O «πόλεμος» της μπίρας
Ξεκινά γαϊτανάκι αποζημιώσεων
Σκληραίνει το μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Βεργίνα και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (όμιλος Heineken) καθώς η απόφαση του Εφετείου που επιδίκασε πρόστιμο 26 εκ. ευρώ στoν Ολλανδικό πολυεθνικό όμιλο, ενισχύει τη διεκδίκηση αποζημίωσης δεκάδων εκατομμυρίων από τη Ζυθοποιία Βεργίνα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εταιρείες του κλάδου εξετάζουν ανάλογες κινήσεις.
Από την άλλη η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα «Άλφα», «Amstel» και «Heineken», ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδιώκοντας μια θετικότερη έκβαση. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ευελπιστεί σε μεγαλύτερη μείωση ή ακόμη και πλήρη ακύρωση του προστίμου που της επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 31,45 εκατ. ευρώ με την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσα θέσης. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε τελικώς μικρή μείωση του προστίμου, -κατά 15% σε σύγκριση με το αρχικό, στα 26,73 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτά λίγα μόνο από τα επιχειρήματα της εταιρείας.
Εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημειώνει ότι « η εταιρεία εμπιστεύεται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα την δικαιώσει στον επόμενο βαθμό, για αυτό και θα συνεχίσει να μάχεται προς υποστήριξη των θέσεών της, στο μέτρο που θεωρεί ότι η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν ήταν δίκαιη.Ωστόσο το πρόστιμο θα αποδοθεί κανονικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι όταν βγήκε πρώτη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και εν όσο εκκρεμούσε η προσφυγή της εταιρείας στο διοικητικό εφετείο, έκανε αίτηση αναστολής του προστίμου η οποία έγινε μερικώς δεκτή και ζητήθηκε να καταβληθεί το μισό του αρχικού προστίμου (ποσό λίγο μεγαλύτερο από 14 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο και καταβλήθηκε. Με την απόφαση του Εφετείου αναμένεται να ζητηθεί η καταβολή και του υπόλοιπου -γύρω στα 13 εκατ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, ποσό που θα πληρωθεί μόλις επιδοθεί η απόφαση στο taxisnet» .
Τι λέει η ΖΜΘ-Βεργίνα
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) ιδρύθηκε το 1996 από τα αδέλφια Μιχάλη και Δημήτρη Πολιτόπουλο στην Κομοτηνή, οι οποίοι δημιούργησαν τη ΖΜΘ, μια ανεξάρτητη μονάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα άλλες εταιρείες premium μπύρας. Η τότε παραγωγή ελληνικής μπύρας ανήκε, είτε μερικώς είτε ολοκληρωτικά, σε ξένες ζυθοποιίες. Το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία καθώς πίστεψαν στην προοπτική ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα, από Έλληνες, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες, για τον Έλληνα καταναλωτή – με αποτέλεσμα το 1998 να λανσαριστεί η premium μπύρα «Βεργίνα». Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παραμένει ελληνικών συμφερόντων, διαθέτοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 6%, μέσω της μπύρας «Βεργίνα». Τα ξένα ΜΜΕ αποκάλεσαν τον κ. Πολιτόπουλο ως σύγχρονο Σίσυφο, ενώ η ζυθοποιία του έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times με τίτλο «Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας».
Ο κ. Δημήτρης Κρις, Διευθυντή εταιρικής ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, δηλώνει στο MoneyPro, « η απόφαση του Εφετείου, στηρίζει τις απαιτήσεις της εταιρείας για αποζημίωση ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, για ζημία που υπέστη από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε κατ’ ουσίαν την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015, με την οποία αυτή διαπίστωσε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική εταιρεία της Heineken NV στην Ελλάδα, εφάρμοζε για σχεδόν δύο δεκαετίες παράνομες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα της ΕΠΑΝΤ που διήρκησε 12 χρόνια, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιηθεί, αποδείχθηκε ότι η ΑΖ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά ζύθου, παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού.
Κατά την έρευνά της, η ΕΠΑΝΤ βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η ΑΖ, που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Amstel και Heineken, εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.
Τον Φεβρουάριο η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στα Δικαστήρια του Άμστερνταμ - όπου βρίσκεται η έδρα της εν λόγω πολυεθνικής.»
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης και μετά από 12ετή έρευνα «αποδείχθηκε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά ζύθου, παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού», καθώς «εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης».
Ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, είχε αναφέρει με αφορμή την απόφαση του Εφετείου: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα και το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσαν την παραβατική συμπεριφορά της Heineken στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η δέουσα νομική διαδικασία θριάμβευσε παρά τις όποιες απόπειρες της Heineken να αποποιηθεί των ευθυνών της και τις αδιάκοπες προσπάθειές της να αναιρέσει την απόφαση των ελληνικών αρχών. Η μακρόχρονη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Heineken στη ελληνική αγορά πρέπει να αντικατασταθεί από τον υγιή ανταγωνισμό και η ολλανδική πολυεθνική οφείλει να αποζημιώσει τη ΖΜΘ και όποιες άλλες ζυθοποιίες έχουν υποστεί ζημίες από τις πρακτικές της. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει οικονομικά μόνο αν επικρατούν συνθήκες ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τον υγιή ανταγωνισμό. Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη για σχεδόν δύο δεκαετίες καταχρηστικών πρακτικών στην Ελληνική αγορά ζύθου βαρύνει τα κεντρικά γραφεία της Heineken στο Άμστερνταμ και για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει αγωγή, τόσο κατά της Heineken, όσο και κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην έδρα της πολυεθνικής στην Ολλανδία.»