Πώς η αθώα Περιστέρα μεταλλάχθηκε σε… Μπέτυ
Η ιστορία με τον Αλέξη Τσίπρα από τότε που ήταν μαθητές στο γυμνάσιο, ο κομμουνιστής πατέρας, η δράση στη Νεολαία του Συνασπισμού και οι αποστάσεις από τη δημοσιότητα.
Στις 24 Ιουλίου 2008 ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμπληρώσει μόλις πέντε μήνες στην ηγεσία του Συνασπισμού. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη επέτειος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας σφραγίζεται από τη δική του παρουσία στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Και αυτό γιατί συνοδεύεται από την 23χρονη Κατίντζα Σανκό από τη Σιέρα Λεόνε.
Ο κ. Τσίπρας δικαιολογεί τη συμβολική κίνηση που έκανε λέγοντας ότι «σήμερα η αριστερά αγωνίζεται για να δώσει φωνή στους ανθρώπους "χωρίς". Στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, στους ανθρώπους χωρίς δουλειά, στους ανθρώπους χωρίς μέλλον, στους ανθρώπους χωρίς δικαιώματα». Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, μεταξύ των στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνεται η συζήτηση για το αν μπορεί ο κ. Τσίπρας να προβεί σε κάποια αντίστοιχη ενέργεια για να ταράξει εκ νέου τα νερά. Ο πήχης, άλλωστε, από την «επιτυχία» του 2008 είναι αρκετά ψηλά, με το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος εντέλει να μην τα καταφέρνει.
Η Μπέτυ Μπαζιάνα ρίχνει μια διαφορετική πρόταση σε κάποιες από τις συνηθισμένες νυχτερινές εξόδους της παρέας, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνονται και αποφάσεις. Να μη δώσει το «παρών» ο Αλέξης στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου!
Το σκεπτικό της, αρκούντως απλό. Επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι η δουλειά ενός αρχηγού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι να δίνει λύσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον λαϊκό κόσμο, όπως αυτό της ανεργίας, και όχι να παραβρίσκεται σε συναντήσεις που έχουν περισσότερο κοσμικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.
Κάποιοι τότε σχολιάζουν, πιθανόν με χιούμορ, ότι η θέση της αυτή κρύβει… υστεροβουλία, καθώς λίγες εβδομάδες πριν έχουν πραγματοποιηθεί οι ευρωεκλογές και ο κ. Τσίπρας έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε περιοδείες και ταξίδια. Οπότε, η κυρία Μπαζιάνα δεν θέλει να χαλάσει μέρος των διακοπών που έκαναν στην Κρήτη, προκειμένου ο σύντροφός της να βρεθεί στην καρδιά του Ιουλίου στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, το προαναφερθέν περιστατικό είναι ενδεικτικό της λογικής που χαρακτηρίζει τη σύζυγο του πρωθυπουργού και επιβεβαιώνει τη φήμη της πως αποτελεί το «αριστερό ζιζάνιο» στο αυτί του κ. Τσίπρα. Το μοναδικό θέμα στο οποίο επιδεικνύει εμμονή είναι αυτό των ΜΜΕ. Θεωρεί αφενός πως ο Αλ. Τσίπρας δέχεται συχνά πόλεμο από τα συμφέροντα, αφετέρου πως η ίδια έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο άδικων επιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πολυσυζητημένη τελευταία συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αφιέρωσε μεγάλο μέρος στο κομμάτι των media.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ
Η σύζυγος του πρωθυπουργού γεννήθηκε το 1974 και έχει καταγωγή από το Σοφικό Καρδίτσας και την Κεφαλλονιά. Ο δάσκαλος πατέρας της ήταν μέλος του ΚΚΕ και η ίδια από τα νεανικά της χρόνια ασπάστηκε πολλές από τις ιδέες της αριστεράς, μολονότι δεν έγινε ποτέ μέλος της ΚΝΕ. Για τους γνωρίζοντες, ήταν αυτό που λέμε «επιρροή». Με τον κ. Τσίπρα γνωρίστηκε όταν ήταν ακόμη μαθητές, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και εν συνεχεία στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.
Η προσωπική τους σχέση εκτείνεται από την Γ’ Γυμνασίου, γεγονός που αφετηριακά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμφερείς ιδεολογικές αναζητήσεις τους. Από κοινού, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ακολουθούν το ανανεωτικό ρεύμα στη διάσπαση του ΚΚΕ και εντάσσονται στον Συνασπισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, ενώ η Μπέτυ Μπαζιάνα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.
Παρότι χαρακτηρίζεται από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας, η σχέση τους την αποτρέπει από το να συμμετάσχει στη Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου. Πάντως, οι περισσότεροι στη Νεολαία, και μάλιστα στα χρόνια που τα ποσοστά της οργάνωσης στις φοιτητικές εκλογές ήταν «επιπέδου Σιβηρίας», θυμούνται την κυρία Μπαζιάνα να καταγράφει αρκετά σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου σπούδαζε, ανεβάζοντας κάπως τον χαμηλό μέσο όρο.
