Τα Παραπολιτικά στη Χαλκιδική - Σκουριές: Η διάλυση μίας κοινωνίας
Τα «Π» μίλησαν με τους τέσσερις κατοίκους της Ιερισσού που προφυλακίστηκαν, επειδή αντέδρασαν, για περιβαλλοντικούς λόγους, στην επένδυση στις Σκουριές
«Αυτή η εταιρεία ήρθε εδώ να κάνει μια επένδυση που προκαλεί την υποβάθμιση του τόπου σ’ όλα τα επίπεδα. Ολα τα χρόνια που ξεκίνησε αυτή η ιστορία προσπαθούμε με τους καλύτερους τρόπους, με διαδηλώσεις, με πορείες, να αποτρέψουμε αυτό που θα γίνει στον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι ο τόπος μας είναι πιο πλούσιος απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ο τόπος δίνει πολλές ευκαιρίες -έχουμε το Αγιον Ορος δίπλα μας, έχουμε τη θάλασσα, έχουμε βουνό και τον Αριστοτέλη νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να δουλέψει ο καθένας και να κάνει πράγματα».
Ο τρόπος που βρήκε ο κάτοικος της Ιερισσού, Ι.Σ., στον οποίον ανήκουν τα παραπάνω λόγια, είναι μία τυροκομική μονάδα με 25 άτομα προσωπικό και 150-170 οικογένειες που στηρίζονται σ’ αυτήν. Κατά συνέπεια, δεν ανήκει στους αντιδρούντες που κατηγορήθηκαν ως «βολεμένοι» επειδή βιοπορίζονταν από τον τουρισμό της περιοχής. Ηταν, όμως, ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία, πράγμα το οποίο πλήρωσε με τέσσερις μήνες προφυλάκιση, κατηγορούμενος για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές.
Ο Ι.Σ. δεν έχει κάποιο ριζοσπαστικό παρελθόν. «Είμαι 46 χρόνων και δεν συμμετείχα ποτέ σε πορείες, εμείς είμαστε άνθρωποι του χωριού, της δουλειάς, δεν ξέραμε από τέτοια πράγματα». Η αντίδρασή του είχε να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος για τα παιδιά του και με την απουσία πραγματικής διαβούλευσης για τα μεταλλεία. «Μάζεψαν τους εργαζόμενους στα μεταλλεία στον Πολύγυρο, μακριά από εδώ και είπαν “κάναμε διαβούλευση”».
Οπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντάει κανείς σήμερα επιβαρυμένους με κατηγορίες κάθε είδους στην Ιερισσό, είχε μία λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογική ζωή και αυτή ήταν που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Οταν προσήχθη στον ανακριτή και τον εισαγγελέα το 2013, το κατηγορητήριο εναντίον του αποτελούνταν από 13 αναπάντητες κλήσεις ένα πρωί από την ανήλικη κόρη του ενόσω ο ίδιος βρισκόταν στην εκκλησία. Και παρότι ο ιερέας της ενορίας του διαβεβαίωσε τις Αρχές ότι ήταν όντως στην εκκλησία την ώρα των αναπάντητων κλήσεων, ο λόγος του δεν κατάφερε να αποτρέψει τη φυλάκισή του.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ από την αποστολή στη Χαλκιδική στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν.