Task Force «εξωτερικού» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και οι ακαδημαϊκοί που συμβουλεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ για τα εθνικά θέματα.
Τα εθνικά θέµατα, µε έµφαση στο Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, µε αιχµή του δόρατος τους οκτώ Τούρκους αξιωµατικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο τις ηµέρες της απόπειρας του τουρκικού πραξικοπήµατος, αναµένεται να κυριαρχήσουν στο πρώτο εξάµηνο του 2018.
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η πρώτη που δεν έχει τηρήσει ούτε στοιχειώδεις κανόνες µιας εθνικής συναίνεσης, µε αποτέλεσµα δύο σηµαντικά εθνικά θέµατα να έχουν µετατραπεί σε πηγές πρόκλησης εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί προσωπικά τις εξελίξεις. Έχει τετ-α-τετ συναντήσεις ή συγκαλεί κλειστές συσκέψεις. Η πρώτη ήταν πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Τη δεύτερη τη συγκάλεσε την περασµένη Τετάρτη στην Πειραιώς για το Σκοπιανό και την κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωµατικούς, την οποία πήρε η ∆ευτεροβάθµια Επιτροπή Προσφυγών. Τα πρόσωπα τα οποία συµβουλεύεται ο πρόεδρος της Ν∆ δεν είναι µόνο πολιτικά, αλλά προέρχονται και από τον διπλωµατικό και τον ακαδηµαϊκό χώρο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραµανλή από τον Φεβρουάριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2009. ∆ιαθέτει µακρά και βαθιά εµπειρία στα διεθνή θέµατα. Γνωρίζει προσωπικά τον Ερντογάν, ενώ είχε χειριστεί το Σκοπιανό. Έζησε το παρασκήνιο του βέτο Καραµανλή στην ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ το 2008, στο Βουκουρέστι. Η ίδια συνεχίζει να διατηρεί προσωπικές επαφές στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωµατικής σκηνής. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί πρέσβεις αλλά και µέλη των επίσηµων αντιπροσωπιών ζητούν να τη συναντήσουν όταν έρχονται στην Αθήνα.
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
Τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν∆. Έµπειρος διπλωµάτης. Υπήρξε ο µακροβιότερος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (2004-2009), στενός συνεργάτης του Πέτρου Μολυβιάτη και στη συνέχεια της Ντόρας Μπακογιάννη, µέχρι που εξελέγη στην Ευρωβουλή (Ιούνιος 2009).
Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
∆ιευθυντής του διπλωµατικού γραφείου του προέδρου της Ν∆ και ένας από τους έµπιστους συνεργάτες του. Εκτός της γενικότερης εποπτείας που έχει στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής, «τρέχει» τις επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη µε τους πρέσβεις και τον συνοδεύει σε όλα του τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
Καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Υπήρξε σύµβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης τού ανέθεσε τον συντονισµό του 12µελούς οργάνου των συµβούλων του, που ανακοίνωσε τον περασµένο Οκτώβριο. Παράλληλα µε την ακαδηµαϊκή του πορεία, έχει συµµετάσχει σε µεγάλο αριθµό νοµοπαρασκευαστικών επιτροπών. Η ειδική γνώση που διαθέτει στις διεθνείς Συνθήκες κρίνεται ιδιαιτέρως πολύτιµη σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αµφισβητήσεις ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και σε µια συµφωνία για την ονοµασία των Σκοπίων.
Γ. ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ
Πρέσβης επί τιµή. Απόφοιτος της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και του Harvard, έχει υπηρετήσει, µεταξύ άλλων, ως πρέσβης-µόνιµος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης στην Ουάσινγκτον και ειδικός σύµβουλος πέντε υπουργών Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη τον είχε ειδικό σύµβουλο για το Σκοπιανό. Έχει διατελέσει αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών µε τις όµορες χώρες και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ∆ικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓ∆Μ κατά της χώρας µας.
Γ. ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ
Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήµιο της Σορβόνης (Paris Ι). Έχει επίσης διδάξει στη Σχολή Πολιτικών Επιστηµών (Sciences Po) και στη Σχολή Ανατολικών Σπουδών (INALCO), στο Παρίσι. Η έρευνά του εστιάζεται στη Θεωρία της Γεωπολιτικής, στις ∆ιασπορές και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη/∆υτική Ασία. ∆εν συµµετέχει σε συσκέψεις, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνεί µαζί του όταν χρειάζεται τη συµβουλή του.
Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραµανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστηµίου Tufts και διευθυντής του Προγράµµατος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστηµίου Harvard. Ενα από τα πρόσφατα βιβλία του έχει τίτλο «Εθνικισµός, εθνοτικές συγκρούσεις και διεθνείς σχέσεις. Θεωρία και πράξη στα Βαλκάνια» (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2015). ∆εν συµµετέχει σε συσκέψεις, αλλά έχει προσωπική επαφή µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018