Την αποκαλούν «η πριγκίπισσα της προσφοράς», αφού γεννήθηκε για να δίνει. Σεµνή, απλή και µε αληθινό χαµόγελο, από την πρώτη στιγµή καταλαβαίνεις πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή της. Συναντήσαµε την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας στο «Ecali Club» και σε µια εκ βαθέων εξοµολόγηση µας µίλησε για τις δύσκολες στιγµές που περνάει η χώρα, για τη σχέση µε τον σύζυγό της πρίγκιπα Αλέξανδρο, αλλά και για τον εγγονό της, που είναι παιδί-θαύµα.  

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε µε τη φιλανθρωπία και να ιδρύσετε το Lifeline;

Όπου υπάρχει πόνος τρέχω. Έµαθα από τους γονείς µου, οι οποίοι ήταν φιλάνθρωποι, τη χαρά της προσφοράς. Ο µπαµπάς είχε βραβευτεί από την κυβέρνηση ως φιλάνθρωπος. Η µητέρα µου ήταν µια «αγία» γυναίκα. Όταν ήµουν µικρή και µέναµε στην οδό Ρηγίλλης, η µητέρα µου ήξερε µε το όνοµά τους όλους όσοι πωλούσαν καλαµπόκια και κάστανα στον δρόµο. Όταν βγαίναµε από το σπίτι για να πάµε σινεµά, πάντα είχαµε σακούλες µε πράγµατα στα χέρια µας, για να µοιράσουµε στους δρόµους της Αθήνας. Κατά το διάστηµα του πολέµου της Σερβίας αποφάσισα να δηµιουργήσω το Lifeline.

∆ηµιούργησα το πρώτο Lifeline στο Σικάγο και φέτος κλείνουµε 25 χρόνια. Κάποια στιγµή, όταν η Ελλάδα είχε προβλήµατα, αποφασίσαµε ότι δεν µπορεί να συνεχίσει ο κόσµος να υποφέρει. ∆εν ήθελα να δω τους Έλληνες να υποφέρουν όπως οι Σέρβοι. Έτσι, αποφασίσαµε στο Lifeline Hellas να σταµατήσουµε να βοηθάµε τη Σερβία, γιατί είχε προτεραιότητα η Ελλάδα. Είµαι περήφανη για το έργο που προσφέρει το Lifeline Hellas και το ∆ιοικητικό Συµβούλιό του. Πρόεδρος είναι ο δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας και αντιπρόεδρος η δρ. Άλκηστις Πρίνου.  

Ποιοι είναι οι επόµενοι στόχοι για την Ελλάδα;

Χρωστάµε πολλά στην Ελλάδα για τη βοήθεια που µας προσέφερε στη Σερβία. Τώρα είναι η σειρά µας να σας βοηθήσουµε. Έχουµε διάφορα καινούργια project που θα πραγµατοποιηθούν. Γνώρισα έναν ξεχωριστό Αµερικανό φιλάνθρωπο από το Κολοράντο. Αυτός ο άνθρωπος ακολούθησε τον πατέρα του, ο οποίος άνοιξε ένα ίδρυµα, το Project Cure, για να βοηθήσει τα νοσοκοµεία σε όλα τα µέρη του κόσµου. Έχει πάει σε 130 κράτη, έχει 30.000 εθελοντές και στέλνει κοντέινερ µε ιατρικό εξοπλισµό σε όλα τα νοσοκοµεία του κόσµου. Επισκέφθηκε πρώτα την Ελλάδα και έπειτα τη Σερβία.

Του είπα: «Έχουµε πόλεµο στην Ελλάδα, οικονοµικό». Ήρθε στην Ελλάδα και µας έστειλε τον περασµένο µήνα το πρώτο κοντέινερ µε ιατρικό εξοπλισµό, αξίας µισού εκατοµµυρίου δολαρίων, το οποίο δώσαµε στο Νοσοκοµείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και είµαστε έτοιµοι για το δεύτερο και το τρίτο. Φέρνουµε κοντέινερ µε ιατρικό εξοπλισµό από το Κολοράντο της Αµερικής, ο οποίος προσφέρεται σε νοσοκοµεία.    

Πώς αισθάνεστε για όλα αυτά που περνάει η Ελλάδα; Πώς µπορεί να δοθεί µια λύση στα προβλήµατα; Θα τα καταφέρουν οι Έλληνες;  

Κανένας σε αυτόν τον τόπο δεν φαντάστηκε ότι η Ελλάδα θα µπορούσε ποτέ να βρίσκεται σε τέτοια δύσκολη θέση. Ο κόσµος έχει καταλάβει ότι είναι δύσκολο να χτίσεις, αλλά πολύ εύκολο να γκρεµίσεις. Πρέπει να µάθουµε να ξαναχτίζουµε. Αυτός ο οικονοµικός πόλεµος είναι κάτι πολύ λυπηρό σε έναν τόπο που έχει τόσα ωραία πράγµατα να προσφέρει. Η Ελλάδα µόνο πάνω µπορεί να πάει τώρα.

