«Απόβαση» Γερµανών πρακτόρων στην Ελλάδα
Φοβούνται κατάρρευση των Σκοπίων και νέα καραβάνια προσφύγων στη χώρα μας
Πόδι για τα καλά στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν πατήσει οι γερµανικές µυστικές υπηρεσίες µετά την αποστολή του τροµοδέµατος στο γραφείο του Β. Σόιµπλε στο Βερολίνο, τον περασµένο Μάρτιο, ενώ πλέον ενισχύουν την παρουσία τους στα βόρεια και θαλάσσια σύνορα.
Οι Γερµανοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για νέα καραβάνια µεταναστών σε περίπτωση κατάρρευσης των Σκοπίων, θεωρώντας απαραίτητη και την… υψηλή εποπτεία τους στο Αιγαίο, όπου ο αριθµός προσφύγων από την Τουρκία αυξάνεται ηµέρα µε την ηµέρα.
Στο µέτωπο της τροµοκρατίας, κλιµάκια πρακτόρων της BND και Γερµανοί αστυνοµικοί συνδράµουν στις έρευνες για τα ασύλληπτα µέλη εξτρεµιστικών οργανώσεων, επιδεικνύοντας ισχυρό ενδιαφέρον, ανάλογο µε εκείνο των βρετανικών µυστικών υπηρεσιών µετά τη δολοφονία του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς τον Ιούνιο του 2000, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάρθρωση της «17Ν».
Παράλληλα, αξιοποιούν πληροφορίες για τη δράση τζιχαντιστικών πυρήνων στην Ελλάδα, τις σχέσεις τους µε εγχώριες οµάδες και τη συµβολή τους στη διαφυγή οµοϊδεατών τους µε ποινικό παρελθόν στην Ευρώπη. ∆εν πρέπει, άλλωστε, να παρακάµπτεται ότι η καγκελαρία ετοιµάζεται για εκλογές τον Σεπτέµβριο, σε ένα φορτισµένο, µε πολιτικές ανακατατάξεις και τυφλές τροµοκρατικές επιθέσεις, ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Κύριο µέληµα της Ε.Ε. είναι η λήψη πρόσθετων µέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και, στο πλαίσιο αυτό, πέραν της ενίσχυσης των περιπολιών και της ΝΑΤΟϊκής δύναµης, εντάσσεται ένα πρόγραµµα µε κόστος 3,5 εκατ. ευρώ παρακολούθησης των θαλάσσιων µετακινήσεων στο Αιγαίο, το οποίο παρέχει… υπερεξουσίες στη Frontex.
Πρόκειται για τη δράση «Προµήθεια και εγκατάσταση συστήµατος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας» (Υπ. Ναυτιλίας ΑΠ 713/25/04/2017), µε σκοπό «να δηµιουργηθεί ένα Σύστηµα Επιτήρησης που θα παρέχει τις αναγκαίες, για σκοπούς ασφάλειας, επιχειρησιακές δυνατότητες προς τις οικείες λιµενικές Αρχές και τα Κέντρα Επιχειρήσεων».
ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Παράλληλα, «θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως εργαλείο για την παροχή Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πλοίων (VTS), όπως αυτές προσδιορίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του IMO και τις σχετικές συστάσεις του IALA, καθώς και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχοµένων Υπηρεσιών Ερευνας και ∆ιάσωσης».
Στο πρόγραµµα αναφέρεται ότι το σύστηµα «θα είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και ικανό για διασύνδεση µε άλλα παρόµοια συστήµατα, για αποδοχή/διαβίβαση δεδοµένων».
Επίσης, «το έργο αυτό θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός κοινού περιβάλλοντος διαχείρισης πληροφοριών, καθώς τα δεδοµένα που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες θα παρέχονται σε όλες τις κοινότητες χρηστών του CISE και θα ανταλλάσσονται απευθείας µε τους χρήστες του τοµέα της άµυνας της Ελλάδας».
Το σύστηµα που θα υλοποιηθεί θα αποτελείται από τρεις ανεπάνδρωτους σταθµούς επιτήρησης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας και νήσου Σαµοθράκης και ένα Κέντρο Ελέγχου, που θα εγκατασταθεί στον λιµένα Αλεξανδρούπολης. Στο Κέντρο Ελέγχου θα προβάλλονται οι πληροφορίες που συλλέγονται από όλους τους σταθµούς επιτήρησης.
Οι Γερµανοί εκτιµούν ότι, αν κορυφωθεί η ένταση στη γείτονα, µοιραίως θα αποδυναµωθεί η φύλαξη των συνόρων, µε αποτέλεσµα δεκάδες χιλιάδες µετανάστες που βρίσκονται σήµερα στην Ελλάδα να επιχειρήσουν εκ νέου το ταξίδι προς τη Γερµανία. «Αλλωστε, αυτός ήταν και ο στόχος τους, µε αυτήν την ελπίδα παραµένουν ακόµη εδώ», σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ., λέγοντας ότι το προσεχές διάστηµα εκτιµάται πως πολλοί πρόσφυγες θα κινηθούν προς την Ειδοµένη και τα άλλα ελληνοσκοπιανά «περάσµατα».
Περίπου 65.000 άνθρωποι που διαµένουν σήµερα στις ελληνικές δοµές φιλοξενίας, άγνωστος αριθµός «µη καταγεγραµµένων αλλοδαπών» και πολλοί ακόµη που θα έλθουν από τα τουρκικά παράλια, αν «καταρρεύσουν» τα Σκόπια, θα θέσουν σε νέα δοκιµασία την ευρωπαϊκή συνοχή το αµέσως επόµενο διάστηµα.