Οι «σκοτεινές» σχέσεις του Πάνου Καμμένου με το ρωσικό think tank RISS
Οι κρίκοι που συνδέουν το Russian Institute for Strategic Studies με τους ΑΝ.ΕΛ. και τα πολιτικά παιχνίδια
Όταν στις 19 Απριλίου του 2017 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκάλυπτ δύο έγγραφα που ενέπλεκαν το ρωσικό think tank, Russian Institute for Strategic Studies (RISS), σε επιχείρηση άσκησης επιρροής υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές, βρισκόταν στο επίκεντρο ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ ως ένα ακόμα στοιχείο στην έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για το θέμα.
Την επόμενη ημέρα το think tank, που έχει την έδρα του στη Μόσχα, διέψευδε το ρεπορτάζ για εμπλοκή του στις εκλογές και τα έγγραφα τα οποία επικαλούταν και η είδηση περνούσε πλέον σε δεύτερη μοίρα, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την εισαγγελική έρευνα να προχωράει.
Στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, η ανακοίνωση από το γραφείο του Αµερικανού ειδικού εισαγγελέα, Ρόµπερτ Μόλερ, ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος -που εμφανιζόταν ως στενός συνεργάτης του Ντ. Τραμπ και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο έδωσε ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση των επαφών του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ µε Ρώσους κυβερνητικούς κατά την προεκλογική περίοδο, δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με τον ρόλο του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην όλη υπόθεση.
Η εμπλοκή του RISS, που έχει περιγραφεί από διεθνή ΜΜΕ ως «καταφύγιο Ρώσων πρακτόρων μετά την αποστρατεία τους», τον περασμένο Απρίλιο στην υπόθεση αποκτά ξεχωριστή σημασία, ειδικά αν συνδυαστεί με την εμπλοκή του συγκεκριμένου think tank στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από το 2014. Ηταν 13 Μαΐου του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταξίδευε στη Μόσχα και στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβανόταν και η ομιλία του τότε επικεφαλής του RISS, Leonid Reshetnikov, μαζί με τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά και Γιάννη Δραγασάκη.
Leonid Reshetnikov: Ο «Ρώσος Κίσινγκερ»
Ο επικεφαλής του think tank, πρώην στέλεχος της KGB και στη συνέχεια της SVR (Υπηρεσία Διεθνών Πληροφοριών), περιγραφόταν τότε από τα διεθνή ΜΜΕ ως ο «Ρώσος Κίσινγκερ», στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν, θα εμφανιζόταν ξανά στα ψιλά γράμματα των ελληνικών ΜΜΕ τον Νοέμβριο του 2014, λόγω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο RISS και το επίσημο think tank των ΑΝ.ΕΛ., το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία», παρουσία του επικεφαλής του δεύτερου, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φίλιππου Τσαλίδη, πρώην υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, ο οποίος σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Είχε προηγηθεί έναν μήνα νωρίτερα το ταξίδι του Π. Καμμένου και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία για να παραστούν σε γάμο, προσκεκλημένοι του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ φερόμενου ως χρηματοδότη των φιλορωσικών αποσχιστικών κινημάτων στην Ουκρανία. Η παρουσία αυτή, μαζί με την εμφάνιση του καθηγητή του Λομονόσοφ και σύμβουλου γεωπολιτικής του Βλ. Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 2013, όπου έδωσε το «παρών» ο κ. Ν. Κοτζιάς, είχαν βάλει για τα καλά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ για τη σχέση των μετέπειτα συγκυβερνώντων με τη Ρωσία.
Το RISS, όμως, δεν ήταν η μοναδική φορά που θα εμφανιζόταν στα ελληνικά πράγματα. Σχεδόν 20 ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015, η γερμανική «Bild», επικαλούμενη δικές της έρευνες, υποστήριζε ότι σχέδια για Grexit εκπονήθηκαν από τον Π. Λαφαζάνη και τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2014, στο Russian Institute for Strategic Studies. Ηταν κατά τη διάρκεια του πρώτου εκείνου ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα.
Ο άνθρωπος που ηγήθηκε του RISS, Leonid Reshetnikov, ο οποίος σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα είχε δίαυλο επικοινωνίας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου την περίοδο που εξυφάνθηκαν τα σχέδια που αποκάλυψε το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2017, πριν ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για τις επαφές των Ρώσων με το επιτελείο του Ντ. Τραμπ, απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση της ρωσικής δεξαμενής σκέψης με ένα «βελούδινο» διαζύγιο, το οποίο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, αποφασίστηκε από τον Βλ. Πούτιν.