Η ίδια δεν επιζητεί τη δημοσιότητα. «Έδωσα συνειδητά τη μάχη ενάντια στην κουτσομπολίστικη δημοσιότητα της κλειδαρότρυπας και την κέρδισα. Κάθε δεύτερη Κυριακή πηγαίνω τα παιδιά μου στο θέατρο. Μαθαίνει κανείς αν πήγα ή όχι;», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η καριέρα
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα για πάρα πολλά χρόνια δεν απασχόλησε καθόλου τη δημοσιότητα. Εξαίρεση ένα προσωπικό της θέμα, που δεν ήταν άλλο από μια σύγκρουση με καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τον οποίο η κυρία Μπαζιάνα κατηγόρησε ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της. Αυτό, σημειωτέον, συνέβη το μακρινό 2003, με την κυρία Μπαζιάνα να προσφεύγει τελικά στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση εκδικάστηκε -υπέρ της- το 2008. Στα αξιοσημείωτα της ιστορίας αυτής είναι ότι δικηγόρος της ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η σύζυγος του πρωθυπουργού σχολίασε στο Τwitter: «Εβαλαν να μιλήσει την πρώην ασυμβίβαστη αριστερή, που θα χώριζε τον Αλέξη Τσίπρα αν υπέγραφε μνημόνιο. Που τώρα πηγαίνει σε δεξιώσεις και γίνεται καθηγήτρια στην... Κίνα.
Κάπως πρέπει να ξεπληρώσει τις φωτογραφικές ρυθμίσεις με τις οποίες ο άντρας της χτίζει την καριέρα της. Θα επανέλθω». Όσοι γνωρίζουν την κυρία Μπαζιάνα δεν ξαφνιάστηκαν από το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης. Ακριβώς τα ίδια λέει και πιστεύει εδώ και πολλά χρόνια, λειτουργώντας περισσότερο με το πολιτικό θυμικό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η επιλογή να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της. Είναι, φυσικά, διάχυτη η εντύπωση ότι υπήρξε σχετική κεντρική απόφαση, και μάλιστα με προτροπή του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου.
«Μπροστά η Μπέτυ, να αυγατίσουνε τα έτη»
Του Γιώργου Κατσίγιαννη
Η επινόηση επικοινωνιακών τεχνασμάτων στην πολιτική αποτελεί σταθερό μέλημα για κάθε ηγέτη με επιβαρυμένο προφίλ, και στην περίπτωση του Αλ. Τσίπρα ο πιο καθαρός καθρέφτης για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του στα μάτια της κοινής γνώμης δεν είναι άλλος παρά η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Ασχέτως εάν ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο, ότι εμπνευστής του σχεδίου «Μπροστά η Μπέτυ, να αυγατίσουνε τα έτη» στην εξουσία, υπήρξε ο παλαίμαχος επικοινωνιολόγος και αδελφικός φίλος του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Καρτερού Γιάννης Λούλης, εκείνο που έχει σημασία είναι πως μέσα από την πολιτική παρέμβαση της κυρίας Μπαζιάνα και υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων επιχειρήθηκε με έξυπνο τρόπο η αλλαγή ολόκληρης της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα χρησιμοποιήθηκε και ως εργαλείο μετατόπισης της δημόσιας συζήτησης σε άλλου τύπου συγκριτικά πεδία.
Διότι οι επικοινωνιακοί σύμμαχοι του Μαξίμου τη συγκεκριμένη συνέντευξη θέλησαν να την καθιερώσουν υπό τη μορφή ενός άτυπου ερωτήματος προς την κοινή γνώμη. Τη στιγμή που οι πολίτες θεωρούν πως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κ. Μητσοτάκης έναντι του Αλ. Τσίπρα», αξιοποιώντας τη συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα οδήγησαν την κουβέντα στο δίλημμα «Ποια θεωρείτε καταλληλότερη για σύζυγο πρωθυπουργού; Την Μπέτυ, που κάθε 5η του Ιούλη κλαίει, ή την επιχειρηματία Μαρέβα Μητσοτάκη;».
Σημειωτέον δε ότι η παρέμβαση της Μπ. Μπαζιάνα ήρθε λίγες ημέρες μετά το εξώδικο που είχε αποστείλει η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, επειδή στη σκανδαλώδη υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν στο σημείο να της χρεώσουν την ανύπαρκτη γνωριμία με τον κ. Τζον Σφακιανάκη, που κατά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ήταν και αυτός «μεσάζοντας».
Στην εξώδικη διαμαρτυρία της, η Μ. Μητσοτάκη εμμέσως πλην σαφώς είχε απευθυνθεί στην Μπ. Μπαζιάνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα διαφωνούσα δημόσια με τον σύζυγό μου Κυριάκο Μητσοτάκη, αν εφάρμοζε πολιτικές ανθρωποφαγίας σε βάρος των συζύγων των πολιτικών του αντιπάλων».
Η αλήθεια είναι πως, έπειτα από αυτό, το Μαξίμου αντελήφθη πως η στρατηγική επιθέσεων προς την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έκανε καλό στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επειδή όμως στο επιτελείο του πρωθυπουργού σπανίως ζητούν συγγνώμη, τη διόρθωση των επικοινωνιακών λαθών την επιτυγχάνουν με άλλου τύπου τεχνάσματα και σε αυτό φαίνεται να εντάσσεται η συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018