Στο σκοτάδι η έρευνα των «Panama Papers»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εννέα μήνες μετά την αποστολή επίσημου αιτήματος, δεν έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές του Παναμά
Στα τυφλά εξακολουθεί να βαδίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση των «Panama Papers».
Εννέα μήνες μετά την αποστολή του επίσημου αιτήματος για δικαστική συνδρομή και παρά το γεγονός ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο πήχης των προσδοκιών για στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη Ελλήνων φοροφυγάδων κατεβαίνει πάρα πολύ, καθώς το υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμα καμία σχετική ενημέρωση από τις αρχές του Παναμά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη.
Το έγγραφο είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν οι δικαστικές αρχές στη συλλογή στοιχείων για τη λίστα των «Panama Papers» γύρω από το ζήτημα της φοροδιαφυγής και, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, συνδέεται με την πρόσφατη άρνηση της γενικής εισαγγελέως του Παναμά να παράσχει στοιχεία. Με βάση δημοσίευμα του ΑΠΕ στις 7 Απριλίου, στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από τη Eurojust στη Χάγη, κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων, το οποίο αποτελείτο από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και τους Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ντζούρα, υπέβαλε αιτήματα στη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά, που είχε προσκληθεί στη διοργάνωση, για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών «ελληνικού ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του ΑΠΕ, η γενική εισαγγελέας του Παναμά γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή ότι η δυνατότητά της να συνδράμει στην έρευνα αφορά μόνον τις περιπτώσεις όπου τα αιτήματα σχετίζονται με διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα δεν υπάρχει στον Παναμά.
Περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζει ότι στις 14/7/2016 παρελήφθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής της ανακρίτριας. Κατά την πάγια τακτική, η υπηρεσία του υπουργείου διαβίβασε άμεσα το έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μεριμνήσει για τη μετάφραση στην ισπανική γλώσσα, η οποία όμως λόγω του φόρτου εργασίας της Υπηρεσίας διήρκεσε δύο περίπου μήνες.
«Στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 μάς κοινοποιήθηκε έγγραφο της Διεύθυνσης με το οποίο διαβίβασε το εν λόγω αίτημα δικαστικής συνδρομής προς το Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας του Μεξικού προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Επί της εξέλιξης της υπόθεσης δεν μας έχει κοινοποιηθεί άλλη σχετική ενημέρωση ως σήμερα» καταλήγει η απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου.
Από την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»