίους μήνες που η εκπαίδευση και η μόρφωση των πολιτικών αρχηγών μνημονεύονται στη Βουλή.
Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κατάπτωσης του πολιτικού διαλόγου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία επιχειρηματολογούν προσδίδοντας κοινωνικά και πολιτικά πλεονεκτήματα στο αν κάποιος πήγε σε δημόσιο ή ιδιωτικό λύκειο και αν σπούδασε σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Για τους πολιτικούς αρχηγούς του σημερινού Κοινοβουλίου τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια ήταν καταλυτικά όσον αφορά την πολιτική τους καριέρα, καθώς και οι επτά από τότε ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Βουλή.
Ο καθένας από αυτούς έκανε διαφορετικές σπουδές, εντός ή εκτός συνόρων, αλλά με κοινό παρονομαστή τη συμμετοχή τους σε φοιτητικές παρατάξεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Για τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, τα χρόνια του Λυκείου καθόρισαν την πολιτική τους πορεία, αλλά και την προσωπική του ζωή. Ο Αλέξης Τσίπρας φοίτησε κοντά στον τόπο κατοικίας της οικογένειάς του, στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, από όπου αποφοίτησε το 1992. Πέντε χρόνια αργότερα η κυβέρνηση Σημίτη κατήργησε με νόμο τα Πολυκλαδικά Λύκεια, τα οποία είχαν ως στόχο να συνδυάζουν τη θεωρητική με την πρακτική εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους μαθητές είτε για τη φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων είτε για την περαιτέρω τεχνική εξειδίκευσή τους με τμήματα στο ίδιο το σχολείο.
Στη θέση τους δημιουργήθηκαν τα Πειραματικά Λύκεια και έτσι στο σχολείο του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στεγάζεται το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ. Οι δάσκαλοί του περιγράφουν τον σημερινό πρωθυπουργό ως έναν δημοφιλή και επιμελή μαθητή, με μεγάλη διάθεση για πολιτική δράση και λατρεία για τον... Παναθηναϊκό. Ηδη από τη Β’ Λυκείου κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος στο 15μελες, ενώ την ίδια χρονιά γράφτηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου για την Παιδεία. Αφού πήρε το απολυτήριό του, ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ στην ίδια σχολή, το 2003, έκανε και το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο την Πολεοδομία-Χωροταξία. Μέλος της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής της μεταπτυχιακής του εργασίας ήταν, μεταξύ των άλλων, ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Εκτός από τα πρώτα του πολιτικά βήματα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τα σχολικά του χρόνια έβαλε και τα θεμέλια για τη μετέπειτα ζωή του, καθώς η τότε συμμαθήτριά του Περιστέρα Μπαζιάνα είναι σήμερα η σύντροφός του και η πρώτη κυρία της χώρας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Από το Κολλέγιο Αθηνών στο Harvard
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίθετα με τον πρωθυπουργό, επέλεξε την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, το λύκειο που μέχρι και σήμερα θεωρείται το εκκολαπτήριο της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Αποφοίτησε με άριστα το 1986, για να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά στο Stanford και μετέπειτα στο Harvard Business School, δύο από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Τα χρόνια του Λυκείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πολλούς φίλους, όντας ένας δημοφιλής και φιλήσυχος νέος, όπως τον περιγράφουν οι συμμαθητές του. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολούνταν με τον αθλητισμό, παίζοντας κυρίως μπάσκετ, ενώ είχε ιδιαίτερη αγάπη και στο σκι. Εκτός από τις αθλητικές του επιδόσεις, όμως, ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε καλλιέργησε οικονομική σκέψη, καθώς συνέβαλε στη δημιουργία του ταμείου του Μαθητικού Συμβουλίου, του οποίου διετέλεσε βασικό στέλεχος.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Αριστη μαθήτρια του Λυκείου Φιλοθέης
Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους. Ωστόσο, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της «ταξίδευε» καθημερινά λίγο πιο βόρεια, στο Γενικό Λύκειο της Φιλοθέης, το οποίο από το 2001 στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο, στην οδό Παπαφλέσσα 15 και Λουκή Ακρίτα. Η νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεχώριζε ήδη από τις σχολικές αίθουσες για την ευφράδεια του λόγου της, ούσα άριστη μαθήτρια κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα. Μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο, το 1982, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως γόνος του Γιώργου Γεννηματά, εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ, η νεαρή Φώφη μυήθηκε από νωρίς στην ιδεολογία του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου και μόλις πέρασε στο πανεπιστήμιο γράφτηκε στην ΠΑΣΠ, παραμένοντας βασικό της στέλεχος μέχρι να ορκιστεί το 1987. Παράλληλα, από το 1986 ξεκίνησε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, προκειμένου να ξεκινήσει την καριέρα της στην πολιτική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Από το εξατάξιο της Λαμίας στη Νομική
