Novartis: Ποιους «καίνε» οι... μάρτυρες
Οι καταθέσεις και οι δύο λογαριασμοί που διατηρούσε η πολυεθνική για τις φερόμενες ως δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα
Από την πρώτη της κατάθεση, η µάρτυρας που έχει την κωδική ονοµασία «Αικατερίνη Κελέση» άρχισε να ξετυλίγει το σύστηµα δωροδοκιών στη χώρα µας. Οπως είπε, «η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασµό επ’ ονόµατι Pharma ΑG σε ελβετική τράπεζα, πιθανώς τη UBS.
Από τον λογαριασµό αυτόν γίνονταν πληρωµές µε την κωδική ονοµασία τύπου Β, ήτοι πληρωµές προς Ελληνες γιατρούς, για εν µέρει ή συνολικά εικονικά συµβόλαια, που αφορούσαν τυπικά οµιλίες σε συνέδρια κ.λπ., τα οποία κάλυπταν στην πραγµατικότητα αµοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρµάκων της εταιρείας…
Ο λογαριασµός αυτός κινείτο µε εντολές της Gruber Susanne. Σύµφωνα µε το καταστατικό της εταιρείας, έπρεπε να συνυπογράφει κι ο εκάστοτε µπραντ µάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά, για το φάρµακο GALVlJS, µπραντ µάνατζερ ήταν ο κ. Νίκος Τσενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνοµα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι o ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύµα.
Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε έναν δεύτερο λογαριασµό, στον οποίο είχε το δικαίωµα υπογραφής και διαχείρισης των χρηµάτων µέχρι του ποσού του 1.000.000 ευρώ, αν θυµάµαι καλά, ανά περίπτωση…
Από τον λογαριασµό αυτόν γινόταν o χρηµατισµός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωµατούχων στην Ελλάδα, ως εξής: Ο κ. Φρουζής ακολουθούσε ανορθόδοξες πρακτικές, καθώς διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήµατος µεγάλα χρηµατικά ποσά, τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα (περίοδος 2008 Ιανουάριος 2015). Τα παρέδιδε σε δεσµίδες χαρτονοµισµάτων µε πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωµένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και µέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ».
«ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»
Στις 8 Νοεµβρίου έδωσε τη δεύτερη κατάθεσή της, στις 19.00, όπου κατηγορεί τον υπουργό Α. Λυκουρέντζο ότι έλαβε τουλάχιστον 200.000 ευρώ και του αποδίδει στενές σχέσεις και επαφές µε τον Κ. Φρουζή.
Στον Αδ. Γεωργιάδη αποδίδει τα εξής: «Σε περίοδο µεγάλης οικονοµικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε για την αποπληρωµή των χρεών του ∆ηµοσίου προς τη Novartis ποσό 65 εκατοµµυρίων ευρώ, δυσανάλογο µε το ποσό που καταβλήθηκε στις άλλες φαρµακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία… Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συµφωνία µε τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγµα το ποσό των 2 εκατοµµυρίων ευρώ, το οποίο πήρε αµέσως µετά την καταβολή των 65 εκατ. Τα χρήµατα αυτά τα πήρε µε βαλιτσάκι στο υπουργικό γραφείο».
Στην κατάθεσή της στις 25 Νοεµβρίου 2017 κάνει λόγο για δωροδοκίες για τα εµβόλια και «αποδίδει» στον πρώην υπουργό ∆. Αβραµόπουλο τη λήψη χρηµατικού ποσού 200.000 ευρώ. Την 1η ∆εκεµβρίου 2017, Παρασκευή, στις 11.45, έκανε λόγο για δωροδοκία του πρώην υπουργού Γιάννη Στουρνάρα µε µεγάλο χρηµατικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν µπορεί να προσδιορίσει, αλλά αναφέρει ότι «σε δύο περιπτώσεις πριν συναντηθεί ο Φρουζής µε τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονοµικών είχε µαζί του µία µαύρη, αντρική τσάντα, γεµάτη χρήµατα, τα οποία προορίζονταν για τον υπουργό. Είναι βέβαιο -λέειότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρο το ποσό τουλάχιστον 1 εκατοµµυρίου ευρώ, χωρίς να συµπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε µέσω της Mindwork, της εταιρείας της γυναίκας του».
