«Θεόδωρος Συν.»: Ο Έλληνας πίσω από το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
Ποιος είναι ο 60χρονος χρηµατιστής, οι «υψηλές γνωριµίες» του στη Ρωσία και οι πληροφορίες του για το σχέδιο Πυθία
Ο 60χρονος χρηµατιστής Θεόδωρος Συν., από τη Θεσσαλονίκη, µε «υψηλές γνωριµίες» στη Ρωσία, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων, είναι ο άνθρωπος-κλειδί στο σχέδιο «Πυθία» για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραµανλή. Είναι ο πληροφοριοδότης µε τον κωδικό «Θ.Σ. 13», που εµφανίζεται στο δικαστικό βούλευµα αλλά και στην εισαγγελική πρόταση του κ. ∆ηµήτρη Φούκα να γνωρίζει όλη τη µυστική επιχείρηση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, το 2009.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που φέρεται να γνώριζε λεπτοµέρειες για µία επίθεση του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα το 2007 στην Αργυρούπολη, αλλά και λεπτοµέρειες για τη «γιάφκα» της «Συνωµοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», µε στελέχη της ΕΥΠ να µιλούν για έναν µεγάλο «πατριώτη», που προσέφερε πολλά στις ελληνικές µυστικές και αστυνοµικές υπηρεσίες. Πολλοί ωστόσο εκφράζουν αµφιβολίες για τις πηγές του µυστικού πράκτορα-πληροφοριοδότη της ΕΥΠ και µιλούν για «άγνωστα παιχνίδια» πίσω από το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραµανλή.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η δικαστική έρευνα ζήτησε από την ΕΥΠ τον µυστικό φάκελο του συγκεκριµένου πληροφοριοδότη, αυτός κρατήθηκε σαν «επτασφράγιστο µυστικό». Οµως προκαλεί ερωτήµατα ότι την ίδια περίοδο είχαν εµφανιστεί και άλλοι επιχειρηµατίες σε… µυστικούς ρόλους σε χώρες του πρώην ανατολικού µπλοκ, να δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και να δηµιουργούν εικονικές εταιρείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, για να προωθήσουν τα µυστικά σχέδια της ΕΥΠ.
Πρόκειται λοιπόν για τη µεγάλη δικαστική έρευνα σχετικά µε τη ζοφερή περίοδο 2003-2009, που περιλάµβανε το σκάνδαλο των υποκλοπών του 2004, µε τα 14 καρτοκινητά-σκιές, διάφορα ύποπτα ελληνοτουρκικά επεισόδια στο Αιγαίο, ορισµένες… περίεργες τροµοκρατικές επιθέσεις την περίοδο 2007-2009, αλλά και την περιβόητη απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού, το 2009.
Ο ΣΚΟΠΟΣ
Το σχέδιο αυτό λοιπόν για την εξόντωση του Κώστα Καραµανλή είχε σκοπό (όπως σηµειώνει η πρόταση του κ. Φούκα) «τη διακοπή της πολιτικής και οικονοµικής προσέγγισης της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας και της Ρωσικής Οµοσπονδίας, που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται µε τη σύναψη διµερών και πολυµερών συµφωνιών σε σειρά θεµάτων. Ειδικότερα, η συνεργασία των δύο κρατών στον ενεργειακό τοµέα ενισχύθηκε από τη σύναψη των συµφωνιών για την κατασκευή αφ’ ενός του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αφ’ ετέρου του αγωγού φυσικού αερίου Southstream, µέσω του οποίου θα διοχετευόταν ρωσικό φυσικό αέριο προς τη ∆υτική Ευρώπη. Αµφότερα τα έργα είχαν ιδιαίτερη σηµασία για την ελληνική οικονοµία, λόγω της επίδρασής τους στο ΑΕΠ της χώρας, τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και της λειτουργίας, της δηµιουργίας θέσεων εργασίας και της είσπραξης τελών διελεύσεως από τον δεύτερο αγωγό».
