Siemens και με ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις κορώνες Τσίπρα, συνεχίζει να σαρώνει τις προμήθειες στα νοσοκομεία της χώρας
Δεκάδες προμήθειες του Γερμανικού κολοσσού σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας μέσω διαγωνισμών - 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2016
Του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Το σκάνδαλο της Siemens συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία, πλήττοντας το κύρος των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Τη στιγμή που η σχετική δίκη ξεκινά από την αρχή, η υπόθεση επέστρεψε στο προσκήνιο, αλλά με διαφορετική αφορμή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτή κατά τη συζήτηση περί διαπλοκής στη Βουλή.
Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επικαλείται το εν λόγω σκάνδαλο για να εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθαρός» και δεν έχει σχέσεις με τη διαπλοκή, σε αντίθεση με το «παλαιό κομματικό σύστημα». Ωστόσο, τη στιγμή που η υπόθεση της Siemens φαίνεται να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό «όπλο» του πρωθυπουργού, η γερμανική εταιρεία συνεχίζει και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί την κυριαρχία της στον τομέα των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς ακόμα και σήμερα συνεργάζεται με το ελληνικό κράτος, καθ' όλα νόμιμα και μέσω ανοιχτών διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα, η Siemens Healthcare ABEE (η εταιρεία της Siemens στον τομέα της Υγείας, που εσχάτως μετονομάστηκε από «Siemens Healthcare» σε «Siemens Healthineers»), η οποία έχει προκύψει από τη συνένωση των τριών κορυφαίων εταιρειών, των DPC, Bayer Diagnostics και Dade Behring, και θεωρείται η μεγαλύτερη στα κλινικά διαγνωστικά προϊόντα στον κόσμο, διατηρεί τη θέση της ως προμηθεύτρια χημικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού πολλών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ερωτηματικό αποτελεί αν η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σχέση με τη συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και προέβλεπε μεταξύ άλλων χρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησής του) για τα δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση στα παιδιατρικά. Στα επίσημα έγγραφα, πάντως, δεν γίνεται καμία τέτοια αναφορά. Οπως προκύπτει από την ανάγνωση των σχετικών αποφάσεων των νοσοκομείων που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η Siemens έχει λάβει συνολικά μόνο για το 2016 περισσότερα από 1.611.432 ευρώ μέσω διαγωνισμών για προμήθειες.
Διαγωνισμοί σε όλη την Ελλάδα
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός κολοσσός προμηθεύει με χημικό υλικό τα νοσοκομεία «Αγιος Παντελεήμων» και «Αγία Βαρβάρα» έναντι 20.351 ευρώ, με βάση τη σύμβαση που ανανεώθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Στην ίδια εταιρεία ανατέθηκε το αντιδραστήριο Innovative D-dimers του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» αντί 1.748,40 ευρώ. Μεγάλη σύμβαση με την εταιρεία έχει υπογράψει και το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, καταβάλλοντας 49.331 ευρώ για την προμήθεια αντιδραστηρίων, ενώ η μονομερής παράταση του διαγωνισμού κόστισε επιπλέον 20.000 ευρώ. Σύμβαση με τη Siemens έχει και το έτερο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Αρεταίειο, που για τον εξοπλισμό για αιματολογικά τεστ δαπάνησε 39.090 ευρώ.
Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» για την προμήθεια αναλώσιμων με κόστος 17.105 ευρώ και αντιδραστηρίων για αιματολογικά τεστ έναντι 35.033,44 ευρώ, ενώ το «Ελπίς» στην Αθήνα έδωσε 22.068 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το «Αττικόν», προμηθεύεται χημικό υλικό από τη Siemens ΑΒΕΕ έναντι 35.914 ευρώ, σύμφωνα με δύο διαφορετικές συμβάσεις. Η γερμανική εταιρεία έχει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και με δημόσια νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, το οποίο έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικού ύψους 80.763 ευρώ, προκειμένου η Siemens να καλύπτει τις ανάγκες του βιοχημικού εργαστηρίου του.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο η εταιρεία κέρδισε μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή νέου μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω νοσοκομείο συνεργαζόταν με τη Siemens, όμως, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε υπογραφεί σύμβαση για προμήθεια αντιδραστηρίων νεφελόμετρου κόστους 13.807 ευρώ. Συμβαλλόμενο με τη Siemens ABEE έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ είναι και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, που για την προμήθεια αντιδραστηρίων ανοσολογικού κατέβαλε 50.000 ευρώ.
Λίγους μήνες πριν, το Νοσοκομείο Καρδίτσας υπέγραψε σύμβαση για αντιδραστήρια ουρολογίας κόστους 11.500 ευρώ, ενώ το «Αχιλλοπούλειο» στον Βόλο προμηθεύτηκε αντιδραστήρες για το αιματολογικό εργαστήριο δύο φορές τους τελευταίους μήνες, έναντι 19.950,15 και 21.993 ευρώ. Συμφωνία με την εταιρεία έχει και το Νοσοκομείο Φιλιατών έναντι 15.329,06 ευρώ. Μικρότερες συμβάσεις έχουν υπογραφεί για τον ίδιο σκοπό με το Νοσοκομείο Καρπενησίου (6.381,24 ευρώ), το Νοσοκομείο Ληξουρίου (7.961,63 ευρώ), το Νοσοκομείο Κέρκυρας (4.551,50 ευρώ), το Νοσοκομείο Θηβών (4.212,75 ευρώ) και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, που πρόσφατα κατέβαλε 6.210,36 ευρώ.
Οι συμβάσεις της Siemens με δημόσια νοσοκομεία συνεχίζονται, καθώς το «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη προμηθεύεται αντιδραστήρια έναντι 27.193 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το «Ιπποκράτειο» δαπάνησε 23.898,90 ευρώ για την προμήθεια αντιδραστηρίων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2016.
Ακόμα, το Νοσοκομείο Αρτας προμηθεύτηκε αντιδραστήρια αναλυτών αερίων αίματος από τη Siemens έναντι 63.904,64 ευρώ για το 2016, ενώ για το επόμενο έτος έχει προσυμφωνηθεί νέα προμήθεια ύψους 20.329,97 ευρώ.
Τσακαλώτος και Φίλης ανανέωσαν τη συμφωνία με το ΙΚΥ
Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού κράτους με τη Siemens (που υπογράφτηκε επί Σαμαρά), οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης, ως υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας, αντίστοιχα, ανανέωσαν το μέρος της συμφωνίας που αφορά την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση της ενίσχυσης 100 υποτροφιών κάθε έτος για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της Υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του ΙΚΥ.