Όταν ο Ιβάν σχεδίαζε τη Λέγκα του Βορρά με σκοπό να διασπάσει τη ΝΔ
Οι διεργασίες του Ιβάν Σαββίδη για τη δηµιουργία φιλορωσικού κόµµατος, µε σκοπό να «χτυπήσει» τη Ν∆, οι σχέσεις του µε πολιτικούς και η επιρροή του στην Εκκλησία.
Τον Σεπτέµβριο του 2016 κι ενώ ο Ιβάν Σαββίδης συµµετείχε στον πρώτο διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες, µε στόχευση, όπως δήλωνε, να παρασύρει τους υπόλοιπους υποψηφίους να ανεβάσουν τις προσφορές τους, προκειµένου να ωφελήσει τη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καµµένου να επιτελέσει... κοινωνικό έργο, άρχισαν να αναδεικνύονται οι πρώτες πληροφορίες για τη δηµιουργία, από πλευράς του, κόµµατος εν είδει «Λέγκας του Βορρά», µε φιλορωσικό πρόσηµο. Τα «Π» τότε είχαν αποκαλύψει τις φιλόδοξες βλέψεις του, αναφερόµενα στις σχέσεις του µε παράγοντες της Ν∆ σε Μακεδονία και Θράκη και µε τον υπουργό Άµυνας, καθώς και την επιρροή του Πόντιου επιχειρηµατία στην Εκκλησία. Ο φορέας που σχεδιαζόταν επί µήνες θα είχε αναφορά από τα κεντροδεξιά προς τα δεξιά της Ν∆, µε σκοπό να περιορίσει τα ανοίγµατα του Κυριάκου Μητσοτάκη και να ψαλιδίσει την επιρροή του.
H δραστηριότητα του κ. Σαββίδη και σε αυτό το επίπεδο δείχνει να προβληµατίζει τον αµερικανικό παράγοντα. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του έτους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ αναδηµοσίευσε στο Τwitter του άρθρο της αµερικανικής ιστοσελίδας «The American Interest», όπου µεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο οµογενής επιχειρηµατίας επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσει τη διάσπαση εντός της Ν∆. Ο ίδιος ο κ. Σαββίδης επιβεβαίωσε δηµοσίως τη διάθεσή του για ενεργό ανάµιξη στην εγχώρια πολιτική σκηνή µε το υπό ίδρυση εθνοπατριωτικό του κόµµα, αφού ούτως ή άλλως διέθετε εµπειρία ως πρώην βουλευτής της ρωσικής ∆ούµας.
Στη συνέντευξή του («Πρώτο Θέµα») υποστήριζε πως ο πρόεδρος της Ν∆ δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός, ενώ εκθείαζε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ήταν η περίοδος της διαρκώς αυξανόµενης επιρροής του στη Βόρεια Ελλάδα. Με τις εγκωµιαστικές του αναφορές στον Κώστα Καραµανλή, την περιορισµένη κριτική του στον Αντώνη Σαµαρά και τους υπαινιγµούς του για τη δυνατότητα επιρροής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, µε δηλώσεις όπως «υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές που εγώ έχω βοηθήσει πάρα πολύ», κινούνταν ευθέως διασπαστικά εναντίον της κεντροδεξιάς παράταξης. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι ο επιχειρηµατίας φέρεται να είχε ενηµερώσει για τις σχετικές προθέσεις του τον Κ. Καραµανλή, τον οποίο και είχε επισκεφθεί στο γραφείο του στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο για κάθε άλλο παρά θετική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στα λεγόµενα του οπλοφόρου ποδοσφαιρικού παράγοντα.
«Γελοιότητες» ήταν η λέξη που είχε χρησιµοποιήσει, σύµφωνα µε συνοµιλητές του. Ωστόσο, αυτό το... θάρρος φαίνεται ότι το πήρε ο επιχειρηµατίας και λόγω της παρουσίας του µακροβιότερου αρχηγού στην ιστορία της Ν∆ στον γάµο του γιου του Γιώργου, το καλοκαίρι του 2016, όπου βεβαίως έδωσε βροντερό «παρών» και το ζεύγος Καµµένου - Τζούλη. Πέραν του Κώστα Καραµανλή, ο Ιβάν Σαββίδης είχε στενές επαφές στο παρελθόν από το στρατόπεδο της Ν∆ και µε τον γνώστη της ρωσικής γλώσσας (λόγω των σπουδών του στην τότε σοβιετική Μόσχα) Σίµο Κεδίκογλου, που είχε αναλάβει ρόλο διαµεσολαβητή µε το σύστηµα Σαµαρά στη διάρκεια της διακυβέρνησης 2012-2014, τον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη (στον γάµο του υιού του οποίου είχε δώσει το «παρών» και είχε φωτογραφηθεί µάλιστα µαζί µε τον ∆ηµήτρη Μελισσανίδη), αλλά και µε τους βουλευτές της συµπρωτεύουσας Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ και Αριστείδη Φωκά της Ένωσης Κεντρώων.
Οι δύο τελευταίοι µάλιστα αποτέλεσαν τους πιο ένθερµους υποστηρικτές του στη Βουλή µετά τα γεγονότα της Τούµπας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και ζητώντας τον υποβιβασµό του Ολυµπιακού και της ΑΕΚ επειδή... προκάλεσαν τον επίδοξο ολιγάρχη. Στο πολιτικό εγχείρηµα ήταν έτοιµος τότε να εµπλακεί και ένας άλλος ελληνικής καταγωγής και προερχόµενος από την παλαιά ΕΣΣ∆ επιχειρηµατίας, ο Μπόρις Μουζενίδης, που διατηρεί στενές σχέσεις και αυτός, όπως και ο Ιβάν Σαββίδης, µε το Κρεµλίνο και τον Βλαντιµίρ Πούτιν. Μαζί τους και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και µάλιστα µε συγκεκριµένους ιεράρχες, µε τους οποίους η πλευρά Σαββίδη βρίσκεται σε στενή συνάφεια -ένας εκ των οποίων ιερουργεί στην Αττική-, αλλά και µε έναν ιδιαίτερα προβεβληµένο µοναχό του Αγίου Όρους. Επίσης, όσοι κινούσαν τα νήµατα είχαν προσεταιριστεί συγκεκριµένους επιχειρηµατίες.
Συγχρόνως, αποκτούσαν διείσδυση και σε κόµµατα και µάλιστα βρίσκονταν σε προχωρηµένες συνοµιλίες µε βουλευτές. Κεντρικό ρόλο διαδραµάτιζε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ και τέως γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας Ανδρέας Παπαµιµίκος, ο οποίος, ως γνωστόν, διατηρεί πολύ στενές πλέον οικογενειακές σχέσεις µε τον Ιβάν Σαββίδη.
Ο κ. Παπαµιµίκος εµφανιζόταν ως άξονας διείσδυσης στον χώρο της νεοδηµοκρατικής Νεολαίας, προκειµένου να προσελκύσει στις τάξεις του νέου κόµµατος καινούργια πρόσωπα που θέλουν να ενταχθούν στην πολιτική. Περαιτέρω, ελάµβαναν χώρα διάφορα γεύµατα και δείπνα µε επιχειρηµατίες και πρόσωπα της δηµόσιας σφαίρας. Εκτός των άλλων, ο σύζυγος της ανιψιάς και συνεργάτιδας του Ιβάν Σαββίδη Σόνιας αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν τον δίαυλο επικοινωνίας του επιχειρηµατία από το Ροστόφ µε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος στο µυαλό του Ιβάν θα µπορούσε να αποτελέσει κεντρικό παίκτη στην όλη προσπάθεια.
Βλέπετε, είναι κοινό µυστικό ότι ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που βοήθησε σηµαντικά και ποικιλοτρόπως την εκστρατεία του περιφερειάρχη στην κούρσα για την αρχηγία της Ν∆, µε τον τότε γραµµατέα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπαµιµίκο να είναι το πρωτοπαλλήκαρο του υποψήφιου προέδρου. Για την ιστορία, πάντως, µαθαίνουµε ότι σήµερα οι σχέσεις του Απ. Τζιτζικώστα µε το δίδυµο Σαββίδη - Παπαµιµίκου είναι τουλάχιστον «παγωµένες».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 17 Μαρτίου 2018