2016: Το έτος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη [Εικόνες - Βίντεο]
Μία ανασκόπηση των αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων στο ευρωπαϊκό έδαφος
Το 2016 φεύγει με μία μικρή ανακούφιση, αλλά μεγάλο προβληματισμό για τον Δυτικό κόσμο.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η ανθρωπότητα βίωσε τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, με την πλειονότητά τους να φέρουν την «υπογραφή» του Ισλαμικού Κράτους.
Όσο και αν οι Ευρωπαίοι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες το 2017, το αίμα των θυμάτων του περασμένου έτους σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και κυρίως Τουρκία είναι ακόμα νωπό, ενώ ο φόβος για νέο αιματοκύλισμα παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των μυστικών υπηρεσιών όλου του ισχυρού κόσμου και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις, παραμένει πολύ υψηλός.
Το parapolitika.gr παρουσιάζει μία ανασκόπηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων του 2016:
12 Ιανουαρίου – Κωνσταντινούπολη
Το πρώτο χτύπημα επί ευρωπαϊκού εδάφους για το 2016 σημειώθηκε στην Τουρκία, στην πλατεία Sultanahamet κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.
Ένας 28χρονος Σύρος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα του καμικάζι.
17 Φεβρουαρίου – Άγκυρα
28 νεκροί και 61 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της πρώτης από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις του PKK στην Τουρκία το 2016. Στις 17 Φεβρουαρίου ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη χτυπώντας λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου 28 επιβαίνοντες.
13 Μαρτίου – Άγκυρα
Επανάληψη του ίδιου χτυπήματος σημειώθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά, στις 13 Μαρτίου, με ακόμα περισσότερους νεκρούς. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην τουρκική πρωτεύουσα με τραγικό απολογισμό 37 νεκρούς και 125 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση ΤΑΚ, παρακλάδι του PKK.
19 Μαρτίου – Κωνσταντινούπολη
Ακόμα μία πολύνεκρη επίθεση καμικάζι έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Μαρτίου. Βομβιστής του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε έξω από κτίριο σε κεντρική οδό της πλατείας Ταξίμ σκοτώνοντας 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 7.
22 Μαρτίου – Βρυξέλλες
Στις 22 Μαρτίου ο τρόμος κυρίευσε την Ευρώπη όταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να αιματοκυλίσουν τις Βρυξέλλες, την «καρδιά» της ευρωπαϊκής διπλωματίας και μία από τις πιο καλά φυλασσόμενες πόλεις της Γηραίας Ηπείρου.
Με δύο καλά συντονισμένα χτυπήματα σε ώρες αιχμής το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου, τρεις καμικάζι κατάφεραν να σκοτώσουν 32 ανθρώπους και να τραυματίσουν άλλους 340 με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και μία στον σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ.
Στο αεροδρόμιο, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε βόμβες κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί.
Μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο, μια νέα τρομοκρατική επίθεση σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας σημειώθηκε στον σταθμό Μπάλμεκ ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν.
Η έκρηξη έγινε μέσα σε βαγόνι τρένου που βρισκόταν εν κινήσει λίγο πριν προσεγγίσει τον σταθμό Μάλμπεκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 επιβαίνοντες, τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια αργότερα.
24 Απριλίου – Προύσσα
Τον Απρίλιο το ΡΚΚ ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά στην πόλη της Προύσσας. Μία γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε τζαμί στα βορειοδυτικά της πόλης τραυματίζοντας 13 ανθρώπους.
1 Μαΐου – Γκαζιαντέπ
Η τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ έγινε ο επόμενος στόχος του Ισλαμικού Κράτους την Πρωτομαγιά του 2016. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα όχημα με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά σε κτίριο της αστυνομίας.
10 Μαΐου – Μόναχο
Τη στιγμή που η Γερμανία βρισκόταν σε επιφυλακή για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους μετά το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τρεις σε σταθμό τρένου στο Μόναχο φωνάζοντας «ο Αλάχ είναι μεγάλος».
Οι αρχές διαπίστωσαν πως ο άνδρας πάσχει από σοβαρά ψυχικά προβλήματα και πως ουδεμία σχέση υπάρχει με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, συνεπώς δεν δικάστηκε καν σαν κανονικός δολοφόνος.
10 Μαΐου – Ντιγιάρμπακιρ
Την ίδια μέρα στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας σημειώθηκε ένα ακόμα χτύπημα του ΡΚΚ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 45 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση των Κούρδων εξτρεμιστών σε λεωφορείο της αστυνομίας.
