Ταγίπ Ερντογάν: Από κουλουρτζής… σουλτάνος (pics)
Όλη η πορεία του Τούρκου προέδρου - Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα σκάνδαλα και το παλάτι
Η ζωή του Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν πάντα μέσα παλάτια και δόξα… Ο «σουλτάνος» που άλλαξε την Τουρκία ριζικά (προς το καλύτερο για τους φανατικούς υποστηρικτές του, προς το χειρότερο για όσους αντιτίθενται με την πολιτική του) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954 στη γειτονιά Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Ριζούντα, περιοχή του Εύξεινου Πόντου, απ' όπου είχε καταγωγή η οικογένειά του. Ο Τούρκος πρόεδρος προέρχεται από τη φυλή Μπακάτογλου, που ουσιαστικά πρόκειται για μουσουλμάνους που εγκατέστησε στην περιοχή του Πόντου ο σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Στα 13 του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησε σχολείο σε μια από τις θρησκευτικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δούλευε στον δρόμο για να βγάλει κάποια χρήματα. Μεγαλώνοντας σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, ενώ ήταν και ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της πόλης.
Το 1978 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Εμινέ, με την οποία έχει τέσσερα παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες. Η σύζυγός του, πάντα πιστή στο πλευρό του, φοράει εδώ και χρόνια την ισλαμική μαντίλα, που ήταν ένα πρώτο μήνυμα από τον -πρωθυπουργό τότε- Ερντογάν για το ποιον δρόμο σκοπεύει να ακολουθήσει με την πολιτική του στη χώρα.
Τα πρώτα βήματα και η φυλακή
Ως φοιτητής ο Ερντογάν μπήκε στην αντικομμουνιστική Εθνική Τουρκική Φοιτητική Ένωση και στην πορεία έγινε μέλος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας. Το 1980, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, μπήκε στο Ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας.
Χρόνια μετά, το 1994, ο Ερντογάν είχε αρχίσει να έχει ισχυρούς φίλους στην πολιτική. Εκλέχθηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όμως το κόμμα που εκπροσωπούσε κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ξεκίνησαν διαδηλώσεις στις οποίες ο Ερντογάν ήταν ομιλητής, και το 1997 ξεσήκωσε την κυβέρνηση όταν σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ απήγγειλε ένα ποίημα ενός Τούρκου εθνικιστή ποιητή, κάτι που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος.
Ο Ερντογάν παραιτήθηκε από δήμαρχος και το 1999 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών.
Ηγέτης της Τουρκίας
Τρία χρόνια μετά έγινε ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Κέρδισε τις εκλογές του 2002, όμως δεν έγινε άμεσα πρωθυπουργός λόγω κωλύματος. Τον ρόλο αυτό πήρε για λίγο ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον Ερντογάν να ορκίζεται πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2003.
Έναν χρόνο μετά έγινε ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά το 1952 που επισκέπτεται τους μουσουλμάνους της Θράκης, με το κόμμα του να κερδίζει τις εκλογές του 2007 με ποσοστό 46,54%. Ο Ερντογάν ορκίζεται ξανά πρωθυπουργός, ενώ κέρδισε και τις εκλογές του 2011, κερδίζοντας την αυτοδυναμία με ποσοστό λίγο πάνω από το 50%. Το 2014 κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας.
Τα σκάνδαλα και το πραξικόπημα
Από το 2003 είχαν αρχίσει τα πρώτα σύννεφα για τις δράσεις του Ερντογάν στην πολιτική. Η υπόθεση Ζάραμπ (που αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης) έφερε τους πρώτους τριγμούς στη χώρα. Ο επιχειρηματίας έκανε «χρυσές» δουλειές στο Ιράν με την «πλάτη» του υπουργού Οικονομικών, όπου οι μίζες έφταναν το ύψος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, από κατηγορούμενος, βρέθηκε να είναι μάρτυρας στο δικαστήριο, όπου δικάζεται ο υποδιοικητής της HalkBank και ο πρόεδρος της τράπεζας που βρέθηκε να έχει εκατομμύρια δολάρια μέσα σε θήκες παπουτσιών.
Παράλληλα, ο Ερντογάν κατηγορείται για φοροδιαφυγή, καθώς παρουσιάστηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι έχει βγάλει χρήματά του στο νησί Μαν του εξωτερικού, όπως το ίδιο έχουν πράξει τα παιδιά του, οι γαμπροί του και άλλοι συγγενείς του.
Το κράτος πέρασε άλλη μια μεγάλη κρίση με το αποτυχημένο πραξικόπημα που ουσιαστικά ισχυροποίησε τον Ερντογάν τόσο που κέρδισε και τυπικά τον τίτλο του «σουλτάνου». Τον Ιούλιο του 2016, μέρος του τουρκικού στρατού οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης, πραξικόπημα που απέτυχε μετά από λίγες ώρες, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέφει σαν βασιλιάς στην Κωνσταντινούπολη και να ξεκινά διώξεις μερικών χιλιάδων στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών και απλών πολιτών, που τους θεωρεί ύποπτους ή υπαίτιους για την απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας ανοιχτά ως κύριο υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τα παλάτια και ακριβά γούστα
Όσο πιο ισχυρός γινόταν ο Ερντογάν με τα χρόνια τόσο πιο έντονη ήταν η επιθυμία του για μεγαλύτερες χλιδές. Δημιούργησε ένα παλάτι στα περίχωρα της Άγκυρας με έκταση 300.000 τ.μ., περίπου 30 φορές μεγαλύτερο του Λευκού Οίκου. Το «χρυσό» παλάτι έχει λίμνες, κήπους, πισίνες, λουτρά, ιαματικές πηγές και πάνω από 1.000 δωμάτια, από τα οποία τα 250 είναι αποκλειστικά για τον ίδιο.
Η σύζυγός του πάντα ντύνεται κομψά, με πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στη διακόσμηση του σπιτιού ξόδεψαν εκατομμύρια, με πιο χαρακτηριστικό την αξία των χαλιών που αγγίζουν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.