Είναι σε αυτήν την κατάθεση που ανέφερε ότι «περί τα µέσα του έτους 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε, στα πλαίσια του προγράµµατος “Harvard Project” της Novartis, που αφορούσε την πρόσβαση σε ασθενείς στη χώρα µας, µε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαµαρά, στο Μέγαρο Μαξίµου. Είχε µαζί του µια µαύρη βαλίτσα Samsonite, τύπου τρόλεϊ, που την είχε γεµίσει µε δεσµίδες χαρτονοµισµάτων, χρώµατος µοβ, κίτρινου και πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαµαρά». Σε άλλη κατάθεσή της, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, ανέφερε ότι ο Φρουζής είχε δύο συναντήσεις και µε τον ∆ηµήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά. Η πρώτη στις 16/9/2013, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, και η δεύτερη στις 18/10/2013, στο Μέγαρο Μαξίµου.
Η µάρτυρας επανέρχεται για τη συνάντηση αυτή µε τον πρώην πρωθυπουργό και αναφέρει ότι ο Φρουζής τού ζήτησε να παρκάρει στον περίβολο του Μεγάρου Μαξίµου και του ζητήθηκε η ταυτότητα πριν πάει εκεί, ενώ περιγράφει µε ανατριχιαστικές λεπτοµέρειες πώς κλείνονταν τα ραντεβού µε τους πολιτικούς και πώς εκείνοι έπαιρναν τα χρήµατα πάντα σε µετρητά.
Η γυναίκα που καταθέτει, αν πράγµατι έχει αυτό το φύλο, φέρεται να είναι στο στενό περιβάλλον του Κ. Φρουζή, να γνωρίζει τις κινήσεις του, αλλά και να κανονίζει τις επίµαχες συναντήσεις. Οι δύο άλλοι µάρτυρες φέρουν τα ψευδώνυµα «Μάξιµος Σαράφης» και «Ιωάννης Αναστασίου» και καταθέτουν την ίδια περίοδο µιλώντας για χρηµατισµό και των επτά πολιτικών.
Στην κατάθεσή του ο Μ. Σαράφης ανέφερε µεταξύ άλλων: «Το µεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώµη µου στον χώρο της Υγείας αφορούσε τον διαγωνισµό του υπουργείου Υγείας για τον µοριακό έλεγχο αίµατος για τον ιό HIV, επί υπουργίας Αβραµόπουλου. Πιο συγκεκριµένα, από ό,τι θυµάµαι, κατόπιν δηµοσιεύµατος … τον ∆εκέµβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από µόλυνση ασθενούς κατόπιν µετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραµόπουλος εξήγγειλε τον µεγαλύτερο διαγωνισµό που έγινε ποτέ στον χώρο της Υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά µε την προµήθεια διαγνωστικών τεστ µοριακού ελέγχου… Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριµένη περίπτωση να δόθηκε µίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».
Στο ίδιο κλίµα ήταν και η κατάθεση του Ιωάννη Αναστασίου, στις 3 Ιανουαρίου 2018, που έκανε λόγο για δωροδοκία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλµά, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριµένα στοιχεία για όσα κατήγγειλε. «Ηταν διάχυτη η φήµη στον χώρο των φαρµακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριµένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ.: µε εκπροσώπους φαρµακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλµάς λάµβανε παρανόµως χρήµατα ως δώρα, προκειµένου να εξυπηρετεί τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών», υποστήριξε ο µάρτυρας. Σε άλλο σηµείο της ίδιας κατάθεσης ανέφερε για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό: «Σε µία περίπτωση αµέσως µετά από συνάντηση µε εκπροσώπους φαρµακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν µπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε µεγάλη δεσµίδα χαρτονοµισµάτων των 50 ευρώ».
Σε συµπληρωµατική κατάθεσή του, στις 26 Ιανουαρίου 2018, ο µάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου εξήγησε στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές πώς διαµορφώθηκε η φαρµακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για να εξηγήσει ότι το 2010 η φαρµακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν διπλάσια από τον µέσο όρο άλλων χωρών της Ε.Ε
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018