Οι Τομεάρχες της ΝΔ απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών [Εικόνες]
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε σημαντικά χαρτοφυλάκια της «σκιώδους» κυβέρνησης σε αποφοίτους του σχολείου των ισχυρών
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Εννέα αποφοίτους του σχολείου των ισχυρών, όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται το Κολλέγιο Αθηνών, επέλεξε για να εντάξει στη νέα ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πέρασε επίσης από τα θρανία του διάσημου σχολείου της αστικής τάξης της πρωτεύουσας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, αποφοίτησε αριστούχος το 1986, για να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στα φημισμένα πανεπιστήμια του Stanford και του Harvard.
Το εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία, καθώς θεωρείται το σχολείο που διαμορφώνει για δεκαετίες τις μεταπολεμικές ελίτ της χώρας, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του «εκκολαπτηρίου» των ισχυρών που «έγραψαν» τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέθεσε αρκετά από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της «σκιώδους» κυβέρνησης της Ν.Δ. σε αποφοίτους αυτού του σχολείου δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η ισχύς του Κολλεγίου παραμένει ανέπαφη και διαχρονική.
Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη, που ανέλαβε τομεάρχης Εσωτερικών, την Ολγα Κεφαλογιάννη, που τοποθετήθηκε τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Καραμανλή, που ανέλαβε τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών, τη Νίκη Κεραμέως, που ανέλαβε τομεάρχης Παιδείας, τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Χρίστο Δήμα, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών, Θεόδωρο Φορτσάκη, αλλά και τον Νίκο Δένδια, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε ως πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Μάκης Βορίδης αποφοίτησε από το Κολλέγιο το 1983. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στη μαθητική κοινότητα του σχολείου, με τους συμμαθητές του να τον θυμούνται ως «μόνιμο θαμώνα των διαδρόμων και των γραφείων της διεύθυνσης», που «σπάνια μας έκανε την τιμή να βρίσκεται στο μάθημα». «Δεν πειράζει που απουσιάζω, εγώ θα γίνω πολιτικός, όχι φιλόλογος», είχε πει ο κ. Βορίδης απαντώντας σε παρατήρηση καθηγητή του. Οι συμμαθητές του είχαν προβλέψει ότι ο Μάκης έπειτα από 30 χρόνια θα ήταν βουλευτής με το... κόμμα του νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού. Οι ίδιοι, μέσα στον «Θησαυρό», το σχολικό λεύκωμα των αποφοίτων του ’83, θυμούνται τόσο την έντονη συνδικαλιστική παρουσία του, μέσα από τα μαθητικά αξιώματα που κατέλαβε, όσο και «την παρασκηνιακή του δράση».
Οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν καλό μαθητή και άριστο αρχισυντάκτη του σχολικού περιοδικού, «όπου κατάφερε να κάνει να συνυπάρξουν τα κόμικς με το ποδόσφαιρο και ο Ελύτης με τον Γούντι Αλεν». «Δύσκολα θα ξεχαστεί το πέρασμα του Μάκη από το σχολείο μας. Η πολύπλευρη προσωπικότητά του (ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και αθλητής, ιστιοπλόος και δεινός χορευτής) άφησε έντονη την ανάμνησή της σε όσους τον γνώρισαν», καταλήγουν οι συμμαθητές του στον «Θησαυρό».
Η Ολγα Κεφαλογιάννη αποφοίτησε το 1992 με άριστα και πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι συμμαθητές της τη χαρακτηρίζουν «Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τα λαμπερά μάτια που ξεσήκωνε θύελλα ερωτηματικών στο πέρασμά της», ενώ την περιγράφουν ως «κεφάτο κοριτσάκι, με ικανό μυαλό και εξίσου ικανό πείσμα». «Το μόνο που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι αυτό που θέλει από τη ζωή της θα το αποκτήσει» είχε γράψει συμμαθήτριά της στο κολλεγιακό λεύκωμα, ενώ άλλη συμμαθήτριά της είχε αναφέρει ότι «η Ολγα είναι ένα κορίτσι γεμάτο ζεστά και βαθιά αισθήματα». Η πρώην υπουργός, εξάλλου, όταν ήταν μικρή, έπαιζε πιάνο. Φίλοι της από το σχολείο επίσης θυμούνται ότι από τότε είχε μεγαλεπήβολα σχέδιά, θάρρος και πολυμήχανο μυαλό. Ωστόσο, «ενώ ήταν πάντα οργανωμένη (βλ. super μαύρο ντοσιέ με όλη την ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων ταξινομημένη σε φύλλα) και συνεπής στις υποχρεώσεις της, καταλαμβανόταν από αδικαιολόγητο άγχος», όπως γράφουν στον «Θησαυρό».
Συμμαθητής της Ολγας Κεφαλογιάννη ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Αν και ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, απείχε από τα πολιτικά δρώμενα του σχολείου του, γι’ αυτό και δεν επεδίωξε ποτέ να βάλει υποψηφιότητα για το Μαθητικό Συμβούλιο, αν και θα συγκέντρωνε την υποστήριξη των συμμαθητών του.
