Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, μετά την  τοποθέτηση του 40χρονου Ρέινς Πρέιμπους στη θέση του «προσωπάρχη» του Λευκού Οίκου, επέλεξε άλλο ένα πρόσωπο με Ελληνικές ρίζες σε θέση ευθύνης. Ο λόγος για τον 62χρονο ομογενή επιχειρηματία Άντριου Λιβέρη, ο οποίος θα ηγηθεί του Βιομηχανικού Συμβουλίου «Manufacturing Council».

Ο οργανισμός είναι ιδιωτικού δικαίου και εκτελεί χρέη συμβούλου παρά τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.  Οι ανακοινώσεις έγιναν στο Γκράντ Ράμπιτς στο Μίσιγκαν. Όπως είπε ο κ. Λιβέρης στόχος της εταιρείας του, είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Μίσιγκαν, το οποίο θα έχει 200 θέσεις εργασίας. Οι μισές από αυτές θα είναι καινούργιες με τις υπόλοιπες να «επαναπατρίζονται» από άλλες χώρες. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 62χρονος θα παρέχει τις συμβουλές του σε Αμερικανό πρόεδρο καθώς υπήρξε σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε θέματα εξωτερικού εμπορίου, αλλά και του Μπιλ Κλίντον.

Ο Άντριου Λιβέρης, γεννήθηκε στην Αυστραλία και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπαν, παίρνοντας πτυχίο χημικού μηχανικού. Παράλληλα, απέρριψε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως  «Αυστραλο-αμερικανό Ελληνα». Είναι Έλληνας τρίτης γενιάς και ένας από τους πενήντα πλουσιότερους ομογενείς στις ΗΠΑ, με περιουσία ύψους 70 εκατ. δολαρίων.O τόπος κατοικίας του είναι το Μίσιγκαν, όπου διαμένει μαζί με τη σύζυγό του Πάολα, και τα τρία τους παιδιά Νικ, Αλεξάνδρα και Αντώνη, ενώ είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αυστραλία και στην Αμερική. Οι Έλληνες δε, τον αναγνωρίζουν ως τον «άρχοντα» της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Μάλιστα σε δηλώσεις τους είχε αναφέρει πως όταν αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες θα τον ενδιέφερε η ανάμειξη με την πολιτική.

Ο Άντριου Λιβέρης, είναι πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού αμερικανικού πετροχημικού κολοσσού Dow Chemical. Τη θέση αυτή ανέλαβε το 2004, όταν διαδέχθηκε έναν άλλο Έλληνα ομογενή, τον Ουίλιαμ Σταυρόπουλο. Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 1897 και η χρηματιστηριακή της αξία, σήμερα, φτάνει τα 50 δισ. δολάρια. Απασχολεί περίπου 45.000 υπαλλήλους σε πλανητικό επίπεδο. Σύμφωνα δε με δήλωσή του δύο μήνες μετά τη συγχώνευση με την Du Pont, ο κ. Λυμπέρης αναφέρει ότι θα αποσυρθεί από τη Dow Chemical στα μέσα του 2017.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία εμφανίζεται και στα Wikileaks. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η WSJ το 2009, ο επικεφαλής της Teneo, Ντ. Κέλι προσκάλεσε τον Αντ. Λιβέρη, για να παίξει γκολφ με τον κ. Κλίντον και τον σύμβουλό του Ντ.Μπαντ. Μετέπειτα, η «Dow» πλήρωσε 500.000 δολ. ως χορηγός στο Clinton Global Initiative, ενώ  πλήρωσε ακόμα 150.000 δολ. για  να παραβρεθεί ο Κλίντον σε ένα δείπνο που διοργάνωνε η εταιρεία χημικών στο Νταβός. Επίσης τονίζεται ότι ο κ. Λιβέρης του παρείχε το προσωπικό του αεροπλάνο το οποίο εξασφάλισε στο ίδρυμα πάνω από 100.000 δολ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται με τον κολοσσό IBM, όντας ένας εκ των διευθυντικών του μετόχων. Σημειώνεται ότι είναι μέλος του «Leadership 100» στη Ν. Υόρκη, μιας οργάνωσης η οποία δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και αρχών στην Αμερική.

Ο 62χρονος, χαίρει εκτίμησης της ομογένειας και αρκετά συχνά δείχνει το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ το 2013 τιμήθηκε από τον Αντ. Σαμαρά ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα. Παράλληλα, είναι πρόεδρος και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Hellenic Innitiative» η οποία έχει ως στόχο «να κινητοποιήσει την ελληνική διασπορά και την φιλελληνική κοινότητα, με σκοπό την υποστήριξη βιώσιμης οικονομικής ανανέωσης για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Πάντως δεν είναι άγνωστος στη χώρα μας, καθώς το 2012 μαζί με άλλα μέλη του «Hellenic Innitiative» πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχαν συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ φέρεται να είναι το πρόσωπο  που έπεισε τον Μπιλ Κλίντον να επισκεφθεί την Αθήνα το ίδιο διάστημα.

Ένα χρόνο αργότερα συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του «Hellenic Innitiative», ενώ ήταν οικοδεσπότης του γεύματος προς τιμήν του νυν Επιτρόπου.

Μάλιστα, φρόντισε να διευρύνει τις επαφές του και με την κυβέρνηση Τσίπρα. Τον Οκτώβριο του 2015 με την ιδιότητα του προέδρου Hellenic Innitiative  συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με τον πρωθυπουργό. Εκτός του κ. Λιβέρη, παρόντες ήταν και άλλοι ομογενείς  όπως οι δισεκατομμυριούχοι Τζ. Κατσιματίδης, Τζ. Κάλαμος, Ντ. Μητρόπουλος, καθώς και η Γ. Αγγελοπούλου.

Από την άλλη πλευρά, δεν ξεχνά τις ελληνικές του ρίζες, αλλά φροντίζει να διατηρεί τους δεσμούς του με τη χώρα μας. Τον Ιούλιο του 2014, διοργάνωσε πάρτι για τα 60α του γενέθλια στο Καστελόριζο. Εκεί παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε πρωθυπουργός, αλλά και ο Μπίλ Κλίντον.

 

Τέλος το καλοκαίρι ο μεγαλύτερος του γιος Νικ και η Σκοτσέζα Τζεμίμα Τσάντγουικ ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στη Μύκονο, αν και η αρχική επιθυμία του ήταν το γαμήλιο μυστήριο να τελεστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.