Κώστας Καίσαρης: Ήθελα να κονομήσω, όχι να κάνω πολιτική
Η εξομολόγηση του γνωστού κοσμηματοπώλη στη Σάσα Σταμάτη και στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ο «βασιλιάς των δαχτυλιδιών» δεν χάνει ποτέ το χαμόγελο και την αισιοδοξία του. Ο δημοφιλής κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης μάς κάνει ποδαρικό για το 2018 και μας αποκαλύπτει γιατί αποφεύγει τα τελευταία χρόνια τις συνεντεύξεις, μιλάει για τη γυναίκα της ζωής του, τη Χριστιάνα, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ μας απαντά αν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική.
Γιατί τα τελευταία χρόνια έχεις αποφασίσει να μη δίνεις συνεντεύξεις; Είναι προσωπική επιλογή;
Είναι μια προσωπική επιλογή, κυρίως γιατί πλησιάζει ο καιρός που θα παραδώσω τα όπλα στον γιο μου, στην κόρη μου και στη γυναίκα μου. Εχω πάρα πολύ μεγάλη διάθεση να συνεχιστεί αυτή η δουλειά από την οικογένειά μου, όχι όμως να συμβεί αυτό που λένε «η δεύτερη γενιά τα τρώει και η τρίτη πεθαίνει». Θέλω να προχωρήσει, γιατί έχω εγγόνια που υποτίθεται πως θα έχουν καλό background στην ιστορία τους. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την προβολή, τις συνεντεύξεις κ.λπ., πάντοτε τη χρειάζομαι. Προτιμώ, όμως, να μιλάει η δουλειά μου και όχι εγώ.
Οικονομικά, πώς είσαι; Ακούγεται ότι είσαι ευκατάστατος.
Ναι, ύστερα από 50 χρόνια σκληρής δουλειάς, δόξα τω Θεώ, είμαι καλά. Η δουλειά η δική μας, παρότι είναι πλούσια και ο κόσμος νομίζει ότι κάνουμε πολλά εκατομμύρια, είναι εξαιρετικά ελεγχόμενη και περιορισμένη. Δουλεύουμε μονάχα όταν τα πράγματα είναι καλά και ήρεμα τριγύρω. Όταν υπάρχουν διάφορες «ανωμαλίες», όπως αυτές που βιώσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια ως κράτος και ως άνθρωποι, είναι λογικό ότι κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος. Ευτυχώς, σιγά-σιγά αυτό διορθώνεται. Ο κόσμος το έχει ρίξει και λίγο στη διασκέδαση.
Έχετε μια πάρα πολύ ωραία σχέση με τη σύζυγό σου, τη Χριστιάνα. Πόσα χρόνια είστε μαζί;
Με τον νόμο είμαστε μαζί ακριβώς 30 χρόνια, χωρίς τον νόμο 35. Όταν τη γνώρισα, δεν είχα διαζύγιο και δεν μπορούσα να την παντρευτώ, αλλιώς θα το είχα κάνει από την πρώτη μέρα. Όπως είχε πει κάποτε ο συγχωρεμένος ο κουμπάρος μου Θόδωρος Βαρδινογιάννης -που ήταν για μένα ένας σταθμός στη ζωή μου-, «εσύ είσαι σαν τον τέντζερη και η Χριστιάνα από πάνω το καπάκι». Και πράγματι ισχύει. Είμαστε αγαπημένοι, είμαστε συνεργάσιμοι. Είναι πολύ σπάνιο να συνεργάζεται ένα ζευγάρι στη δουλειά και να μη σκοτώνεται. Σκοτωνόμαστε μεν, αλλά το βράδυ έχει: «Αγαπάκι μου, τι κάνεις; Πού θα πάμε;».
Τελικά, ο κόσμος ψωνίζει κοσμήματα στις μέρες μας;
Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, το κόσμημα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Δεν θα πας να «ζητήσεις» την κοπέλα σου χωρίς να έχεις ένα δαχτυλίδι να της προσφέρεις. Δεν μπορείς να ξεχάσεις όταν βαπτίζεται ένα παιδάκι να του πάρεις έναν σταυρό, ένα ματάκι. Αυτά είναι έθιμα οικογενειακά και θρησκευτικά. Επίσης, αν έχεις επέτειο, θα πάρεις κάτι. Σε μια γέννηση ενός παιδιού πάλι το ίδιο. Βγαίνεις με μια καινούργια κοπέλα, δεν θα της κάνεις ένα δώρο; Όλα αυτά τα πράγματα διατηρούν τη ζωντάνια στις σχέσεις των ανθρώπων και στη δουλειά μας. Το κυριότερο, όμως, που μας σώζει είναι το όνομά μας, το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στον πελάτη.
