Ρότσιλντ: Οι «προδότες» που έγιναν συνεργάτες
Οι καταγγελίες Καµµένου για τους ξένους τραπεζίτες και το µυστικό ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι
«Θα τους τσακίσουµε, κι ας έχουν µαζί τους τούς Ρότσιλντ και τους Ροκφέλερ», έγραφε το 2013 ο Πάνος Καµµένος σε ένα από τα γνωστά καταγγελτικά tweets του, ενώ το ίδιο έτος, από την Ιερισσό, αναφερόµενος στους Ρότσιλντ και την Goldman Sachs, µε ιδιαίτερα έντονο ύφος, έλεγε ενώπιον πλήθους πως «είναι αυτοί που µαζί µε τους ντόπιους προδότες µάς έφεραν τα Μνηµόνια».
Τόσο ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. όσο και οι εταίροι του, του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσαν την προεκλογική περίοδο στις επιθέσεις εναντίον των διαφόρων ξένων τραπεζών και οίκων.
Επιθέσεις που µε ανέξοδο τρόπο και χωρίς ιδιαίτερο κόστος εντυπωσιάζουν τα πολιτικά ακροατήρια, εξασφαλίζοντας απήχηση και ψήφους. Σήµερα, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) όχι µόνο έκανε πίσω από τα συνθήµατα αυτά και ταυτίστηκε µε τους «ντόπιους προδότες», αλλά συνεργάζεται, και µάλιστα στενά, και µε την τράπεζα που κάποτε λοιδορούσε ως εκπρόσωπο των κεφαλαίων του εβραϊκού λόµπι. Και µάλιστα τόσο στενά, που νιώθει την ανάγκη να µην αποκαλύπτει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ο πρωθυπουργός συνάντησε στελέχη της Rothschild Bank στο Παρίσι.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΠΠΕ
Σύµφωνα µε πληροφορίες, σηµαντικό ρόλο για το ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού στη Rothschild έπαιξε η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιαννούλα Πεππέ. Η συνεργασία µε τον τραπεζικό οίκο των Rothschild προέκυψε εκ των πραγµάτων για την κυβέρνηση όταν η ίδια δικαιολογήθηκε για τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Παρίσι χωρίς να ενηµερώσει ούτε καν το οικονοµικό επιτελείο. Η επίσηµη εκδοχή ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε στελέχη της τράπεζας που «είναι» σύµβουλος της χώρας για το χρέος. Τα ερωτήµατα παραµένουν πολλά: Το πρώτο είναι εάν στις 30 Ιανουαρίου, όταν πραγµατοποιήθηκε η συνάντηση, η Rothschild ήταν όντως σύµβουλος της χώρας για το χρέος. Το Μαξίµου, µετά από αρκετό χρόνο, ανακοίνωσε ότι η σχετική σύµβαση υπεγράφη λίγο νωρίτερα, στις 27 του µηνός.
Βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν ήταν τότε εκεί… Πιθανότατα να µη χρειαζόταν η παρουσία του για την υπογραφή, µιας και αυτά είναι υπηρεσιακά θέµατα. Ετσι, το δεύτερο ερώτηµα αφορά το ποιος υπέγραψε τη σύµβαση και γιατί «έπρεπε» να µεταβεί ο πρωθυπουργός στο Παρίσι για να συναντήσει τους εκπροσώπους της τράπεζας, αφού δεν χρειαζόταν. Και αυτό σε µια επίσκεψη που, όπως «εξηγήθηκε» από την κυβερνητική πλευρά (µε ένα ταξίδι-αστραπή και µια συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε Κυριακή απόγευµα), «δεν βγαίνει» ιδιαίτερα εύκολα. Ακόµη και η επίσηµη ενηµέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και βάζει τους «κρίκους» που έλειπαν, συντηρεί µια θολή εικόνα: Στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονοµικών έστειλε επιστολή στο ∆.Σ. του Ο∆∆ΗΧ µε την οποία ζητούσε την άµεση πρόσληψη τεχνικού συµβούλου για την προετοιµασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές.
