ΚΑΤΑΡαμένες επενδύσεις και πωλητήρια στην Ελλάδα
Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι αραβικοί όμιλοι, με την κρατική καταριανή Al Rayyan να έχει κάνει την αρχή βάζοντας τέλος στα σχέδιά της για ανάπτυξη στα νησιά του Ιονίου
Ο ένας µετά τον άλλον οι αραβικοί επενδυτικοί όµιλοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει για «σηµαία» της τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα.
Μετά την απόφαση του κρατικού καταριανού οµίλου Al Rayyan να βάλει τέλος στα σχέδιά του για ανάπτυξη σε νησιά του Ιονίου, που είχαν αποκαλύψει τον Σεπτέµβριο τα «Π», άλλο ένα πανίσχυρο fund αποχωρεί.
Πρόκειται για τον Οµιλο Al Mirqab, που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, Χαµάντ Μπιν Τζασίµ Μπιν Τζαµπέρ Αλ Θάνι -γνωστό από τα ταξίδια του στην Ελλάδα µε την πολυτελή θαλαµηγό του-, ο οποίος αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στα τέσσερα ακίνητα που είχε αγοράσει από την εταιρεία Μαρινόπουλος το 2014.
Oι επικεφαλής του Αl Mirqab έχουν αναθέσει στους συνεργάτες τους να βρουν αγοραστές, αξιώνοντας συνολικά ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ, όσο περίπου είχαν συµφωνήσει να αγοράσουν τα ακίνητα µε τη µέθοδο lease back. Τα τέσσερα σουπερµάρκετ θα πωληθούν είτε συνολικά είτε µεµονωµένα και, σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα εξασφαλίσουν ως κέρδη τα ενοίκια που έχουν εισπράξει µέχρι τώρα. Πρόκειται για την άλλοτε «ναυαρχίδα» του Μαρινόπουλου, το πρώην Carrefour στον Αλιµο, και τα καταστήµατα της Νέας Ιωνίας, της Ευκαρπίας και της περιοχής του αεροδροµίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, που πλέον έχουν περάσει στην εταιρεία Σκλαβενίτης.
Τα κτίρια ανήκαν αρχικά στον Οµιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος όµως αθόρυβα και µε προσεκτικές κινήσεις στην τεράστια επιχειρηµατική του σκακιέρα είχε µεθοδεύσει την προστασία της ακίνητης περιουσίας του από τους πιστωτές όσο το καράβι πλησίαζε στα βράχια. Οταν τα χρέη αυξήθηκαν δραστικά, παίρνοντας τη µορφή χιονοστιβάδας, ένα επιτελείο νοµικών και οικονοµικών συµβούλων εργαζόταν αδιάκοπα για να προστατέψει τα συµφέροντα της οικογένειας.
Ετσι, χρησιµοποιώντας ως οχήµατα τέσσερις εταιρείες µε πανοµοιότυπα καταστατικά και ∆ιοικητικά Συµβούλια, αλλά ανεπαίσθητες διαφορές στην ονοµασία, ο όµιλος µεταβίβασε πριν από την πτώχευση τα τέσσερα σουπερµάρκετ. Σύµφωνα µε τα ΦΕΚ, στις 14 Μαρτίου του 2014 καταχωρίστηκαν στο Γενικό Εµπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τέσσερις εταιρείες «µίας στάσης», προκειµένου οι διαδικασίες να είναι συνοπτικές, χωρίς καθυστερήσεις. Πρόκειται για τις Helens re I Εµπορική Επενδύσεων Ανώνυµη Εταιρεία, Helens re II Εµπορική Επενδύσεων Ανώνυµη Εταιρεία, Helens re III Εµπορική Επενδύσεων Ανώνυµη Εταιρεία και Helens re IV Εµπορική Επενδύσεων Ανώνυµη Εταιρεία.
Ολες οι εταιρείες είχαν έδρα γνωστό δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι και σκοπό, όπως αναφέρεται στα καταστατικά, «την ίδρυση, διαχείριση, ανάπτυξη και διάθεση χαρτοφυλακίου που αποτελείται από πάσης φύσεως κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία...».
Μέσα σε µόνο λίγες ηµέρες από τη σύσταση των εταιρειών ξεκίνησε η µεταβίβαση, µε την κάθε εταιρεία να αποκτά από ένα ακίνητο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιγαντιαίου καταστήµατος στον Αλιµο. Σύµφωνα µε τη σχετική εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο του Παλαιού Φαλήρου, το πολυκατάστηµα, συνολικής έκτασης 12.836,15 τ.µ., πωλήθηκε στις 28 Μαρτίου 2014, δεκατέσσερις ηµέρες µετά τη σύσταση των εταιρειών, σε µία από αυτές και συγκεκριµένα στη Helens re I Εµπορική Επενδύσεων Ανώνυµη Εταιρεία, έναντι ποσού 36 εκατ. ευρώ Από αυτά τα χρήµατα, τα 18,5 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν σε τράπεζα, προκειµένου να εξοφληθεί ισόποση οφειλή του Μαρινόπουλου, και τα υπόλοιπα 17,5 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν µε έµβασµα σε λογαριασµό του.
Στη συνέχεια, έγινε ανασυγκρότηση ∆ιοικητικού Συµβουλίου, ώστε να τοποθετηθεί πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος ο Fady Bakhos, κάτοικος της Ντόχας στο Κατάρ. Με τον ίδιο τρόπο άλλαξαν χέρια τα πολυκαταστήµατα της Νέας Ιωνίας, της Ευκαρπίας και του αεροδροµίου «Μακεδονία».
ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Η συµφωνία µε τους Αραβες είχε κλειστεί µετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις στελεχών των δύο πλευρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις αρχές του 2014. Η συµφωνία, η οποία υπογράφτηκε µε βάση το ∆ίκαιο του Λουξεµβούργου, προέβλεπε τη µεταβίβαση των ακινήτων µε τη µέθοδο lease back, πράγµα που σηµαίνει ότι ο Μαρινόπουλος θα πλήρωνε ενοίκιο στον αγοραστή και στο τέλος θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ξανά τα ακίνητα.
Eτσι, πέτυχε τον διπλό στόχο του, που ήταν η εξασφάλιση ρευστότητας για εκείνη τηνπερίοδο κατά την οποία «κάλπαζαν» τα προβλήµατα στον όµιλο και παράλληλα η δυνατότητα να ανακτήσει στο µέλλον την περιουσία του.
Οταν κλείστηκε το deal, το ενοίκιο καθορίστηκε στο ποσό του ενός εκατοµµυρίου ευρώ τον µήνα και για τα τέσσερα ακίνητα. Τους πρώτους µήνες, ο Οµιλος Μαρινόπουλου κατέβαλλε κανονικά τα ενοίκια, γρήγορα όµως άρχισαν τα προβλήµατα. Πριν κλείσει καν ο πρώτος χρόνος της συµφωνίας, και συγκεκριµένα στις αρχές του 2015, ο Μαρινόπουλος σταµάτησε να πληρώνει στους Αραβες το ποσό που είχε συµφωνήσει, ανοίγοντας έτσι ένα νέο µέτωπο, εκτός των υπολοίπων που είχε ήδη στην αγορά. Οι επενδυτές δεν έµειναν µε σταυρωµένα χέρια, αλλά κήρυξαν νοµικό πόλεµο στον άλλοτε leader του λιανεµπορίου.
Συγκεκριµένα, το καταριανό fund προσέφυγε στα δικαστήρια του Λουξεµβούργου και ζήτησε να καταπέσει η εγγυητική επιστολή µέσω της οποίας δεσµευόταν η προσωπική περιουσία του Μαρινόπουλου, ενώ µε παράλληλες κινήσεις στην ελληνική ∆ικαιοσύνη ζητούσε την έξωσή του από τα τέσσερα σουπερµάρκετ.
Τελικά, µε τη συµφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου ξεκαθαρίστηκε ότι θα καταβάλλονται τα ενοίκια από την εταιρεία Σκλαβενίτης, αλλά ότι δεν µεταφέρεται η υποχρέωση αγοράς των τεσσάρων ακινήτων που εκµισθώνονται από τις εταιρείες Helens. Οι προµηθευτές που αντιτάχθηκαν στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος πάντως είχαν καταγγείλει το παρασκήνιο της µεταβίβασης των «φιλέτων» της εταιρείας στο καταριανό fund, ζητώντας την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης, καθώς θεωρούν ότι στοιχειοθετείται το αδίκηµα της καταδολίευσης πιστωτών.
Ο σεΐχης της… Σκιάθου
ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ σε εταιρείες-κολοσσούς στην Ευρώπη και την Αµερική, ο σεΐχης Χαµάντ Μπιν Τζασίµ Μπιν Τζαµπέρ Αλ Θάνι θεωρείται ένας από τους ανθρώπους µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο. Είναι ξάδερφος του εµίρη Χαµάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ.
Ο επενδυτικός του όµιλος, Al Mirqab, πείστηκε στις αρχές του 2014 να επενδύσει στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στα ακίνητα του Οµίλου Μαρινόπουλου, περισσότερο γιατί του ζητήθηκε από ανθρώπους µε επιρροή να στηρίξει την προσπάθεια της γνωστής ελληνικής επιχειρηµατικής οικογένειας να σταθεί στα πόδια της και λιγότερο γιατί πίστευε ότι η επένδυση αυτή θα του απέφερε κέρδη.
Αλλωστε, µόνο οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ γνώριζαν τότε ότι πίσω από τις εταιρείες Helens κρυβόταν ένας κολοσσός των επενδύσεων, µε διεθνείς προεκτάσεις. Το Al Mirqab ήταν γνωστό στην Ελλάδα µόνο από την οµώνυµη θαλαµηγό που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά και κυρίως την καταπράσινη Σκιάθο, η οποία αποτελεί τον αγαπηµένο προορισµό διακοπών του πάµπλουτου σεΐχη.
Το πλωτό κόσµηµά του «Al Mirqab» έχει χαρακτηριστεί ως «θαύµα της ναυπηγικής», αφού αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα σκάφη στον κόσµο. ∆ιαθέτει δύο πισίνες, ελικοδρόµιο, τζακούζι, αίθουσα κινηµατογράφου και 12 σουίτες και η κατασκευή του κόστισε 300 εκατοµµύρια δολάρια. Για τους «γκουρού» της αγοράς σκαφών, είναι το έκτο µεγαλύτερο σκάφος αναψυχής στον κόσµο και ένα από τα τρία ακριβότερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Ναυπηγήθηκε το 2008 στο Wewelsfl eth της Γερµανίας, ενώ χαρακτηρίστηκε ως το πιο σύγχρονο και πολυτελές σκάφος εκείνης της χρονιάς, σύµφωνα µε το περιοδικό «Forbes».