Την Τετάρτη στη Βουλή δόθηκε η πρώτη μάχη γύρω από την υπόθεση Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτήν. Η μάχη αυτή ήταν πολιτική και διεξήχθη από το βήμα της Βουλής και τα βουλευτικά έδρανα ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και όσους εμπλέκονται στη δικογραφία. Η πρώτη αυτή μάχη όμως ήταν το προοίμιο του μεγάλου νομικού πολέμου που θα ακολουθήσει, όχι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Από τη μία, όσοι προσέφυγαν στην τακτική Δικαιοσύνη και, από την άλλη, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, που μέχρι τότε, ενδεχομένως, θα έχουν αποκαλυφθεί, αλλά και πολιτικά πρόσωπα.

Στη θέση των «στρατηγών» που καθορίζουν την τύχη των πολέμων και των μαχών βρίσκονται οι δικηγόροι που ανέλαβαν να συντάξουν τις αγωγές και τα νομικά επιτελεία που τους υποστηρίζουν.

Από τα ονόματα των νομικών που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τις αγωγές των πολιτικών εκείνο που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Σαγιά, καθώς ο δικηγόρος Σωτήρης Περιβολαράκης, που ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία «Σπύρος Ν. Σαγιάς και Συνεργάτες».

Ο κ. Σαγιάς, διαπρεπής νομικός, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θέση από την οποία αποχώρησε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διαφωνώντας με στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Με τον νυν επίτροπο, ωστόσο, γνωρίζονται από την εποχή που ο τελευταίος ήταν υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δύο ανδρών σφυρηλατήθηκαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα, όπως λέγεται στα πολιτικά παρασκήνια, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα να είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ευρωπαίου επιτρόπου της χώρας μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν γινόταν η σχετική συζήτηση.  

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ  

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς αποτελεί την πρώτη μήνυση πρώην πρωθυπουργού στην ελληνική ιστορία. Με έκταση 56 σελίδων, η εν λόγω μήνυση έχει τρία σκέλη. Στο πρώτο, ο κ. Σαμαράς στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς της, Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Την πολυσέλιδη μήνυση του κ. Αντ. Σαμαρά υπογράφει ο δικηγόρος Γιώργος Παπαλάμπρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επαφές με το περιβάλλον του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορεί όλους τους παραπάνω για σύσταση συμμορίας, είχε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ τη νομική τους άποψη συνεισέφεραν ο ποινικολόγος Πέτρος Μαχάς, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. και δικηγόρος Μάκης Βορίδης, αλλά και οι βουλευτές Θεόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εντονο πολιτικό χρώμα έχει η μήνυση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εναντίον των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Συνήγορός του είναι ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού και επί χρόνια φίλος του.

Ο κ. Πλεύρης ωστόσο έχει και ιδία άποψη για τα πεπραγμένα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. όσο βρισκόταν στο υπουργείο Υγείας, καθώς διετέλεσε την ίδια περίοδο άμισθος νομικός σύμβουλός του, με ευθύνη για συμβάσεις που θεωρούνταν καθοριστικές για τον χώρο της Υγείας, ενώ συμμετείχε σε όλες τις άμισθες επιτροπές του υπουργείου.    

Διαπρεπείς νομικοί στο πλευρό πρώην υπουργών

Προσωπική εμπλοκή στη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε για την υπόθεση Novartis είχε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Ο δικηγόρος που την υπογράφει ωστόσο αναδεικνύει και την εμπλοκή ενός άλλου προσώπου, διαπρεπούς νομικού, γνωστού στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο δικηγόρος Διονύσης Πρωτοπαπάς εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία του Αντ. Βγόντζα, όπου εργάζεται και η κόρη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο κ. Βγόντζας έχει επίσης ενεργό εμπλοκή στα τεκταινόμενα του Κινήματος Αλλαγής ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για το επερχόμενο συνέδριο.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο τελευταίος από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση που κατέθεσε αγωγή. Μολονότι υπέγραψε ο ίδιος την αγωγή που κατέθεσε την Πέμπτη, ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, συμβουλεύτηκε δύο δικηγόρους: τον Αγγελο Καραχάλιο, ευρέως γνωστό στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει νομικός παραστάτης της ομάδας τεκμηρίωσης του κόμματος όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, και τον δικηγόρο Βόλου Κώστα Παπαδόπουλο.  

«ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος δεν χρειάστηκε νομικές συμβουλές, καθώς ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τυγχάνει και η σύζυγός του να είναι δικηγόρος. Μιλώντας στη Βουλή, αρκέστηκε να πει: «Να φτάσει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία».

Την υπόθεση έχει εξετάσει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με τη νομική υπηρεσία της τράπεζας, χωρίς να έχει εκφράσει μέχρι στιγμής την πρόθεση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κάτι ωστόσο που πρόκειται να κάνει η σύζυγός του, Λίνα Νικολοπούλου, για την οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στη δικογραφία.

Η κ. Νικολοπούλου έχει συνηγόρους τον Σπύρο Μουζακίτη και τον Βασίλη Ντότσικα. Από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία, δεν έχουν εκφράσει την πρόθεση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν πάρει νομικές συμβουλές ακόμα και από βουλευτές δικηγόρους.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τους δικηγόρους που έχουν προσλάβει οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που κατέθεσαν αγωγές, υπάρχουν νομικά επιτελεία, αποτελούμενα κυρίως από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα οποία έχουν «χτενίσει» τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και έχουν παράσχει χρήσιμες συμβουλές στους βουλευτές των κομμάτων, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δικογραφία ανέλαβαν να εξετάσουν εξονυχιστικά και να εντοπίσουν τα κενά της οι τομεάρχες Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τα αποτελέσματα της έρευνας να παρουσιάζονται στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την προπερασμένη εβδομάδα.

Τη νομική τους άποψη έχουν εκφράσει επίσης ο δικηγόρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, και ο επίσης έμπειρος νομικός Κώστας Τζαβάρας. Στα γραφεία δε της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το πώς θα χειριστεί την υπόθεση η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαδικασιών στη Βουλή.  

Οι συνήγοροι του αντιπροέδρου

Νομική υποστήριξη ωστόσο έχει ζητήσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη δικογραφία, σύμφωνα με τα αποσπάσματά της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μόλις το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, οι δύο συνήγοροί του ζήτησαν να λάβουν άμεση γνώση της εις βάρος του κατηγορίας και της δικογραφίας, προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του. Οι δύο δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του είναι ο Θεόδωρος Παναγόπουλος και ο Μιχάλης Φαράντος.