Έρχονται άνθρωποι που είχαν αγοράσει παλιά πολύ ακριβά κοσμήματα και λόγω της κρίσης θέλουν να τα πουλήσουν;
Ναι, είναι γεγονός αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη να το κάνουν. Είναι μια θλιβερή ιστορία και εγώ προσπαθώ να τους δώσω να καταλάβουν το εξής: Τα αντικείμενα τα οποία έχουν αξία και είναι κλασικά κομμάτια, αν αντέχουν, να τα κρατήσουν. Ας δώσουν αυτά τα οποία πήραν για να κάνουν το κέφι τους ή γιατί ήταν μόδα τότε και σήμερα δεν είναι.
Επειδή είσαι ένας άνθρωπος που πάντα λες τη γνώμη σου, θέλω να μου πεις πώς κρίνεις την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Εδώ θα μιλήσουμε πραγματικά τη γλώσσα της αλήθειας. Επειδή πάντοτε σέβομαι και ακούω την κυβέρνηση του κράτους μου, γιατί αυτή είναι η κυβέρνηση που διάλεξε ο λαός μας, πιστεύω ότι κάνουν μια προσπάθεια να μας βγάλουν από το χάος που υπάρχει. Βεβαίως, κάνουν λάθη ορισμένες φορές, τα οποία παρεμποδίζουν το έργο που προσπαθούν να υλοποιήσουν. Είναι κρίμα, για παράδειγμα, να υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που κάνουν κακό στη δημοκρατία και, κατά συνέπεια, στην κοινωνία και να μην μπορούν με κάποιον τρόπο να περιοριστούν. Ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει τα «πιστεύω» του, φτάνει μόνο να μην υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας.
Λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ποια είναι η γνώμη σου για εκείνον;
Τον Κυριάκο τον ξέρω πάρα πολύ καλά, τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν ένας άνθρωπος που τον σεβόμουν, τον αγαπούσα και με αγαπούσε. Είναι ένα παιδί πάρα πολύ μορφωμένο και προικισμένο, μεγαλωμένο με αρχές. Είχε έναν σοφό πατέρα, έχει δίπλα του μια φοβερά πεπειραμένη πολιτικό, την αδελφή του. Γι' αυτό τον λόγο σήμερα προσπαθεί να φέρει μια ανανέωση, η οποία χρειάζεται. Εάν έρθουν έτσι τα πράγματα και γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, εγώ πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά και θα πετύχει.
Σου έχουν κάνει πρόταση να κατέβεις στην πολιτική;
Πολλά χρόνια πριν, ο κουμπάρος μου στον πρώτο μου γάμο, ο Αβέρωφ, ο οποίος με εκτιμούσε και έβλεπε ότι ήμουν ξύπνιο παιδί, μου είπε: «Δεν έρχεσαι να σε κάνουμε αστέρι;» και του είχα πει: «Κουμπάρε, sorry, εγώ θέλω να κονομήσω, δεν θέλω να κάνω πολιτική». Άλλη φορά, πάλι, πριν από 12 χρόνια, ένας υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μού πρότεινε να πάρω μέρος στην εκλογική του μάχη, αλλά πάλι δεν το έκανα.
Ποιο γούρι προτείνει ο οίκος Kessaris για τη νέα χρονιά;
Εγώ πρεσβεύω ότι το γούρι του Καίσαρη πρέπει να είναι ένα και όχι εβδομήντα. Αλλά ο κόσμος θέλει να έχει πολλές επιλογές. Οπότε τα γούρια που έχουμε είναι πολλά και διάφορα, για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια.
Θέλω να σε ρωτήσω τι πρέπει να προσέχει σήμερα ο πελάτης όταν κάνει αγορές.
Υπάρχουν δύο τομείς στη δουλειά μας: το κόσμημα και το ρολόι. Το κόσμημα θα πρέπει να το ψωνίζει ο κόσμος από εκεί όπου νιώθει απόλυτη εμπιστοσύνη. Το ρολόι απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Έχει πολλές επικίνδυνες «τρύπες». Υπάρχουν κλεμμένα και μεταχειρισμένα που τα πουλάνε σαν καινούργια κ.λπ. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουν να κάνουν οι αγοραστές είναι να απευθύνονται μόνο στους official agents των εταιρειών.
Φωτογραφίες: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018