Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα όχι µόνο για τη θεσµική του θέση ως προέδρου της Κοµισιόν αλλά και για τις φιλελληνικές θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς, όπως και τη θετική στάση που κράτησε απέναντι στην Ελλάδα το 2015. Πίσω, όµως, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κρύβεται» µία οµάδα Ελλήνων που στελεχώνουν το Γραφείο Τύπου και συνεργάζονται µε τον καθ’ ύλην αρµόδιο, τον Ελληνα εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι Κατερίνα Αποστολά, Μαρία Κρίκου, Μαρία Σαραντοπούλου, Ιρις Πέτσα και Βαγγέλης ∆εµίρης, ο µοναδικός άντρας της ελληνικής «παροικίας» του Γραφείου Τύπου, στελεχώνουν µία σειρά από νευραλγικές θέσεις µε σηµαντικές αρµοδιότητες.

Εχοντας διανύσει αρκετά χιλιόµετρα, τόσο στις σπουδές τους όσο και στην εργασιακή τους εµπειρία, είναι στη δύσκολη θέση να εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χρόνια που η πατρίδα τους ταλανίζεται για 7ο συνεχή χρόνο από την κρίση, κάνοντας καλά τη δουλειά τους, χωρίς όµως να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑ

Την παραπάνω κατάσταση έχει περιγράψει γλαφυρά η Κατερίνα Αποστολά σε συνέντευξή της στη βελγική εφηµερίδα «De Standaard». Οπως έχει δηλώσει η Ελληνίδα, που έχει στην ευθύνη της τον τοµέα της ∆ηµόσιας Υγείας και της Ασφάλειας των Τροφίµων και βρίσκεται επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δουλειά στις Βρυξέλλες µπορεί να είναι ένα «ονειρεµένο επάγγελµα», όπως το χαρακτηρίζει, αλλά είναι στη δυσάρεστη θέση να µαθαίνει τα άσχηµα νέα από την Ελλάδα. Τέτοια νέα είναι η αύξηση της ανεργίας, οι κατασχέσεις, οι περικοπές µισθών και συντάξεων και τα κλειστά καταστήµατα. Ανάµεσα στους 1.500 Ελληνες που ζουν και εργάζονται στους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οµάδα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί σίγουρα την καλύτερο εκπρόσωπο της χώρας µας.  

ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΚΟΥ

Με γεμάτο βιογραφικό, πολλές σπουδές και εµπειρία ετών σε θέσεις της Κοµισιόν, η Μαρία Κρίκου είναι µία από τις γυναίκες που απαρτίζουν την ελληνική παροικία του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχοντας σπουδάσει Νοµικά και Πολιτικές Επιστήµες στο Παρίσι, Επικοινωνία στο City University του Λονδίνου και Μάνατζµεντ στο London School of Economics, πριν µεταβεί στις Βρυξέλλες για να εργαστεί στην Κοµισιόν απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τοµέα και το υπουργείο Εξωτερικών. Πλέον είναι άµεση συνεργάτιδα του Μαργαρίτη Σχοινά, συµµετέχοντας µάλιστα και στην οργάνωση επισκέψεων και συναντήσεων στην έδρα της Επιτροπής από κοινού µε το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από πορεία σε θέσεις της Κοµισιόν από το 2010, όπως της εκπαιδευτού νέων συνεργατών, δραστηριοποιούµενη επί σειρά ετών και στον τοµέα της Τεχνολογίας και του ψηφιακού εκσυγχρονισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ξεκινώντας µάλιστα την επαγγελµατική της πορεία στην Κοµισιόν, συνεργάστηκε και µε τη Μαρία ∆αµανάκη για έναν χρόνο.    

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η μικρότερη της ομάδας είναι η 28χρονη Μαρία Σαραντοπούλου, η οποία συγκριτικά με τους υπόλοιπους μετράει τα λιγότερα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως να υπολείπεται σε εμπειρία και σπουδές. Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και με σπουδές στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο φημισμένο London School of Economics, πάνω στη Δημόσια Διοίκηση, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες εργάστηκε για πέντε χρόνια ως δημοσιογράφος στην «Καθημερινή», έχοντας μάλιστα ξεκινήσει εκεί για πρακτική, και στη συνέχεια έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το Γραφείο Τύπου του ΟΚΑΝΑ για μόλις 13 μήνες. Από το 2016 εργάζεται στο γραφείο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, έχοντας αναλάβει σημαντικά καθήκοντα στους τομείς Ανταγωνισμού, Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνου Δυναμικού αλλά και του τομέα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ. Παρ’ όλο που μένει στις Βρυξέλλες διατηρεί τους δεσμούς της με την Ελλάδα και τις φιλίες της στη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία.  

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Από τον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας προέρχεται ένα ακόμα στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τον έμπειρο δημοσιογράφο Βαγγέλη Δεμίρη, ο οποίος μετά τις σπουδές που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες δεν χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τη βελγική πρωτεύουσα, όπου ζει από τότε. Εχοντας εργαστεί ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες από το 1993 για την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δημόσιο κυπριακό κανάλι ΡΙΚ και την εφημερίδα «Εθνος», ο Βαγγέλης Δεμίρης το 2012 εξέδωσε το βιβλίο «La face cachée de la crise grecque» (Η αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης), στο οποίο περιγράφει πολλές άγνωστες πτυχές της κρίσης στην Ελλάδα, έχοντας ζήσει από κοντά Συνόδους Κορυφής και συνεδριάσεις του Eurogroup. Ευρισκόμενος τα δύο τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει, εκτός από την επεξεργασία πολυμέσων για λογαριασμό της, τη συγγραφή ομιλιών και την εξαιρετικά κομβική θέση του συνδέσμου με τις αντιπροσωπίες που υπάγονται στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.  

ΙΡΙΣ ΠΕΤΣΑ

Ενα ακόμα µέλος του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η 29χρονη Ιρις Πέτσα. Η νεαρή κοινωνιολόγος έχοντας σπουδάσει στα King’s College και London School of Economics, ξεκίνησε την καριέρα της στην Κοµισιόν µε πρόγραµµα «Stage» το 2010 και ύστερα από ένα διάλειµµα στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη συµβουλευτική MTM, επανήλθε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2012, όπου βρίσκεται µέχρι σήµερα. Με την εµπειρία που διαθέτει στον τοµέα Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, υπό τις οδηγίες της προκατόχου του ∆. Αβραµόπουλου στην Κοµισιόν, Μ. ∆αµανάκη, από το 2012 µέχρι το 2014, θεωρείται ένα από τα πλέον καταρτισµένα στελέχη, µε αποτέλεσµα να έχει αναλάβει τους παραπάνω τοµείς και στο Γραφείο Τύπου της Κοµισιόν. Εκτός όµως από τις αρµοδιότητές της, ασχολείται επισταµένως µε ζητήµατα περιβάλλοντος αλλά και µία σειρά θεµάτων εκπαίδευσης, καθώς στο παρελθόν είχε εργαστεί ως δηµοσιογράφος στην εφηµερίδα «Αντίλογος» και ως αναλύτρια εκπαίδευσης στο Think Africa Press.