Ηταν ιδιαίτερα κοινωνικός, με έντονη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, παίζοντας κυρίως στην ποδοσφαιρική ομάδα του Κολλεγίου, και ταυτόχρονα ευγενής, αλλά και ετοιμόλογος, με έξυπνες ατάκες, όπως θυμούνται οι παλιοί συμμαθητές του. Από τότε απεχθανόταν το lifestyle, διάβαζε πάρα πολύ, ήταν σεμνός και λιγομίλητος. Οσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια Καραμανλή θυμούνται ότι τόσο αυτός όσο και η αδελφή του ήταν οι αδυναμίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν ήταν λίγες οι φορές που γευμάτιζαν μαζί στην Πολιτεία, αφού έμεναν στο ίδιο οίκημα, αλλά σε διαφορετικούς ορόφους.
Στην ίδια τάξη με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον οποίο διατηρούν από τότε φιλία. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κολλέγιο στην Α’ Γυμνασίου, κατάφερε αμέσως να ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους. «Πάντα καλοσυνάτος, χαμογελαστός και έχοντας αίσθηση του χιούμορ.
Δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ κανείς τον οποίο να απογοήτευσε ή δυσαρέστησε», θυμούνται συμμαθητές για τον «Καβαλιώτη» ή «Τσάπα», όπως τον φώναζαν. Σχεδόν μόνιμα ήταν αργοπορημένος τα πρωινά, «μιας και επέμενε ότι μπορούσε να φθάσει με τη μικρή, αλλά πολύ συμπαθητική μηχανή FZ». Από τότε ασχολήθηκε παθιασμένα με τους αθλητικούς ομίλους της περιοχής του, όπου σήμερα πολιτεύεται, και ιδιαίτερα στα κολυμβητικά τους τμήματα και στην ομάδα πόλο. Οι καλές επιδόσεις του μέσα και έξω από το Κολλέγιο στην πισίνα τού χάρισαν άξια την προεδρική θέση στην τάξη του.
Στη νεότερη γενιά των αποφοίτων του Κολλεγίου συγκαταλέγεται η βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.
Οι συμμαθητές της τη χαρακτηρίζουν υπερκινητική, καθώς ήταν αθλήτρια του βόλεϊ στην ομάδα του σχολείου, όπως και του μπάσκετ και του πινγκ πονγκ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιμελής στα μαθήματα και άριστη μαθήτρια. Στον «Θησαυρό», μάλιστα, μια συμμαθήτριά της γράφει ότι «στο πρόσωπο της Νίκης διέκρινα την καινούργια πρωταγωνίστρια στο διαφημιστικό σποτ της Duracell». Κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων υπήρξε διοργανώτρια του «Πανηγυριού» του Κολλεγίου. Η ίδια θεωρούνταν ηγετική φυσιογνωμία, ενώ εξελέγη πρόεδρος στην τάξη της. Μάλιστα, ένας συμμαθητής της είχε γράψει στο σχολικό λεύκωμα: «Οπου κι αν κοιτάξω, μια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό, η εικόνα της προέδρου, της μελλοντικής πρωθυπουργού».
Οταν η ζωή δεν ήταν μόνο πολιτική και Βουλή
Τα ίδια χρόνια που ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, στο ίδιο σχολείο αλλά σε άλλες τάξεις βρίσκονταν και άλλα στελέχη της Ν.Δ., που σήμερα στελεχώνουν τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. Οπως γράφουν οι συμμαθητές του στον «Θησαυρό», ο Βαρβιτσιώτης junior υπήρξε ενεργό μέλος πολυπληθούς «ντισκόβιας» παρέας, καθώς και πρόεδρος του Συλλόγου Φανατικών Αθλητών, ενώ κατέλαβε κατά καιρούς όλα τα αξιώματα της μαθητικής κοινότητας.
Το ψευδώνυμό του ήταν «Milt» και, όπως αναφέρουν οι συμμαθητές του, «είχε εξαιρετικά καλές επιδόσεις στην ιππασία, στο σκι, στις καλοκαιρινές διακοπές, στην Ιστορία, στη δικαιολόγηση απουσιών, καθώς και στα Λατινικά». Ωστόσο, στο σχολικό λεύκωμα οι συμμαθητές του λένε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κολλέγιο έχοντας μια πικρία, που ήταν «ο τρόπος που μερικές φορές του συμπεριφέρθηκαν άνθρωποι που τους θεωρούσε φίλους του».
Στο ίδιο σχολείο φοίτησε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, ο οποίος συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, όπως το μπάσκετ, αλλά και σε... φάρσες, όπως θυμούνται οι συμμαθητές του. Οι ίδιοι, πάντως, εκτός από αυθόρμητο, κοινωνικό και δραστήριο, τον χαρακτηρίζουν «πάντα σταθερό στις απόψεις του».
Πολύ παλαιότερος όλων στο Κολλέγιο Αθηνών ήταν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος αποφοίτησε το 1973, τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο ίδιο σχολείο.
Πέντε χρόνια μετά -το 1978- αποφοίτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν μαθητής Γ’ Δημοτικού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, όταν το Κολλέγιο Αθηνών διεξήγαγε εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα για να επιλέξει τους άριστους μαθητές και να τους δώσει υποτροφία.
Δύο μαθητές πήραν υποτροφία από την Κέρκυρα εκείνη τη χρονιά και ο ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Δένδιας.