Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα πριν από δύο χρόνια
Από την περήφανη διαπραγμάτευση, στη «λαμπρή σελίδα» του «Όχι» στο δημοψήφισμα και σε μία «κακή συμφωνία» που δεν πίστευε ο πρωθυπουργός
κωλοτούμπα < κώλος="" +="" -ο-="" +="" τούμπα="">
θηλυκό ουσιαστικό
- τούμπα η οποία πραγματοποιείται με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω
-(μεταφορικά) υπαναχώρηση από τις αρχικές απόψεις ή θέσεις, πλήρης μεταστροφή σε σχέση με όσα πριν υποστήριζε κάποιος
Έτσι ορίζει η ελληνική γλώσσα τη λέξη «κωλοτούμπα», μία λέξη που τα χρόνια της κρίσης έχει ειπωθεί πολλές φορές και από πολλά στόματα αλλά πλήρη ταύτιση στον δημόσιο βίο, βρήκε στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακριβώς δύο χρόνια πριν, ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ, ξεκινούσε τη μεγάλη κωλοτούμπα, η οποία είχε ήδη διαφανεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πιστοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015. Η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, είχε μετατραπεί στο δημοψήφισμα τη «βούληση του ελληνικού λαού», ο οποίος είχε ψηφίσει «Όχι» το οποίο μέσα σε λίγες ημέρες είχε μετατραπεί σε «Ναι» στις Βρυξέλλες, μετά από διαπραγμάτευση 17 ωρών.
Στη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει ως «κακή» και «δύσκολη» της συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την πίστευε. «Μας έδιναν 1 δισ. ευρώ για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από 10 ημέρες, αλλά τώρα έχουμε εξασφαλισμένες ανάγκες της χώρες στο πλαίσιο τριετίας Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα» λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός προλειαίνοντας το έδαφος για την… κωλοτούμπα.
Λίγη ώρα αργότερα λέει «είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων».
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον μέχρι να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Το μοναδικό που τον σταματούσε ήταν οι ισορροπίες στο ίδιο του το κόμμα οι οποίοι όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν από το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, αλλά το επικροτούσαν κιόλας.
Στην περίφημη διαπραγμάτευση των 17 ωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετώπισε για πρώτη φορά με τόσο επίσημο τρόπο την απειλή του Grexit. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε για την Ελλάδα τα εξής:
1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.
2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
Μαζί με την πρόταση του Γερμανού υπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπιζε και τα αποτελέσματα της αριστερής εμμονής του Grexit, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν τρομακτικά και στην έκθεση που είχε καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών.