Η γενιά των 200 ευρώ
Αυξάνονται στην Ελλάδα οι εταιρείες που ζητούν µορφωµένα στελέχη, ενώ δίνουν μισθούς πείνας
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης να είχε δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας η λεγόμενη «γενιά των 300 ευρώ», λόγω των ιδιαίτερα μειωµένων μισθών σε ένα μέρος του ιδιωτικού τοµέα, ωστόσο φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό εξελίχθηκε στις µέρες µας σε «γενιά των 200 ευρώ». Ενδεικτικό είναι ότι καθημερινά όλο και πιο πολλές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στον κλάδο των πωλήσεων και της προώθησης προϊόντων, αναζητούν να απασχολήσουν άτομα δραστήρια και μορφωμένα, στα οποία, όπως γράφουν ξεκάθαρα στις αγγελίες τους, προσφέρουν για πλήρη απασχόληση την αμοιβή των 200 ευρώ. Τα ελάχιστα αυτά χρήματα που θα πάρει ένας νέος στο τέλος του μήνα αντικατοπτρίζουν αφενός την τραγική μισθολογική κατάσταση που επικρατεί για εργαζομένους μέρους του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου την εκμετάλλευση που φαίνεται να υπάρχει από ορισμένες εταιρείες.
ΤΟ... ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Τα «Π» επικοινώνησαν ως υποψήφιοι υπάλληλοι µε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες που προσφέρουν την συγκεκριμένη αμοιβή, µε τους υπευθύνους να δηλώνουν πως πρόκειται για ένα ελεύθερο επάγγελμα, τονίζοντας παράλληλα πως ο μισθός αυτός μπορεί να αυξηθεί, αν ο εργαζόμενος κλείσει κάποιες συμφωνίες «και πιάσει κάποιους στόχους». Για περισσότερες πληροφορίες, µας ζήτησαν να κλείσουμε ένα ραντεβού προκειμένου να µας ενημερώσουν από κοντά σχετικά µε το εργασιακό περιβάλλον και τη διαρκή και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που θα παρέχουν, ενώ παράλληλα µας μίλησαν για σύγχρονες μεθόδους πωλήσεων, αλλά και για τις προοπτικές εξέλιξης, παρουσιάζοντας ένα ελκυστικό εργασιακό πακέτο το οποίο, όμως, το µόνο που είχε ως σίγουρο για τον εργαζόμενο ήταν η πλήρης απασχόληση και η αμοιβή των 200 ευρώ. Για το γεγονός αυτό μίλησε στα «Π» ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για παράνομα και αντισυνταγματικά φαινόμενα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το τελευταίο διάστημα γενικά έχουμε µια εκτόξευση της μερικής απασχόλησης, έχουμε µια εκτόξευση της νεανικής εκμετάλλευσης, έχουμε µια μορφή εργασιακής ειλωτείας» και συνέχισε τονίζοντας πως «όλα αυτά δυστυχώς είναι φαινόμενα παράνομα που δεν συμβαδίζουν µε τις αρχές προστασίας της νεανικής εργασίας». Όσον αφορά το ύψος του μισθού του εργαζομένου, ο κύριος Μητρόπουλος ήταν κάθετος και τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην πατρίδα µας υπάρχει θεσπισμένος από την ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός, που είναι 586 ευρώ μικτά. Κανένας εργαζόμενος µε πλήρες ωράριο δεν μπορεί να αμείβεται µε κάτω από αυτά τα λεφτά που προβλέπει ο νόμος. Άρα οποιοσδήποτε μισθός κάτω από τα 586 ευρώ είναι παράνομος, είναι αντισυνταγματικός, µε μοναδική υποσημείωση το ηλικιακό όριο του εργαζομένου, καθώς, αν ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, τότε μπορεί να αμείβεται µε 510 ευρώ μικτά».
«ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επίσης εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, ο οποίος, από τη μεριά του, τόνισε στα «Π» πως η αμοιβή των 200 ευρώ για να είναι νόμιμη πρέπει να συνδέεται µε τις ώρες εργασίας, αλλιώς προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και πρόστιμο. «Η αμοιβή στον χρόνο εργασίας δεν μπορεί να µη συνδέεται µε τον κατώτατο μισθό», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε, επισημαίνοντας πως «οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου ως προς τον μισθό αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα και επισύρει και διοικητικές κυρώσεις».
Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εδημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 3 Μαρτίου