Ο κόσµος θέλει να δει την Ελλάδα όπως ήταν. Πιστεύω στην Ελλάδα, πιστεύω στους Έλληνες, πιστεύω ότι έχουµε πολλές δυνατότητες. Όµως πρέπει να γίνουν κάποια πράγµατα. Πρέπει να υπάρχει αγάπη µεταξύ των ανθρώπων, να ενωθεί ο κόσµος, να αγαπηθούνε, να έχουνε πίστη στον Θεό και να προσεύχονται. Ο Θεός µάς αγαπάει, αλλά θέλει και να δουλεύουµε και να είµαστε µαζί. Η ευχή µου για την Ελλάδα είναι η ευχή που µου έδωσε εµένα η µητέρα µου. Όταν κάνει κάτι ο καθένας Έλληνας σε αυτόν τον τόπο, να ρωτάει τον εαυτό του αν το θεωρεί καλό παράδειγµα. ∆εν υπάρχει χώρος για λάθη. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.    

Πολλοί φαντάζονται πως η ζωή µιας πριγκίπισσας είναι τέλεια. Ποια είναι η αλήθεια;

Μια πριγκίπισσα είναι ένας τίτλος µόνο. ∆εν έχει καµία διαφορά ο τρόπος που γεννήθηκα, µεγάλωσα και αισθάνοµαι. Όταν ένας άνθρωπος έχει δυνατή προσωπικότητα και ξέρει τις αξίες της ζωής, εκτιµά τη ζωή και έχει πίστη στον Θεό, δεν πρέπει ούτε ο τίτλος ούτε τα χρήµατα ούτε οι µεγαλοµανίες να είναι µέρος της ζωής του. Είµαστε όλοι µαζί. Εγώ δεν µπορώ να δω έναν άνθρωπο διαφορετικά από έναν άνθρωπο του Θεού. Το να είσαι πριγκίπισσα είναι µεγάλη ευθύνη. Έχεις ένα κράτος που περιµένει να δώσεις και σε βλέπει ως παράδειγµα. ∆εν είναι εύκολο να είσαι πριγκίπισσα. Στο τέλος της ηµέρας είµαστε όλοι άνθρωποι. Όλοι ήρθαµε µε τον ίδιο τρόπο και όλοι θα φύγουµε µε τον ίδιο τρόπο.  

Έχετε αντιµετωπίσει αχαριστία από ανθρώπους που βοηθήσατε;    

Η φιλοσοφία µου είναι: «Κάν’ το όπως και να ’ναι». Όταν δεν περιµένεις κάτι, δεν απογοητεύεσαι κιόλας. Άρα, αυτός που περιµένει είναι ο χαµένος, όχι αυτός που δίνει. ∆εν βλέπω πώς φέρεται ο άλλος, εγώ δίνω. Πάω στο επόµενο. 

Μιλήστε µας για τη σχέση σας µε τον σύζυγό σας, πρίγκιπα Αλέξανδρο.

Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας άγγελος. Πατάει σταθερά στη γη. Με έχει κάνει τόσο υπερήφανη και είµαι τόσο ευγνώµων που ο Θεός µού έφερε έναν τέτοιο άγγελο δίπλα µου. Είναι άνθρωπος που δίνει από τον εαυτό του συνέχεια. Όταν έφερε τη δηµοκρατία στη Σερβία, την έφερε γιατί τον πίστεψαν όλοι. ∆εν ήθελε αξίωµα, ήθελε να ενώσει τον λαό. Ξέρει να αγαπάει και να δίνει. Η σχέση µας είναι καταπληκτική, γιατί και οι δύο θέλουµε να βοηθήσουµε τον λαό και έχουµε αφοσιωθεί σε αυτόν. Η ευτυχία µας έρχεται από το να δίνουµε, όχι από το να παίρνουµε. Ο Αλέξανδρος έχει την κορώνα του στην καρδιά του.

Έχετε µεγάλη αδυναµία στον εγγονό σας, τον Αλέξανδρο, ο οποίος τραγουδάει υπέροχα.

Ο Θεός µε έχει ευλογήσει µε 5 παιδιά και 5 εγγόνια. Τα τέσσερα είναι από την κόρη µου Άλισον, από τα οποία τα τρία είναι παντρεµένα, και ένα από τον γιο µου Ντέιβιντ. Ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί-θαύµα. Είναι το µοναχοπαίδι του γιου µου Ντέιβιντ, τον οποίο ευλόγησε ο Θεός µε µια πάρα πολύ καλή νύφη, και είµαστε πολύ περήφανοι που ερωτεύτηκε την Αγγελική και µας δώσανε αυτό το υπέροχο αγοράκι, τον Αλέξανδρο, ο οποίος για µένα είναι ο επόµενος Παβαρότι. Επίσης, ο Θεός µάς αξίωσε και µας έδωσε µια πολύ καλή Σέρβα νύφη για τον γιο µας Φίλιππο, και θα µας φέρει στον κόσµο το έκτο εγγονάκι µας.