Σε αυτό το σηµείο λοιπόν εµφανίζεται ο µυστηριώδης πληροφοριοδότης, που βάζει στο σχέδιο εξόντωσης του Κώστα Καραµανλή τις ρωσικές µυστικές υπηρεσίες FSB, τον διάδοχο δηλαδή της περιβόητης KGΒ, όπου είχε θητεύσει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιµίρ Πούτιν.
Οπως αναφέρει λοιπόν ο έµπειρος δικαστικός λειτουργός ∆ηµήτρης Φούκας, «σύµφωνα µε το υπάρχον στη δικογραφία πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, µε αριθµό 213/5-2-2009, ενδείξεις ύπαρξης τέτοιου σχεδίου αποτελούσαν τα αναφερόµενα σε αυτό ως περιστατικά πολιτικής και οικονοµικής αποσταθεροποίησης της χώρας, ως επίσης και οι σχετικές µε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία από συνεργάτη/πληροφοριοδότη, µε φερόµενη αρχική πηγή αξιωµατούχο της ρωσικής υπηρεσίας FSB. Σύµφωνα µε τις καταθέσεις των µαρτύρων αλλά και τις πληροφορίες που συλλέξαµε, ο ως άνω πληροφοριοδότης, στον οποίο είχε δοθεί η κωδική ονοµασία Θ.Σ. 13, είχε χορηγήσει στην υπηρεσία και για άλλα ζητήµατα πληροφορίες, οι οποίες είχαν θεωρηθεί γενικά αξιόπιστες.
Σχετικά εξετάστηκαν οι µάρτυρες Ιωάννης Κ., Σεραφείµ Τσ. και Γεώργιος Κων. Αναζητήθηκαν έγγραφα, µεταξύ των οποίων και ο τηρούµενος στο αρχείο της ΕΥΠ φάκελος για τον ως άνω πληροφοριοδότη, ο οποίος δεν µας χορηγήθηκε». O δεύτερος είναι δραστήριος υποδιοικητής της ΕΥΠ (πολιτικό προσωπικό), γενικής αποδοχής, µε σηµαντικές έρευνες για θέµατα τροµοκρατίας, εθνικά, αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών του 2004, όταν είχε βρει σηµαντικά στοιχεία για τον χώρο στον Πειραιά από όπου είχαν αγοραστεί τα 14 καρτοκινητά-σκιές από τον γνωστό Ελληνοαµερικανό πράκτορα της CIA, William Basil (εµφανιζόταν µε τα ψευδώνυµα «Μάρκος» και «Πέτρος»), µε καταγωγή από την Κάρπαθο και πολλές γνωριµίες στην ελληνική Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία.
Είχε πληροφορίες για τροµοκρατικά χτυπήµατα
Στελέχητης ΕΥΠ µιλούν για διασταυρωµένες πληροφορίες, αφού ο ίδιος άνθρωπος τους είχε προαναγγείλει την επίθεση που πραγµατοποίησε στις 12 Μαΐου 2009 ο «Επαναστατικός Αγώνας» -στην πρώτη φάση της δράσης τουσε υποκατάστηµα της Eurobank στη Λεωφόρο Βουλιαγµένης. Σε εκείνη την επίθεση, τα µέλη της οργάνωσης ήλθαν τετ-α-τετ µε δύο αστυνοµικούς της ∆ΙΑΣ, για τους οποίους αναφέρθηκε ότι ήταν… συµπτωµατικά εκεί. Ακόµη, ο περιώνυµος Θ.Σ. 13 φαίνεται να είχε γνωστοποιήσει στην ΕΥΠ και ορισµένες πληροφορίες για τη γιάφκα της «Συνωµοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που εντοπίστηκε τον Σεπτέµβριο του 2009 στην οδό 25ης Μαρτίου, στο Χαλάνδρι. Μια ανακάλυψη που αποτέλεσε τη βάση εξάρθρωσης της οργάνωσης µε τους δεκάδες πυρήνες την επόµενη τριετία…
Σηµειώνεται ότι εκείνη την περίοδο είχε γραφτεί πως ο εντοπισµός του διαµερίσµατος των «Πυρήνων» στο Χαλάνδρι έγινε «ύστερα από παρακολούθηση άλλου διαµερίσµατος στου Γκύζη, αλλά και ενός βασικού υπόπτου που το επισκέφθηκε, αναχωρώντας από νησί του Σαρωνικού».