12 Μαΐου – Ντιγιάρμπακιρ & Κωνσταντινούπολη
Δύο ημέρες μετά, το PKK πραγματοποίησε διπλό τρομοκρατικό χτύπημα την ίδια μέρα σε δύο διαφορετικές πόλεις, στο Ντιγιάρμπακιρ και την Κωνσταντινούπολη.
Στην τελευταία υπήρξαν 9 τραυματίες μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε στρατιωτικό κτίριο στην περιοχή Σανκακτέπε.
Την ίδια ώρα στο Ντιγιάρμπακιρ ένα φορτηγό με 15 τόνους εκρηκτικών εξερράγη με τραγικό απολογισμό 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.
7 Ιουνίου – Κωνσταντινούπολη
Ακόμα 11 νεκροί από το ΡΚΚ στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Ιουνίου. Με την ίδια μέθοδο του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, η έκρηξη κοντά στο γραφείο του δημάρχου της πόλης σκότωσε 11 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 36, ενώ από τα θύματα οι 7 ήταν αστυνομικοί.
8 Ιουνίου – Μαρντίν
Μία μέρα αργότερα το ΡΚΚ ξαναχτύπησε με στόχο αυτή τη φορά την πόλη Μαρντίν. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μία έγκυο αστυνομικό, και τραυματίζοντας άλλους 34.
13 Ιουνίου – Παρίσι
Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι τον Ιούνιο, μισό χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι. Ο τζιχαντιστής Larossi Abballa δολοφόνησε ένα ζευγάρι αστυνομικών στο σπίτι του με απανωτά μαχαιρώματα. Ο δράστης έπεσε νεκρός λίγη ώρα αργότερα από τις αρχές, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την ενέργεια τρομοκρατικό χτύπημα.
28 Ιουνίου – Κωνσταντινούπολη
Στις 28 Ιουνίου σημειώθηκε ένα από τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα του έτους.
Τρεις τζιχαντιστές οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αρχικά άνοιξαν πυρ κατά πάντων και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Τραγικός απολογισμός 45 νεκροί και τουλάχιστον 230 τραυματίες.
Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.
Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν.
Ένας αστυνομικός πυροβόλησε ρίχνοντάς τον στο έδαφος έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του, μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος έναν αυτόπτη μάρτυρα.
“Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
14 Ιουλίου – Νίκαια
Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα νέο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε Ευρωπαϊκή πόλη. Στόχος αυτή τη φορά η Νίκαια της Γαλλίας, το βράδυ της 14ης Ιουλίου, ημέρα που οι Γάλλοι γιόρταζαν όπως παραδοσιακά την Ημέρα της Βαστίλλης.
Το τρομοκρατικό χτύπημα επιτεύχθηκε όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε επίδειξη πυροτεχνημάτων στη Νίκαια. Ο Τυνήσιος οδηγός που σύμφωνα με επιζώντες μάρτυρες φώναζε «ο Αλάχ είναι μεγάλος» όταν οδηγούσε, σκότωσε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 434.
Από εκείνη την ημέρα στην Ευρώπη σήμανε ακόμα μεγαλύτερος συναγερμός, καθώς για πρώτη φορά οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να αιματοκυλίσουν ευρωπαϊκή πόλη όχι με βομβιστική επίθεση ή όπλα, αλλά με ένα απλό φορτηγό.
22 Ιουλίου – Μόναχο
10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο εμπορικό κέντρο Ολύμπια του Μονάχου στις 22 Ιουλίου από τα πυρά ενός 18χρονου Ιρανικής καταγωγής. Ο δράστης έφτασε οπλισμένος στον χώρο και άνοιξε πυρ στα τυφλά, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 10 άτομα και να τραυματίσει άλλα 36, προτού αυτοκτονήσει.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ή αν έδρασε μόνος έχοντας ψυχικά προβλήματα.
24 Ιουλίου – Άνσμπαχ
Ένας Σύρος πρόσφυγας που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ανατινάχθηκε έξω από μπαρ στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας τον Ιούλιο. Δεν κατάφερε να σκοτώσει κάποιον, ωστόσο τραυμάτισε 15 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύτηκαν με σοβαρά τραύματα.
26 Ιουλίου – Νορμανδία
Στις 26 Ιουλίου η Ευρώπη «πάγωσε» και πάλι στο άκουσμα της είδησης πως νεαροί τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα σε εκκλησία της Νορμανδίας αφού πρώτα κράτησαν ομήρους στον ναό έξι άτομα.
Οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των γαλλικών αρχών, ενώ την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ακόμα πιο σοκαριστικό το στοιχείο πως οι δράστες ήταν πολύ νεαροί.
20 Αυγούστου – Γκαζιαντέπ
Στις 20 Αυγούστου ένας γάμος στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας βάφτηκε με αίμα εξ αιτίας του Ισλαμικού Κράτους.
Ένας καμικάζι ηλικίας 12 με 14 ετών πυροδότησε εκρηκτικά σε γαμήλιο τραπέζι με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 51 ανθρώπων.
26 Αυγούστου – Ντιγιάρμπακιρ
Στα τέλη Αυγούστου το Ντιγιάρμπακιρ έγινε για πολλοστή φορά στόχος τρομοκρατών εντός του 2016. Μετά από βομβιστική επίθεση του PKK σε αστυνομικό τμήμα, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 78 τραυματίστηκαν.
9 Οκτωβρίου – Χακάρι
Μία επίθεση του ΡΚΚ στις 9 Οκτωβρίου σκότωσε 18 ανθρώπους και τραυμάτισε 26 στην περιοχή Χακάρι της Τουρκίας.
11 Νοεμβρίου – Μαρντίν
Έναν μήνα μετά το ΡΚΚ ξαναχτύπησε με στόχο τον κυβερνήτη του Μαρντίν Φατίχ Σαφιτούρκ. Οι Κούρδοι εξτρεμιστές έδρασαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από το γραφείο του με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο από τα τραύματά του.
10 Δεκεμβρίου – Κωνσταντινούπολη
Το ΡΚΚ σημείωσε το μεγαλύτερο χτύπημά του στην Τουρκία στο τέλος του 2016. Στις 10 Δεκεμβρίου έξω από το στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα της για το πρωτάθλημα, σημειώθηκε διπλή έκρηξη αυτοκινήτου και καμικάζι.
46 νεκροί, 166 τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν αστυνομικοί, καθώς αυτοί ήταν για πολλοστή φορά ο στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης.
19 Δεκεμβρίου – Βερολίνο
Το Ισλαμικό Κράτος επέστρεψε στην «καρδιά» της Ευρώπης με ένα χτύπημα στα πρότυπα εκείνου της Νίκαιας, εφαρμοσμένο αυτή τη φορά στο Βερολίνο λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Δράστης ο Τυνήσιος Άνις Αμρί, ο οποίος έκλεψε ένα φορτηγό και το οδήγησε με φόρα πάνω στο ανυποψίαστο πλήθος που βρισκόταν σε υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 56.
Το φορτηγό μετέφερε χάλυβα και η ταχύτητα με την οποία χτύπησε το πλήθος ξεπερνά τα 65 χιλιόμετρα την ώρα. Σημειώνεται ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού με το οποίο έγινε η επίθεση είναι πολωνικές, καθώς ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, έχασαν την επαφή με το φορτηγό τους γύρω στις τρεις το μεσημέρι σήμερα και γίνεται λόγος για «κατάληψη» και αρπαγή του φορτηγού από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης.
Οι αρχές αιφνιδιάστηκαν, με αποτέλεσμα ο δράστης να διαφύγει και να συλλάβουν λάθος άνθρωπο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μία μέρα μετά.
Ο πραγματικός δράστης κατάφερε να φτάσει με τρένο ανενόχλητος μέχρι το Μιλάνο, όπου σε έλεγχο ρουτίνας από αστυνομικούς έβγαλε πιστόλι και μετά από ανταλλαγή πυρών έπεσε νεκρός.
19 Δεκεμβρίου – Ζυρίχη
Ένας άνδρας, ντυμένος με μαύρα ρούχα και μαύρο σκούφο, εισέβαλε σε ένα τέμενος στην Ζυρίχη ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.
Ο δύο από τους τρεις άνδρες – 30, 35 και 56 ετών – τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία της Ζυρίχης.
Ο φερόμενος ως δράστης, ένας άνδρας περίπου 30 ετών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέφυγε από το σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία.
Δεν είναι μόνο η Ευρώπη
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας μαγνήτισαν, όπως είναι λογικό, κυρίως τα χτυπήματα σε Βρυξέλλες, Γερμανία και Γαλλία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στον ανατολικό κόσμο ήταν αμέτρητα το 2016.
Τόσο το Ισλαμικό Κράτος και οι οργανώσεις-παρακλάδια του σε Ασία και Αφρική, όσο και άλλες οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ, αιματοκύλησαν δεκάδες πόλεις το 2016 προκαλώντας χιλιάδες θανάτους.
Ο χάρτης με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη το 2016: