Με ρύθμιση Βούτση επιστρέφουν οι υπάλληλοι «φαντάσματα» της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής βάζει «φρένο» στις αργομισθίες
Τ ους υπαλλήλους φαντσματα της Βουλής, και ιδίως αυτούς που έχουν διατεθεί σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες και «πρώην», βάζει στο στόχαστρό του ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, με αλλαγή του Κανονισμού του Κοινοβουλίου και επιστροφή των «αργόμισθων» στην πραγματική εργασία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι, αν και μισθοδοτούνται από το Κοινοβούλιο ως δικοί του υπάλληλοι, δεν εργάζονται σε υπηρεσίες του, αλλά έχουν διατεθεί σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες, πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς. Κι αυτό λόγω ενός «κενού» στον Κανονισμό της Βουλής, μέσω του οποίου τόσο οι Κ.Ο. όσο και οι «πρώην» μπορούν να ζητούν και να τους διατίθεται απεριόριστος αριθμός μόνιμων υπαλλήλων της Βουλής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου, ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν διατεθεί σε Κ.Ο. και «πρώην» προσεγγίζει τους 200 (!) και πρόκειται για υπαλλήλους που δεν ελέγχονται ούτε για το πόσες ώρες εργάζονται ούτε καν για το αν εργάζονται για τον σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί, αφού ο προϊστάμενός τους δεν είναι κάποιος κοινοβουλευτικός παράγοντας, αλλά είτε οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είτε οι διευθυντές των γραφείων των εκάστοτε πρώην πρωθυπουργών ή προέδρων της Βουλής.
Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι όχι απλώς μισθοδοτούνται από τη Βουλή, αλλά λαμβάνουν και υπερωρίες, χωρίς όμως το Κοινοβούλιο να μπορεί να διαπιστώσει όχι μόνο το αν εκτελούνται οι υπερωρίες που πληρώνει, αλλά ούτε καν αν τηρούν το καθιερωμένο ωράριο.
Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στους συνεργάτες του προέδρου της Βουλής είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός των μονίμων και αποσπασμένων υπαλλήλων που έχουν διατεθεί σε Κ.Ο. και «πρώην» δεν εμφανίζεται καν στη Βουλή, αλλά απασχολείται είτε στα γραφεία των κομμάτων είτε στα πολιτικά γραφεία πρώην προέδρων της Βουλής και πρωθυπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με «καταγγελία» που υπάρχει στο συρτάρι ανώτατου κοινοβουλευτικού παράγοντα, πρώην πρωθυπουργός, στον οποίο έχουν διατεθεί μόνιμοι υπάλληλοι από τη Βουλή, διατηρεί επί μήνες κλειστό το γραφείο του στο Κοινοβούλιο, χωρίς να υπάρχει μέσα ούτε ένας υπάλληλος. Την ίδια ώρα, οι αριθμοί που υπάρχουν στην αρμό δια υπηρεσία της Βουλής είναι ενδεικτικοί του προβλήματος.
Στην Κ.Ο. της Ν.Δ. των 75 βουλευτών έχουν δια τεθεί περίπου 45 μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής και αποσπασμένοι, οι οποίοι παρέμειναν από την εποχή της παντοδυναμίας της. Στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης των 16 βουλευτών φαίνονται από τα στοιχεία της Βουλής πως έχουν διατεθεί περί που 25 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ από 10 υπάλληλοι έχουν διατεθεί όχι μόνο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτή των ΑΝ.ΕΛ., με μόλις 9 βουλευτές.
«Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει σύντομα. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να έχει κενά σε κομβικές υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με το νομοθετικό έργο και να υπάρχουν υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από τη Βουλή και δεν ξέρουμε πού είναι», είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός παράγοντας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με ρύθμιση, η οποία θα ενταχθεί σε μία από τις επόμενες τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής. Με βάση τη ρύθμιση, θα υπάρχει ρητή διάταξη για πλαφόν στον αριθμό των μόνιμων και αποσπασμένων υπαλλήλων της Βουλής που θα διατίθενται στις Κ.Ο. και στους «πρώην», ενώ στα πρότυπα των μετακλητών θα υπάρχει αναλογία υπαλλήλων ανά 50άδα βουλευτών. Στην πράξη, μια τέτοια ρύθμιση θα σημάνει το τέ λος των ευνοημένων και θα φέρει σε ρήξη τον πρόεδρο της Βουλής με τις Κ.Ο. και τους «πρώην», καθώς δεκάδες υπάλληλοι, οι οποίοι «φωτογραφίζονται» και ως αργόμισθοι, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα γραφεία των κομμάτων και να επιστρέψουν στην υπηρεσία της Βουλής.
Η απαίτηση για πριμ και η οργή
Το θέμα, αν και ήταν εδώ και καιρό στις σκέψεις και τις προθέσεις των συνεργατών του προέδρου της Βουλής, αναζωπυρώθηκε έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω ενός τυχαίου γεγονότος. Το βεβαρημένο και συνάμα κατεπείγον νομοθετικό έργο της Βουλής, λόγω Προϋπολογισμού και αξιολόγησης, ανέδειξε κενά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της, όπως η νομοθετική, η στενογραφική κ.ά. Το Κοινοβούλιο προσπάθησε αρχικά να λύσει το πρόβλημα με πρόσκληση εθελοντικής συνεισφοράς υπαλλήλων για περίπου είκοσι ημέρες, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανένας. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Βουλής θέλησε να επιβραβεύσει τους υπαλλήλους που σήκω σαν το φορτίο με πριμ παραγωγικότητας, η απόφαση αυτή όμως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των υπαλλήλων, οι οποίοι απαίτησαν να λάβουν όλοι το πριμ, ανεξαρτήτως αν εργάστηκαν πέραν του ωραρίου τους. Το γεγονός, δε, ότι η αντίδραση προήλθε κυρίως από υπαλλήλους που έχουν διατεθεί στις Κ.Ο. προκάλεσε με τη σειρά του την οργή του προεδρείου της Βουλής και προσωπικά του Νίκου Βούτση, ο οποίος αφενός ξεκαθάρισε ότι μετά από εκείνη την εξέλι ξη δεν θα λάμβανε κανένας το πριμ και αφετέρου έδωσε την εντολή για αλλαγή του Κανονισμού.