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Γεννημένος το 1955 στη Φθιώτιδα, μεγάλωσε σε οικογένεια με παράδοση στους αγώνες και συμμετοχή στο ΕΑΜ, γεγονός που οδήγησε στην εξορία τον πατέρα του. Ο ίδιος, όμως, θυμάται με ευτυχία τα παιδικά του χρόνια στην πατρίδα του. Φοίτησε σε εξατάξιο γυμνάσιο στη Λαμία και, όντας καλός μαθητής, πέρασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, το 1973. Από τις πρώτες μέρες του στην πρωτεύουσα ήρθε σε επαφή με στελέχη του παράνομου τότε ΚΚΕ και γράφτηκε μέλος του κόμματος, ενώ συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου έναν χρόνο μετά. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων άλλαξε πολλές δουλειές, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και, μόλις συνέβη αυτό, ξεκίνησε την καριέρα του στον Περισσό, καθώς διετέλεσε αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ και εν συνεχεία γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ο αρχηγός του νεότερου κόμματος στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης, γεννήθηκε στο χωριό Δραπανιάς του Κισσάμου Χανίων, το 1963, ωστόσο ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγία Βαρβάρα για ένα καλύτερο μέλλον. Στην ίδια περιοχή πήγε σχολείο ο σημερινός επικεφαλής του Ποταμιού. Οπως έχει πει, «ήμουν ένας μέτριος μαθητής, που έκρυβε την εφημερίδα μέσα στα σχολικά τετράδια», γεγονός πάντως που δεν τον εμπόδισε καθόλου να χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα τριών δεκαετιών στη δημοσιογραφία. Δεν ήταν καλός στα Μαθηματικά, «γιατί είμαι δυσλεκτικός». Δεν συνέχισε τις σπουδές του σε κάποιο πανεπιστήμιο, καθώς μόλις πήρε το απολυτήριο του Λυκείου μπήκε στον επαγγελματικό στίβο, αρχικά κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρι που τον κέρδισε η δημοσιογραφία, παρακολούθησε όμως μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από νέος ήταν μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ενεργά σε διαδηλώσεις, ωστόσο διαγράφηκε το 1982, μετά από έντονη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Μετά το Λεόντειο σε Λυών και Ελβετία
Ο Πάνος Καμμένος αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο. Γεννηθείς στην Αθήνα το 1965 από ευκατάστατη οικογένεια, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας κάθισε στα θρανία του ιστορικού εκπαιδευτηρίου προτού συνεχίσει στο εξωτερικό, όπου σπούδασε Οικονομικά και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελβετία. Το Λεόντειο Λύκειο διοικείται από την καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών. Ιδρύθηκε το 1838 από τον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο και αρχικά είχε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, αλλά το 1889 μετονομάστηκε σε Λεόντειο Λύκειο προς τιμήν του Πάπα Λέοντος ΙΓ’, που είχε βοηθήσει οικονομικά το σχολείο. Εκτός από το ιστορικό κτίριο της Νέας Σμύρνης, από το 1924 άνοιξε τις πύλες της και νέα πτέρυγα, στα Πατήσια. Από το ίδιο σχολείο έχουν αποφοιτήσει πολλοί επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Π. Καμμένος εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Πρωτιά στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Καλός μαθητής ήταν ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1951, αλλά μετακόμισε στον Πειραιά λίγα χρόνια αργότερα, όπου και μεγάλωσε. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό και έπειτα το 4ο Γυμνάσιο Πειραιά, στις τελευταίες τάξεις του οποίου αφοσιώθηκε στο διάβασμα, κατορθώνοντας να περάσει μεταξύ των πέντε καλύτερων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1969. Ηταν παρών στην κατάληψη του 1974, ενώ τα χρόνια της χούντας χρησιμοποιούσε πολύγραφο για να τυπώνει φυλλάδια και να ενισχύσει τον αγώνα κατά του καθεστώτος. Παράλληλα, κατά τα φοιτητικά χρόνια του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική. Συνέχισε την πολιτική του δράση συμμετέχοντας στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο αργότερα διαφώνησε, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην ίδρυση της Ενωσης Κεντρώων.