Ασκήσεις επί χάρτου σε ασαφές πεδίο και με άγνωστους προς το παρόν πρωταγωνιστές είναι οι δημοτικές εκλογές. Κι αυτό επειδή δεν έχει γίνει γνωστό ούτε πότε ακριβώς θα γίνουν ούτε σε ποιες συνθήκες. Ειδικά στην περίπτωση της κεντροαριστεράς, η ιστορία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, γιατί θα μπορούσε να έχει πολλούς εναλλακτικούς πρωταγωνιστές, όλους ιδιαίτερα ικανούς, ανάλογα με το πώς θα στηθεί τελικώς το σκηνικό.

Αυτό εικονογραφείται καλύτερα στην περίπτωση της Αθήνας. Η πρωτεύουσα έχει κεντροαριστερό δήμαρχο και, μολονότι θεωρείται δύσκολο -έπειτα από ένα διπλό σερί- να παραμείνει σε κεντροαριστερά χέρια, υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός υποψήφιος που θα φέρει τη νίκη.

H προσφορά, άλλωστε, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση όσον αφορά τον επόμενο ένοικο του μεγάρου της Πλατείας Κοτζιά.

Φαίνεται τόσο σε εκείνους που παρασκηνιακά προσεγγίζουν την προεδρική ομάδα για να δηλώσουν την παρουσία τους όσο και σε αυτούς που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς τους.

Περίπτωση όπως η τελευταία αποτελεί ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος.

«Στη ζωή μου πολύ λίγες πόρτες κλείνω», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι η δική του υποψηφιότητα δεν πρέπει να θεωρείται a priori τελειωμένη.  

ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Εκτός από τον Καμίνη, ωστόσο, υπάρχει και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος διατηρεί προς το παρόν το προβάδισμα για τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Υπάρχει όμως και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Με τους δύο τελευταίους, το παρασκήνιο είναι έντονο σε κάποιον βαθμό ίσως και εν αγνοία τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης θεωρείται ο ιδανικός υποψήφιος από μια σημαντική μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι εκείνοι που προκρίνουν μια συνταγή στα πρότυπα αυτής που δοκίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια στον δήμο Αθηναίων (Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος το 2006, Γαβριήλ Σακελλαρίδης το 2014).

Άλλα στελέχη ωστόσο -και μάλιστα του προεδρικού μπλοκ- θεωρούν ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καλύτερο, ως νεότερος παίκτης, να δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκό γήπεδο και συγκεκριμένα να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κινήματος Αλλαγής.

Πιθανότατα μάλιστα και για να κρατήσουν τις ισορροπίες εντός του Κινήματος Αλλαγής, ορισμένοι από αυτούς -αλλά πάντως λίγοι- θεωρούν ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα ήταν μια καλή επιλογή για να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας.

Τι έχει στο μυαλό του ο επικεφαλής του Ποταμιού επ' αυτού; Μολονότι στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» που μιλούσε για συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του, είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προθέσεις του κάτι τέτοιο, τελικώς φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη. Σε συνομιλητές του δεν είναι καθόλου αρνητικός στο ενδεχόμενο να δοκιμαστεί στον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας.  

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Θεωρεί όμως αρκετά πρόωρη τη συζήτηση αυτή, καθώς εκτιμά ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019. Έτσι, φαίνεται πως δύο παράμετροι θα καθορίσουν τις τελικές κινήσεις του: πρώτον, το πόσοι και ποιοι θα είναι υποψήφιοι από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και ως ανεξάρτητοι.

Δεύτερον, το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει η υποψηφιότητά του ευρύτερη στήριξη κομμάτων και κινήσεων δηλαδή κι εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του από τη Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιηθούν μετά τις βουλευτικές.

Κάτι που θα επιθυμούσε ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, όπως σχολιάζουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της κεντροαριστεράς. Βεβαίως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που ο κ. Θεοδωράκης θα διεκδικούσε τον δήμο, στο κομμάτι του ευρωψηφοδελτίου η ιστορία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι για τη θέση πρωταγωνιστεί από το περασμένο καλοκαίρι το όνομα του Γιάννη Ραγκούση.

Ο ίδιος, όταν ερωτάται σχετικά, το αρνείται. Είναι όμως γιατί δεν το θέλει ή για να μην «κάψει» ένα τέτοιο σενάριο έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Μαρτίου 2018