Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που έκανε την kolotoumba διεθνή πολιτικό όρο
Πώς τα διεθνή ΜΜΕ, από την κατακραυγή και τα βέλη κατά της πολιτικής Τσίπρα, πέρασαν στα θετικά ρεπορτάζ, αλλά µε ισχυρή δόση ειρωνείας
Ένας από τους καθρέφτες της Ελλάδας και των όσων γίνονται στη χώρα µας είναι ο διεθνής Τύπος, τα δηµοσιεύµατα, έντυπα και ηλεκτρονικά, αλλά και τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων. Στα τρία χρόνια που έχουν µεσολαβήσει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του Αλ. Τσίπρα σε πρωθυπουργό µέχρι σήµερα, η µετάλλαξή του από αντιµνηµονιακό πολιτικό της Αριστεράς, που «τρόµαζε» την Ευρώπη, στον µακροβιότερο πρωθυπουργό των µνηµονιακών χρόνων µε επιτυχηµένο έργο, που περνά µε άνεση τα σκληρά µνηµονιακά µέτρα, αποτυπώνεται γλαφυρά στα δηµοσιεύµατα των ξένων εφηµερίδων.
Ακρως αντιπροσωπευτική ήταν η ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ στη «Hannoversche Allgemeine Zeitung», ο οποίος περιέγραφε την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα σηµειώνοντας: «Για πολύ καιρό η Ελλάδα θεωρούνταν µια χαµένη υπόθεση.
Παρά τα νέα πακέτα βοήθειας, η χώρα δεν µπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει τώρα υπό τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα. ∆ιότι δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα που πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να σκίσει τα Μνηµόνια, να σταµατήσει την αποπληρωµή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη µισητή τρόικα. Αυτά έµειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».
Το πώς υποδέχθηκαν το αποτέλεσµα των εκλογών του 2015 και τις προγραµµατικές δηλώσεις της «πρώτη φορά Αριστεράς», όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας πριν από τρία χρόνια, φαίνεται από το τι έγραφαν τότε τα ΜΜΕ. Η γερµανική «Handelsblatt» ανέφερε σχετικά µε τις προγραµµατικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα σε τίτλο σχολίου: «Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη». Ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon προέβλεπε σύγκρουση, καθώς έγραφε: «Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσο στο µανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
Σηµειολογικό ήταν το πρωτοσέλιδο του γερµανικού «Spiegel» στις 31 Ιανουαρίου 2015, που παρουσίαζε τον Αλέξη Τσίπρα ως Εφιάλτη για την Ευρώπη. Εναν µήνα αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2015, ο «Economist» δηµοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο: «Το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ» και µε υπότιτλο: «Ο Τσίπρας είχε την ευκαιρία να κάνει την Ευρώπη καλύτερη. Τα θαλάσσωσε», υποστηρίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει κάποια στιγµή να κάνει την «kolotoumba» του, παρά το υψηλό κόστος. Επίσης δηµοσίευσε ένα σκίτσο που έδειχνε τον Γ. Βαρουφάκη να ανταλλάσσει πυροβολισµούς µε το ευρώ.
Αλλο ένα ιδιαίτερο σηµείο καµπής, το οποίο σχολιάστηκε, ήταν η διενέργεια του δηµοψηφίσµατος το καλοκαίρι του 2015. Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο του «Economist», µε τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Αγκελα Μέρκελ να στέκονται δίπλα-δίπλα, µπροστά από τον γκρεµό, µε τίτλο: «My big fat Greek divorce» για ένα δύσκολο, αλλά πιθανό Grexit. «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαµβάνεται ως δειλός» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου γνώµης της «Die Welt». Τον Ελληνα πρωθυπουργό µε πιστόλι στον κρόταφο και µε τίτλο «Φέρτε τα λεφτά ή αυτοκτονώ» είχε για εξώφυλλο η γερµανική οικονοµική εφηµερίδα «Handelsblatt».
Τρία χρόνια µετά τις εκλογές του 2015 και δυόµισι µετά το δηµοψήφισµα του καλοκαιριού του ίδιου έτους, έπειτα από ένα ακόµα Μνηµόνιο, δεκάδες µέτρα, πολλές περικοπές και µία προσφυγική κρίση που συνεχίζεται, ο Αλ. Τσίπρας έχει γίνει το «καλό παιδί» της Ευρώπης και τα διεθνή ΜΜΕ τού το αναγνωρίζουν και µε το παραπάνω. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο της εφηµερίδας «Süddeutsche Zeitung» στις 22 Ιανουαρίου 2018, µε τίτλο: «Το τίµηµα της ελευθερίας», το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας µετρ της πολιτικής ακροβασίας. Εδώ και εβδοµάδες ο Ελληνας πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως ο αγγελιοφόρος µιας νέας εποχής, που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι».
Ενώ και η «Handelsblatt» σε άρθρο της στις 17 Ιανουαρίου 2018 ανέφερε: «Ακόµη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί τις οδηγίες των δανειστών µε µεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του. Με τον Τσίπρα και τον υπουργό Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτο “σχεδόν όλα έγιναν πιο εύκολα”, ανέφερε επαινετικά ο απελθών επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελµπλουµ».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει παγκόσµιο παράδειγµα, λόγω της «κωλοτούµπας» που έκανε στο δηµοψήφισµα του 2015. Για τον λόγο αυτόν στην περίπτωση της Τερέζα Μέι, αλλά και του δηµοψηφίσµατος στην Καταλονία, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσιάστηκε ως παράδειγµα για το βρετανικό και το καταλανικό δηµοψήφισµα
Οι «Financial Times» χρησιµοποίησαν τον όρο «kolotoumba» για να περιγράψουν ένα σενάριο παραµονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Σε αυτό γινόταν αναφορά στο παράδειγµα του Αλέξη Τσίπρα και στο πώς, µε την... κωλοτούµπα του 2015, αγνόησε το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος και αποδέχθηκε όλα όσα του έφεραν να υπογράψει. Ιδιαίτερη σηµασία έχει επίσης το δηµοσίευµα του βρετανικού «Guardian» στις 17 Σεπτεµβρίου 2017, το οποίο ανέφερε: «Σε αντίθεση µε τους προκατόχους του, ο Τσίπρας έχει λάβει πρωτοφανή υποστήριξη από συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε.».