Αποκαλύψεις από τον Γιώργο Τράγκα για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ενα άλλο σηµείο της εισαγγελικής πρότασης του ∆. Φούκα δηµιουργεί νέο κύκλο ερωτηµάτων σχετικά µε τη δράση της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση» (σ.σ. την ίδια περίοδο το 2009), που συνδέθηκε πάλι µε το σχέδιο «Πυθία» για την εξόντωση του Κ. Καραµανλή. Ο κ. Φούκας σηµειώνει ότι δεν µπόρεσε να βρει αποδεικτικά στοιχεία, όµως όλα όσα σηµειώνει παρουσιάζουν σηµαντικό ενδιαφέρον. Οπως αναφέρει ο γνωστός εισαγγελέας, «η οργάνωση “Λαϊκή Θέληση” ανέλαβε το 2009 την ευθύνη για την ενεργοποίηση εκρηκτικών µηχανισµών µε τη χρήση τηλεχειρισµού στο ∆ικαστικό Μέγαρο Λάρισας, στο κτίριο της ΚΕ∆ στη συµβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας µε την οδό Κόνιαρη, στην Αθήνα, και στα γραφεία της εταιρείας Profit, στην Αθήνα. Η πρώτη των ως άνω ενεργειών έγινε σε χρόνο λίγο πριν από την έναρξη των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, δηµιουργώντας εύλογο ζήτηµα σχετικά µε τις συνθήκες ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή τους και καθιστώντας για πολλούς λόγους αναγκαία την παραλαβή του συστήµατος C4I. Η δεύτερη των ενεργειών σηµειώθηκε σε σηµείο του δροµολογίου που χρησιµοποιούσε η ποµπή ασφαλείας του τότε πρωθυπουργού, η δε τρίτη ενέργεια στρεφόταν σε βάρος εταιρείας που είχε εµπλακεί στην προµήθεια του συστήµατος C4I. Από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει σαφώς σύνδεση των τριών αυτών ενεργειών µε την κύρια υπόθεση».
Τέλος, στη δικογραφία υπάρχει ένα άλλο σηµείο για τις πληροφορίες που έδωσε ο Ελληνας χρηµατιστής µε… τους Ρώσους φίλους και το οποίο αφορά τη «µυστική βάση των Αµερικανών» στη Βάρκιζα. Οπως σηµειώνει ο κ. Φούκας, «µεταξύ των πληροφοριών που είχαν περιέλθει στην ΕΥΠ από τον προαναφερθέντα πληροφοριοδότη το θέρος του 2009 ήταν και αυτή που αφορούσε την εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος ασύρµατων επικοινωνιών σε συγκεκριµένη τοποθεσία στην περιοχή της Βάρκιζας. Πραγµατοποιήθηκε εξωτερικός οπτικός έλεγχος στην τοποθεσία που ανέφεραν οι πληροφορίες µε τη συµµετοχή εκπροσώπου της Α∆ΑΕ»
Σύµφωνα µε πληροφορίες, δικαστικοί λειτουργοί µε στελέχη της Α∆ΑΕ (Αρχή ∆ιασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) εντόπισαν τη συγκεκριµένη κατοικία, κοντά στην οδό Απόλλωνος, στη Βάρκιζα. Οµως δεν υπήρξε έλεγχος στους ενοίκους της πολυκατοικίας, ώστε να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία για τους Αµερικανούς ενοικιαστές και για το ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι τους…