Τα Παραπολιτικά στη Χαλκιδική: Μια κοινωνία διχασμένη για το χρυσό
Ένα οδοιπορικό σε μια κοινωνία που χωρίζεται στα δυό, αναμένοντας τις εξελίξεις στην διένεξη της κυβέρνησης με την El Dorado Gold
Όλοι εδώ παραδέχονται αυτό που είναι ούτως ή άλλως ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Οτί η πολυτάραχη ιστορία της επένδυσης αυτής έχει χωρίσει στα δυό την κοινωνία της Χαλκιδικής, ειδικά τα χρόνια της κρίσης που η ανεργία μαστίζει τη χώρα και εντείνει την ανασφάλεια. Εργαζόμενοι και διαμαρτυρόμενοι συγκρούονται συχνά, ανταλλάσσουν κατηγορίες και αμφισβητούν η μια «ομάδα» τα κίνητρα της άλλης.
Κάτοικοι της Χαλκιδικής κι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι μίλησαν στον απεσταλμένο των Παραπολιτικών, Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου.
Ο Παναγιώτης Αγγελίδης, που εργάζεται στη μονάδα εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις των κατοίκων στην περίπτωση που αποχωρήσει η El Dorado Gold κι αν θα γεφυρωθεί το ρήγμα που έχει χωρίσει στα δυο την τοπική κοινωνία. Εκφράζει ωστόσο μια αμφιβολία για το αν κάποιοι από αυτούς που συμμετέχουν εμπράκτως στις αντιδράσεις κατοικούν όντως στην περιοχή:
Ο κ. Αγγελίδης κι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλωρύχων, Χρήστος Ζαφειρούδας, δεν γνωρίζουν σε τι οφείλονται οι αντιδράσεις οι κατοίκων και δεν θέλουν να κρίνουν αν οι διαμαρτυρόμενοι βλέπουν την κατάσταση όντας οι ίδιοι σε προνομιούχα θέση, σημειώνουν ωστόσο πως μπορεί να υπάρχει άγνοια:
Ο φόβος της ανεργίας
Ο Παναγιώτης Κεφαλάς, εργαζόμενος στη μονάδα της El Dorado στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, μεταφέρει τον φόβο του πως το έργο θα κλείσει και οι εργάτες θα βγουν στην ανεργία σε μια δύσκολη εποχή:
Ο Παναγιώτης Αγγελίδης εκτιμά επίσης πως η τοπική οικονομία δεν μπορεί να βασιστεί μονάχα στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή:
Συζητώντας για τις ανησυχίες για τη μέθοδο εξόρυξης και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα έργα, ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Ζαφειρούδας, οι κατηγορίες για περιβαλλοντικό κίνδυνο είναι «γενικές» κι «αόριστες» ενω θεωρεί πως η εταιρεία καλώς έχει επιλέξει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting):
Με το μέρος των εργατών μεταλλωρύχων τάσσεται ο Γιάννης Βούλγαρης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής, προαναγγέλλει μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων των μεταλλείων Χαλκιδικής καθώς, όπως σημειώνει, σε περίπτωση που η εταιρεία αποχωρήσει, δεν θα μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας:
Κάτοικοι εναντίον El Dorado: «Πριν έρθει η εταιρεία δεν είχαμε προβλήματα, ίσως το ήθελαν να μας διχάσουν»
Η Ειρήνη Μάρκου, κάτοικος Ιερισσού, είναι πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Περιβάλλοντος», που αντιτίθεται στις εργασίες εξόρυξης. Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή μας λέει πως «σήμερα έχει διχαστεί η κοινωνία μας και αυτό είναι πάρα πολύ κακό, νομίζω ότι είναι ο,τι χειρότερο έχει συμβεί σε μια τοπική κοινωνία, η κοινωνία δεν είναι ενωμένη, υπάρχουν βέβαια οι άνθρωποι που δουλεύουν στο έργο και στηρίζουν την εταιρεία και είναι και οι άλλοι που δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτή την εταιρεία και τρέχουν και προσπαθούν για το καλό αυτού του τόπου».
Η κ. Μάρκου θεωρεί πιθανό ο διχασμός αυτός της κοινωνίας να ήταν μέρος των επιδιώξεων της εταιρείας, σημειώνοντας πως ανάλογες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες: «Ίσως να το επεδίωξε και αυτό γιατί βλεπουμε και σε άλλες κοινωνίες. Αυτές οι εταιρείες (σ.σ. εταιρείες εξόρυξης) έχουν μια πατέντα, όπου πάνε κάνουν τα ίδια πράγματα. Υποσχέσεις, θέσεις εργασίας στην αρχή και αυτόν τον διχασμό στις τοπικές κοινωνίες και στο τέλος να φεύγουν και να αφήνουν πίσω έναν τόπο, κρανίου τόπο, και να μην ευθύνεται κανείς για την καταστροφή που έχει προκύψει. Αυτοί παίρνουν τα ωραία τους λεφτά και φεύγουν». Πιστεύει πως, αν τελικά αποχωρήσει η El Dorado, η κατάσταση ίσως βελτιωθεί: «Πριν να μπει η El Dorado εδώ δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα προέκυψε τα τελευταία χρόνια που λόγω της κρίσης ίσως, που οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές και που προσπαθούν σαν ύστατη περίπτωση να δουλέψουν σε αυτή την εταιρεία και δυστυχώς, γνωρίζοντας πόσο κακό θα κάνει αυτή η εταιρεία στον τόπο μας δημιουργείται αναπόφευκτα ένα κακό κλίμα».
Το οδοιπορικό στη Χαλκιδική στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο.