Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επιστρέφει στο Ινστιτούτο Levy
Ο υπουργός Οικονομίας τις κρίσιµες ηµέρες του Ιουνίου, θα κάνει διαλέξεις στις ΗΠΑ
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου, τα φώτα όλης της υφηλίου θα είναι στραµµένα στην Ευρώπη, αφενός, για τις βρετανικές εκλογές, στις 8 του µήνα, και, αφετέρου, για ακόµα ένα κρίσιµο Eurogroup, στις 15 του µηνός, για την Ελλάδα και τα µέτρα αναφορικά µε την αποµείωση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονοµίας, ∆ημήτρης Παπαδηµητρίου, ωστόσο, εκείνες τις ηµέρες θα βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επιστρέφοντας στον… τόπο του εγκλήµατος, το Ινστιτούτο Levy του Bard College της Νέας Υόρκης, όπου, ως πρόεδρός του, εξέφρασε τις αµφιλεγόµενες απόψεις του για την υιοθέτηση του διπλού νοµίσµατος Geuro, που θα κυκλοφορούσε παράλληλα µε το ευρώ.
Ο λόγος είναι το ετήσιο σεµινάριο προς τιµήν του Αµερικανού οικονοµολόγου Hyman Minsky, το οποίο διοργανώνεται από το 2011 µέχρι σήµερα, µε τον ∆ημήτρη Παπαδηµητρίου να έχει την ευθύνη του, µαζί µε άλλους δύο συναδέλφους του. Στην έναρξη του σεµιναρίου, µάλιστα, ακολουθείται αυστηρά µια παράδοση, µε τον Ελληνα υπουργό να κάνει το καλωσόρισµα και µια γενική εισαγωγή, τον δεύτερο διοργανωτή, L. Randall Wray, να κάνει µια πιο ειδική εισαγωγή για την προσέγγιση του οικονοµολόγου Hyman Minsky στα µακροοικονοµικά, και ένα τρίτο, γνώριµο πλέον πρόσωπο να µιλάει στους σπουδαστές του Bard College για την προσέγγιση και τη θεωρία του Minsky.
Πρόκειται για τον Jan Kregel, πρόεδρο της νεοπαγούς Επιστηµονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συµβουλίου του υπουργείου Οικονοµίας, υπό τον ∆. Παπαδηµητρίου, η οποία, όπως είχαν αποκαλύψει τα Παραπολιτικά στις 11 Μαρτίου, καλύπτεται από πέπλο απόλυτης εµπιστευτικότητας και αποτελείται από οπαδούς της δραχµής, αλλά και ευρωσκεπτικιστές. Ο υπουργός Οικονοµίας, µάλιστα, από το βήµα της Βουλής, κάλυψε πλήρως τον Jan Kregel, αναφέροντας για το αντικείµενο της Επιτροπής ότι θα εξετάσει «εναλλακτικές πολιτικές και καινοτόµες λύσεις που πιθανόν να διαφεύγουν την κυρίαρχη αντίληψη στην οικονοµική πολιτική».
∆. Παπαδηµητρίου και J. Kregel θα έχουν την ευκαιρία για επτά ηµέρες (από τις 10 µέχρι τις 16 Ιουνίου) να µιλήσουν στους φοιτητές του Bard College για τις θέσεις τους, επί αµερικανικού εδάφους αυτή τη φορά, την ώρα που στις Βρυξέλλες µπορεί να λαµβάνονται κοµβικές αποφάσεις για το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας.
Οι επιστηµονικές απόψεις του Αµερικανού οικονοµολόγου προς τιµήν του οποίου γίνεται το σεµινάριο, όπως αποδεικνύεται, έχουν επηρεάσει σε µεγάλο βαθµό την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά µε στρατηγικές επιλογές της στο ζήτηµα της πολιτικής της στον εργασιακό τοµέα και σε αυτόν των µακροοικονοµικών. Συνδετικός κρίκος ανάµεσα στο Ινστιτούτο Levy και το Μαξίµου είναι το ζεύγος ΠαπαδηµητρίουΑντωνοπούλου, οι οποίοι κατέχουν υπουργικούς θώκους και έχουν εφαρµόσει κατά καιρούς εργαλεία που έχει αποτυπώσει σε θεωρητικό επίπεδο ο υπουργός Οικονοµίας.
Η λεπτή γραµµή που συνδέει την κυβέρνηση µε το Ινστιτούτο Levy γίνεται ακόµα πιο ορατή αν ανατρέξει κανείς στις εισηγήσεις που έχουν γίνει στο Θερινό Σεµινάριο «Hyman P. Minsky» από το 2011 µέχρι και σήµερα. Πιο πρόσφατο παράδειγµα, το µεγάλο πρόγραµµα τόνωσης της εργασίας που είχε εξαγγείλει η αρµόδια υφυπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, το οποίο θα µπορούσε να οδηγήσει στη δηµιουργία 450.000 θέσεων εργασίας σε βάθος τριετίας. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα, παρόλο που πήρε την έγκριση των θεσµών ως προς τον σχεδιασµό, φαίνεται να «ναυαγεί» στην πράξη, καθώς η Παγκόσµια Τράπεζα, που θα το χρηµατοδοτούσε, εκφράζει έντονες αµφιβολίες.
Σεµινάριο – οδηγός
Το πρόγραµµα για την τόνωση της εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο για την κυβέρνηση, αφού τόσο ο ∆ημήτρης Παπαδηµητρίου όσο και η Ρ. Αντωνοπούλου το είχαν αναλύσει επαρκώς κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους στα Σεµινάρια «Hyman P. Minsky» το 2014 και το 2015. Πρόκειται για την πρακτική αποτύπωση ενός οικονοµικού εργαλείου του κεϋνσιανισµού µε τίτλο «Εργοδότης έσχατης ανάγκης» (Employer of last resort), που αναθέτει στο κράτος τον ρόλο του εργοδότη για να µειώσει το ποσοστό ανεργίας και να επαναφέρει την κατανάλωση αγαθών. Την ίδια τύχη µε το πρόγραµµα αυτό είχαν και οι υπόλοιπες προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα να εφαρµοστούν θεωρητικά εργαλεία που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριµένο σεµινάριο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα, το αφήγηµα της κυβέρνησης για το «κούρεµα» του δηµόσιου χρέους, αλλά και για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση του ευρώ. Αµφότερα αποτέλεσαν εισηγήσεις του υπουργού Οικονοµίας το 2014 και το 2015, όταν ήταν ακόµα πρόεδρος του Ινστιτούτου. Με λίγα λόγια, όσα παρουσιάστηκαν στο συγκεκριµένο σεµινάριο «ενέπνευσαν» τις βασικές κατευθυντήριες γραµµές της κυβέρνησης σε ορίζοντα δύο ετών. ∆εν αποκλείεται, λοιπόν, στις εργασίες του φετινού σεµιναρίου να κρύβεται το περίγραµµα της πολιτικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε µακροοικονοµικό επίπεδο τα επόµενα χρόνια, µετά την υπογραφή των σκληρών µέτρων.