Έντεκα «εμπλοκές» σε σκοτεινές υποθέσεις με την υπογραφή του Καμμένου
Σε ψυχόδραμα εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό η συγκυβέρνηση με τον διαρκώς εμπλεκόμενο σε όζουσες υποθέσεις υπουργό Εθνικής Άμυνας
Σε ψυχόδραμα για τον Αλ. Τσίπρα εξελίσσεται η συγκυβέρνηση µε τον διαρκώς εµπλεκόµενο σε όζουσες υποθέσεις Π. Καµµένο. Τον τελευταίο καιρό, µάλιστα, ο υπουργός Αµυνας δεν έχει καν τη δύναµη να διαφοροποιηθεί από πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την παροχή δικαιώµατος επιλογής φύλου σε ανήλικους, καθώς αποτελεί «την πέτρα του σκανδάλου», µονοπωλώντας την επικαιρότητα και όλες τις κρίσιµες συζητήσεις στη Βουλή.
Ιδίως από τις αρχές του καλοκαιριού και εντεύθεν, όταν δηµοσιοποιήθηκαν οι 12 συνοµιλίες του µε τον καταδικασµένο για διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης Μ. Γιαννουσάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε σε ψηφοφορία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε βάρος του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ., τα πράγµατα έχουν λάβει πολύ δυσάρεστη τροπή και πλέον µε το υπουργικό του έργο δεν απασχολεί µόνο τους κοινοβουλευτικούς θεσµούς, αλλά και, κυρίως, τη ∆ικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο.
ΑΠΑΝΩΤΑ
Κι ενώ η υπόθεση του «Noor 1» βρισκόταν σε εξέλιξη, τον περασµένο Σεπτέµβριο ο υπουργός Αµυνας ταξίδεψε µετά της συζύγου του στο Λονδίνο, όπου διέµεινε σε πολυτελές ξενοδοχείο, δαπανώντας χιλιάδες λίρες στο καζίνο. Λίγες εβδοµάδες αργότερα, ταξίδεψε µε τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, όπου έκλεισε συµφωνία 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθµιση των µαχητικών αεροσκαφών F-16. Κι ενώ ο θόρυβος για τα εξοπλιστικά-µαµούθ δεν είχε ακόµη κοπάσει, το FBI κινήθηκε εναντίον δύο συνεργατών του Ντ. Τραµπ για παρασκηνιακές συνοµιλίες τους µε Ρώσους αξιωµατούχους. Με έναν εξ αυτών, τον οµογενή Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο κ. Καµµένος διατηρούσε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας. Λίγο αργότερα, ένας άλλος Παπαδόπουλος, ο Βασίλης, εµφανίστηκε ως µεσάζων σε αγοραπωλησίες πολεµικού υλικού, ύψους 66 εκατ. ευρώ, µε τη Σαουδική Αραβία. Οσα βλέπουν καθηµερινώς το φως της δηµοσιότητας προκαλούν ερωτήµατα για τη σκοπιµότητα των ενεργειών του κ. Καµµένου στα εξοπλιστικά, απασχολώντας πλέον την προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ο Π. Καµένος φρόντισε από νωρίς να δείξει τις… κυβερνητικές διαθέσεις του. Τον Μάρτιο του 2015 έδωσε µε απευθείας ανάθεση στη Lockheed Martin εξοπλιστικό πακέτο 500 εκατ. δολαρίων για την ριζική αναβάθµιση πέντε αεροσκαφών P-3B, ηλικίας 35 ετών. Υπήρξαν αντιδράσεις και τελικά ενεπλάκη ερευνητικά η ∆ικαιοσύνη. Το σχετικό δικόγραφο της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς φέρει αριθµό Ε∆ 2015/2018. Στις 7 Απριλίου 2015 µε συνέντευξή του στους «Times» του Λονδίνου ο Π. Καµµένος είχε δηλώσει πως, αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη, κύµατα µεταναστών χωρίς χαρτιά, συµπεριλαµβανοµένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία, οδεύοντας προς την καρδιά της ∆ύσης.
Οντως, 1,5 εκατοµµύριο πρόσφυγες και µετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη µέσω της Ελλάδας, µε αποτέλεσµα στο λυκαυγές του 2016 η Κοµισιόν να κλείσει τα σύνορά της στην Ειδοµένη και η χώρα να µετατραπεί σε ένα τεράστιο hot spot, ενώ έκτοτε οι πολύνεκρες τζιχαντιστικές ενέργειες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαδέχονται η µία την άλλη. Την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου του 2015, ο πρωθυπουργός βίωσε την πρώτη µεγάλη ήττα του από τον υπουργό Αµυνας.
Ο κ. Καµµένος αρνήθηκε να υποστηρίξει το νοµοσχέδιο για τη φορολόγηση των ζυθοποιητικών εταιρειών, µε αποτέλεσµα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να το αποσύρει. Τα σύννεφα πύκνωσαν εκ νέου πάνω από τη συγκυβέρνηση όταν τον Μάρτιο του 2016 ο Π. Καµµένος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, επειδή ο τελευταίος είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία».
Ο υπουργός ανακάλεσε και µερικά εικοσιτετράωρα αργότερα ο κ. Καµµένος ξέχασε τις απειλές του.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Εναν µήνα µετά το φιάσκο του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου πρωταγωνίστησε ο κουµπάρος του υπουργού Αµυνας εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ο Π. Καµµένος «ξαναχτύπησε» (5/10/2016) αυτή τη φορά µέσα στο Μαξίµου. Αιτία, οι δηλώσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, για το µάθηµα των Θρησκευτικών. Ο υπουργός Αµυνας επικοινώνησε µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο δηλώνοντας πλήρη υποστήριξη των θέσεων της Εκκλησίας και όλοι µαζί πήγαν στον πρωθυπουργό για να λύσουν τις διαφορές τους. Τελικώς, ο Αλ. Τσίπρας αποµάκρυνε τον Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Τον ∆εκέµβριο του 2016 ο Π. Καµµένος προκάλεσε για πολλοστή φορά τις αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖΑίων, όταν αποφάσισε να µεταβεί µε διακοµµατικό κλιµάκιο στις νησίδες Ρω και Στρογγύλη.
Στην οµάδα συµµετείχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αίφνης είδαν µπροστά τους συναδέλφους τους από τη Χρυσή Αυγή (Κασιδιάρη, Παππά, Αϊβατίδη). Μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα, επιτέθηκαν στον συγκυβερνήτη, αναφέροντας ότι δεν τους είχε ενηµερώσει για τη σύνθεση της αποστολής.