H Μαριάννα Λυκουρέντζου, κόρη του πρώην υπουργού, στη «μάχη» υπέρ της βρετανικής παραμονής στην ΕΕ
Ενεργό μέλος της καμπάνιας για το Bremain η 28χρονη
Πριν από έναν χρόνο η Ευρώπη βρέθηκε κοντά στην απώλεια του πρώτου κράτους-μέλους της, της Ελλάδας. Παρόλο που η χώρα μας συνιστά μία από τις μικρές οικονομίες της Ενωσης, αναλυτές από όλο το παγκόσμιο φάσμα προειδοποιούσαν για τεράστιο οικονομικό «ντόμινο», που θα έπληττε όλη την Ε.Ε. στην περίπτωση που η Ελλάδα ακολουθούσε τον δρόμο της εξόδου.
Το Grexit αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται ακριβώς έναν χρόνο μετά. Τώρα όμως δεν είναι η μικρή Ελλάδα αυτή που απειλείται, αλλά η Βρετανία, με το φάντασμα του Brexit να αιωρείται πάνω από τη Γηραιά Αλβιώνα εδώ και μήνες. Η δεύτερη χώρα σε υψηλότερο ποσοστό ΑΕΠ της Ε.Ε., πίσω μόνο από τη Γερμανία, «φλερτάρει» με την αποχώρηση στις 23 Ιουνίου, ημέρα που οι πολίτες της θα σπεύσουν μαζικά στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της επιλέγοντας «in» ή «out».
Παρόλο που οι συνέπειες από την πιθανή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι καταστροφικές και προφανείς, οι Βρετανοί εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις βαθιά πολωμένοι, ενώ σε πολλές πρόσφατες μετρήσεις έγκυρων εταιρειών και ΜΜΕ το Brexit προηγείται. Το δραματικό σενάριο της επικράτησής του έχει κινητοποιήσει χιλιάδες κατοίκους της Βρετανίας, πρώτιστα νέους σε ηλικία, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να μετάσχουν ενεργά σε καμπάνιες, υποστηρίζοντας τα οφέλη από την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και μία Ελληνίδα, κόρη του πρώην υπουργού Υγείας με τη Νέα Δημοκρατία, η Μαριάννα Λυκουρέντζου. Η Μέι, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της στο Λονδίνο, ζει στη βρετανική πρωτεύουσα και συμμετέχει ενεργά στο «Britain Stronger IN Europe», την επίσημη καμπάνια για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα μία από τις πρώτες εθελόντριες σε αυτή, αφού εγγράφηκε τα Χριστούγεννα, όταν ακόμα το ζήτημα του δημοψηφίσματος ήταν πολύ μακριά στον ορίζοντα για πολλούς Βρετανούς.
Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας και επέλεξε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Βρετανοί πως η χώρα τους ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, είναι μία από τους τέσσερις υπευθύνους για την τηλεφωνική επικοινωνία. Αλλες εθελοντικές δράσεις περιλαμβάνουν τη διανομή φυλλαδίων σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς και τη διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις με τοπικούς φορείς, με στόχο να πείσουν όλο και περισσότερους πολίτες για τα οφέλη της παραμονής στην Ε.Ε. Εκεί διαφέρουν αρκετά με την καμπάνια του «οut», η οποία βασίζει τη δυναμική της κυρίως στην επικοινωνία μέσω social media και ΜΜΕ.
H Μαριάννα Λυκουρέντζου επί το έργον, μοιράζοντας φυλλάδια για το Bremain
Σήμερα, το «Britain In» μετρά χιλιάδες εθελοντές και αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη πολλών διακεκριμένων Βρετανών -εκτός από τους πολιτικούς-, όπως ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Η καμπάνια χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές εθελοντών και επιχειρήσεων, με ανώτατο όριο τα 7 εκατομμύρια λίρες.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. «Εξι μήνες πριν, όταν ξεκίνησα, όλα ήταν πολύ διαφορετικά, με τους εθελοντές να είμαστε σε έναν μικρό χώρο για τηλέφωνα κινητοποίησης και τις τοπικές ομάδες να μετρούν μόλις 5-10 άτομα η καθεμία. Σήμερα,οι χώροι κινητοποίησης έχουν γίνει τρεις για να εξυπηρετούν όλους τους εθελοντές, ενώ οι τοπικές ομάδες φτάνουν τα 50 μέλη», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Μαριάννα Λυκουρέντζου.
Οσον αφορά στους λόγους για τους οποίους η ίδια πιστεύει τόσο έντονα στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., σημειώνει: «Για το Ηνωμένο Βασίλειο μια πιθανή έξοδος θα είχε τρομερά αρνητικές συνέπειες, με την απότομη πτώση της αξίας της λίρας, την αύξηση του κόστους ζωής για όλους μας, λόγω των φόρων εισαγωγών, αλλά και τη μείωση των θέσεων εργασίας, καθώς πολλές εταιρείες θα μεταφέρονται σε άλλες χώρες ή θα μειώνουν το προσωπικό τους για λόγους επιβίωσης. Γνωρίζω ότι τα περισσότερα από αυτά ακούγονται αρκετά απίθανα και τρομακτικά και ωθούν κάποιους προς το “οut” από αντίδραση, όπως συνέβη και στην αντίστοιχη περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην περίπτωση που κερδίσει το “οut”, οι επιπτώσεις δεν θα φανούν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα ωθούν σταδιακά τη Βρετανία σε ένα χειρότερο μέλλον».
Παρά την υψηλή πιθανότητα επικράτησης του «Brexit», όμως, το κλίμα στη Βρετανία λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την κάλπη παραμένει ήρεμο και πολιτισμένο, χωρίς να παρατηρούνται ο φανατισμός και ο διχασμός μεταξύ των ψηφοφόρων, που καταγράφηκαν στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.
Οι σπουδές και το παρελθόν στη ΔΑΠ
Οπως πολλοί άλλοι νέοι Ελληνες, η μεγαλωμένη στην Αρκαδία Μαριάννα Λυκουρέντζου επέλεξε το Λονδίνο για τις σπουδές της το 2011 και παραμένει εκεί έκτοτε, καθώς εργάζεται. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London, η 28χρονη εργάζεται την τελευταία τετραετία στο τμήμα ΙΤ του κολοσσού BP, ως υπεύθυνη για τα πληροφοριακά συστήματα του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού. Ενας από τους λόγους μάλιστα για την απόφασή της να μην επιστρέψει στην Ελλάδα όταν πήρε το πτυχίο της ήταν, όπως δηλώνει η ίδια, να μην την κατηγορήσουν για «βόλεμα» από τον πατέρα της, ο οποίος το 2012 ήταν υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά.
Οσον αφορά την ενεργή ενασχόληση της Μαριάννας Λυκουρέντζου με το βρετανικό δημοψήφισμα, απορρέει από το ενδιαφέρον της για την πολιτική, έχοντας εμπειρίες ως μέλος της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και της ΟΝΝΕΔ Αρκαδίας. Παρά την αλλαγή χώρας, η κ. Λυκουρέντζου διατηρεί τους δεσμούς της με τη «γαλάζια» παράταξη, καθώς έχει τη θέση της υπεύθυνης για το τμήμα γυναικών της ΟΝΝΕΔ Λονδίνου, ενώ έχει αναπτύξει σχέσεις και με το Συντηρητικό Κόμμα.
Η ίδια πάντως ξεκαθαρίζει πως η επιστροφή της στην Ελλάδα με σκοπό τη συμμετοχή στον πολιτικό στίβο δεν είναι στις προτεραιότητές της.