Στις 27 Ιανουαρίου, το ∆.Σ. του Ο∆∆ΗΧ µε επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild ως την επιλογή του. Αυτή τη στιγµή αναµένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Το τρίτο ερώτηµα, εποµένως, είναι εάν µια διαδικασία-εξπρές για την πρόσληψη συµβούλου δίνει στον πρωθυπουργό την αφορµή για ένα ταξίδι-αστραπή, προκειµένου να συναντηθεί µε τους εκπροσώπους µιας τράπεζας που έχει επανειληµµένα κατηγορηθεί τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τον κ. Καµµένο.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και η Νέα ∆ηµοκρατία στην αντιπαράθεσή της µε την κυβέρνηση για το θέµα ερώτησε πολλές φορές εάν ο Πάνος Καµµένος γνώριζε για τη συνάντηση αυτή. «Επιµένει ο Πάνος Καµµένος στις απόψεις του που διατύπωνε επί χρόνια για τη Rothschild;», ρώτησε ο Βασίλης Κικίλιας, θέλοντας προφανώς να «σηκώσει» άλλη µία δήλωση του υπουργού Αµυνας µε την οποία κατήγγειλε ότι «το ίδρυµα Rothschild και οι ντόπιοι προδότες, αυτοί µας έστησαν την ιστορία µε τα Μνηµόνια και καθυπόταξαν τον ελληνικό λαό». Με τη σιωπή του σήµερα ο Πάνος Καµµένος δεν δείχνει να έχει το παραµικρό «πρόβληµα» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην οποία µετέχει συνεργάζεται µε αυτούς που «καθυπόταξαν» τον ελληνικό λαό.
Πρόβληµα δεν έχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλά στελέχη του οποίου ασπάζονται την ίδια άποψη. Προφανώς, τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει περισσότερο πλέον η «ερµηνεία» του βουλευτή του ∆ηµήτρη Σεβαστάκη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός οφείλει να έχει δραστηριότητες «εκτός τελετουργικών», ώστε να δηµιουργούνται «θερµοκρασίες» και οφέλη για τη χώρα. Σε επικοινωνία της εφηµερίδας µε τη Rothschild, η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της τράπεζας, Καρολίν Νικό, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, στις 30 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις, λέγοντας «η Rothschild & Co. δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια για το θέµα αυτό».
Οι µπίζνες µε το ελληνικό κράτος διαχρονικά
Η ROTHSCHILD δεν απασχολείται στην Ελλάδα µόνο ως σύµβουλος για το χρέος. Αντίθετα, είναι «χωµένη» σε δεκάδες δουλειές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα. Αλλωστε, είναι «συνεργάτης της Ελλάδας» από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού από τα θησαυροφυλάκιά της προήλθαν τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα και µάλιστα µε υψηλά επιτόκια. Οπως φαίνεται, η Ελλάδα είχε από τότε «υψηλό ρίσκο χώρας»…
Το 1832, ο γαλλικός βραχίονας της Rothschild δέχθηκε να γίνει ο τραπεζικός οίκος που θα χρηµατοδοτούσε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση. Το 1841 η Rothschild, µε περισσότερη εµπιστοσύνη, έγινε ένας από τους πέντε ιδρυτικούς χρηµατοδότες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Και σε µια ένδειξη των στενών δεσµών µε την Ελλάδα, η ίδια τράπεζα ανέλαβε και την αποζηµίωση της οθωµανικής αυτοκρατορίας για την απώλεια των εδαφών που απέσπασε το νέο ελληνικό κράτος. Μάλιστα, για τη διευθέτηση της ειδικής αυτής «αποστολής», ο τότε «πατριάρχης» της οικογένειας, Leopold Rothschild, ταξίδεψε µε ελληνικό πολεµικό σκάφος στην Κωνσταντινούπολη για τις συναντήσεις στην Υψηλή Πύλη.
Στη σύγχρονη περίοδο, ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της Rothschild κινείται γύρω από το investment banking. Η τραπεζική οικογένεια διέγνωσε νωρίς τις ευκαιρίες που άρχισαν να διαµορφώνονται στην ελληνική οικονοµία από το γύρισµα της δεκαετίας του ’90 και έτσι έγινε ο πρώτος σύµβουλος αποκρατικοποιήσεων του ελληνικού ∆ηµοσίου, µε συµβόλαιο που πήρε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Εκτοτε, είχε συµµετοχή, µε διάφορες µορφές, σε µεγάλα deals και προγράµµατα του επιχειρηµατικού προσκηνίου, όπως η αναδιοργάνωση της ∆ΕΗ και η είσοδός της στο χρηµατιστήριο, η αντίστοιχη διαδικασία για την ΕΥ∆ΑΠ, το deal εξαγοράς της Tellas από τη Wind, τα δίκτυα της ∆ΕΠΑ, αλλά και η πώληση της Γενικής Τράπεζας στη γαλλική Societe Generale. Με αυτά επεκτάθηκε και στον ιδιωτικό τοµέα, όπου ενορχήστρωσε µια σειρά από άλλα deals γαλλικού ενδιαφέροντος, όπως η πώληση της ασφαλιστικής Φοίνιξ στη γαλλική Groupama.
Επίσης, η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 1 δισ. ευρώ της Emporiki και η πώληση της ΕΛΒΟ από τον Οµιλο Μυτιληναίου. Τον Μάρτιο του 2009, ο επικεφαλής της οικογένειας, David de Rothschild, επισκέφθηκε την Ελλάδα και ξεκίνησε επαφές µε τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραµανλή, τις οποίες συνέχισε και µε τον Γιώργο Παπανδρέου, µε επίκεντρο το χρέος και τη διαχείρισή του. Ηταν οι επαφές αυτές που οδήγησαν στην πρώτη συµφωνία µε τον Ο∆∆ΗΧ το 2010. Το 2013, έγινε σύµβουλος για τη µεταβίβαση του ενεργητικού της Proton Βank, που κατέληξε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την ίδια στιγµή επανήλθε στις ιδιωτικοποιήσεις και στα ελληνικά έργα.
Μαζί µε τη UBS και την Alpha Βank, ήταν ο σύµβουλος για την αποκρατικοποίηση της ∆ΕΠΑ, που τελικά ναυάγησε για πολιτικούς λόγους, ενώ νωρίτερα είχε αναλάβει σύµβουλος (µαζί µε την Barclays και την Ernst & Young) της «Ελληνικοί Αυτοκινητόδροµοι» Α.Ε., που διαχειρίστηκε τα µεγαλύτερα οδικά έργα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια: τον αυτοκινητόδροµο Μωρέας, τη Νέα Οδό, την Ολυµπία Οδό, τον «Αυτοκινητόδροµο Αιγαίου», την Κεντρική Οδό, τη Γέφυρα και την Εγνατία.
Εστρωσε το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η Rothschild είναι όχι µόνο ο µακροβιότερος τραπεζικός συνεργάτης του ελληνικού κράτους, αλλά και ένας οργανισµός που έχει «επαφή» τόσο µε το ελληνικό καπιταλιστικό σύστηµα όσο και µε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆ιόλου τυχαίο που σε έκθεσή της µόλις τρεις ηµέρες πριν τις εκλογές του 2015 έστρωνε… βαθιά σέντρα προς το κόµµα που φαινόταν πως ερχόταν στην εξουσία. Σηµείωνε λίγο έως πολύ πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο να ζητά τη διαγραφή του χρέους. Και επίσης «ακύρωνε» το προεκλογικό σύνθηµα του Σαµαρά για τον κίνδυνο ενός Grexit, διαβεβαιώνοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να συµβεί».
Η έκθεση, µε ηµεροµηνία 12 Ιανουαρίου 2015, επισηµαίνει πως, αν και η καγκελάριος Μέρκελ διεµήνυσε µέσω του «Spiegel» πως ένα Grexit θα ήταν αναπόφευκτο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: ο οποίος ίσως εγκατέλειπε το πρόγραµµα προσαρµογής και διέγραφε µονοµερώς το χρέος, όπως τότε υποστήριζε), ο οίκος εκτιµούσε πως αυτό «δεν πρόκειται να συµβεί. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για τις χρηµαταγορές». Η Rothschild, µάλιστα, πήγε και ένα βήµα παραπέρα, σηµειώνοντας πως η Ελλάδα ορθώς θεωρεί ότι πρέπει να διαγράψει µέρος του χρέους της, το οποίο δεν είναι βιώσιµο.
Η Μέρκελ, συνεχίζει η Rothschild, το γνωρίζει καλά αυτό, άρα το σχόλιό της για ένα αναπόφευκτο Grexit µοιάζει πιο πολύ µε πολιτική τοποθέτηση, παρά µε οικονοµική εκτίµηση. Η έκθεση αυτή, που σε πρακτικό επίπεδο υιοθετούσε τις θέσεις της χώρας (αλλά και σε µεγάλο βαθµό του ΣΥΡΙΖΑ) για το χρέος, «δίνοντας» αντίστοιχα τους Γερµανούς (σ.σ. για την έξωθεν οικονοµική βοήθεια που δόθηκε στη Ελλάδα, η Rothschild αναφέρει πως δεν ήταν δώρο, αλλά µια σειρά δανείων που ήρθαν να προστεθούν στο ήδη µεγάλο βάρος του ελληνικού χρέους), είναι ενδεικτική της ύπαρξης «επαφής» µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Rothschild.
Και το σηµείο επαφής δεν είναι άλλο από τη «συνέχεια» στις συµβάσεις του ελληνικού ∆ηµοσίου µε την τράπεζα της οικογένειας Ρότσιλντ. Ο οίκος ήταν σύµβουλος του ελληνικού κράτους κατά τις διαπραγµατεύσεις για την ένταξη στο ευρώ το 2001-2002, ενώ το 2010 έγινε σύµβουλος του Ο∆∆ΗΧ για τη διαχείριση του δηµοσίου χρέους.
Οι σχέσεις του µε το ελληνικό ∆ηµόσιο συνεχίστηκαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Στο Annual Report 2015-2016 της Rothschild, στη σελίδα 31, γίνεται αναφορά στη συνεργασία της µε το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και στη συµµετοχή της ως συµβούλου στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, αλλά και στις σχέσεις του ΤΧΣ µε θεσµούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ∆ΝΤ και η Κοµισιόν. Επιπρόσθετα, η τράπεζα διατήρησε τη σχέση της µε το ελληνικό ∆ηµόσιο µέχρι τους τελευταίους µήνες του 2016. Οπως προκύπτει από το equity story της Rothschild (Οκτώβριος, Νοέµβριος, σελ. 36), γίνεται αναφορά σε παλαιότερη συνεργασία της µε τον Οργανισµό ∆ιαχείρισης ∆ηµοσίου Χρέους για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 220 δισ. ευρώ από τον µηχανισµό στήριξης.
Τον Ιανουάριο του 2017 στο equity story δεν υπάρχει αναφορά στον Ο∆∆ΗΧ, καθώς η σύµβαση είχε λήξει. Η τράπεζα σαφώς και αναζητούσε τη συνέχεια στη συνεργασία της µε το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προσκαλέσει πέρυσι το καλοκαίρι και τον γενικό διευθυντή του Ο∆∆ΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, σε ενηµερωτικές επαφές που διοργάνωσε µαζί µε άλλες επενδυτικές εταιρείες για θέµατα διαχείρισης χρέους. Η επίσκεψη αυτή, βέβαια, στο Παρίσ ι, στις 24-26 Ιουλίου 2016, ήταν πλήρως επίσηµη, και µάλιστα χρειάστηκε και αντίστοιχα επίσηµο έγγραφο για να εγκριθεί. Οταν, όµως, τη Rothschild επισκέπτεται ένας πρωθυπουργός, η διαδικασία χαρακτηρίζεται ιδιωτική και δεν χρειάζεται να γνωστοποιηθεί. Εστω και αν αφορά τον συνεργάτη της χώρας για την έξοδό της στις αγορές…