Σαρκοζί: Η πτώση του προέδρου bling-bling
Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει την υπόθεση σαν το πιο εκρηκτικό πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών
Η αγάπη του Νικολά Σαρκοζί για την πολυτέλεια και την καλή ζωή σίγουρα δεν αποτελεί είδηση. Τα ακριβά ρολόγια, τα φίνα κουστούμια, τα ντιζαϊνάτα γυαλιά και τα πολυτελή σκάφη σημάδεψαν τα χρόνια που πέρασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και την εποχή που έχει πια μείνει στην ιστορία της Γαλλίας ως η «προεδρία του bling-bling». Όμως οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή προέλευση των εκατομμυρίων που χρηματοδότησαν αυτή τη λαμπερή περίοδο αποτελούν μέχρι και σήμερα μία σκιά που πλανάται πάνω από τον αμφιλεγόμενο Γάλλο πολιτικό. Η είδηση της παραπομπής του σε δίκη για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής είναι ένα ακόμα επεισόδιο στα μπλεξίματα που έχει ο «Σαρκό» με τη δικαιοσύνη, και τα οποία βάζουν ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες είχε τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι κατηγορίες της διαφθοράς εστιάζουν σε τηλεφωνήματα που έκανε το 2014, με στόχο να επηρεάσει τους δικαστές που ερευνούσαν τις υποψίες περί παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα, είχε ανακριθεί από την αστυνομία για δυο μέρες, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η προεκλογική καμπάνια με την οποία κέρδισε την προεδρία το 2007, χρηματοδοτήθηκε παρανόμως από το καθεστώς Καντάφι της Λιβύης.
Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει την υπόθεση σαν το πιο εκρηκτικό πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, όμως ο ίδιος ο Σαρκοζί χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του ως «αλλόκοτες». Η ευρεία έρευνα των αρχών εστιάζει στους ισχυρισμούς ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έδωσε 50 εκατ. ευρώ για την προεκλογική καμπάνια του 2007, σε παραβίαση τόσο του νόμιμου ορίου χρηματοδότησης των πολιτικών εκστρατειών όσο και της γαλλικής νομοθεσίας κατά της εξωτερικής χρηματοδότησης και του ξεπλύματος χρήματος.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει το 2016 ο Ζιάντ Τακιεντίν, ένας εύπορος Γαλλο-λιβανέζος επιχειρηματίας που διατηρούσε στενούς δεσμούς με το καθεστώς Καντάφι, είχε παραδώσει προσωπικά βαλίτσες γεμάτες με χρήματα, που προέρχονταν από τον Λίβυο δικτάτορα και προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του Σαρκοζί. Στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007 είχε ταξιδέψει τρεις φορές από την Τρίπολη στο Παρίσι, και σε κάθε ταξίδι, κουβαλούσε μαζί του μία βαλίτσα η οποία περιείχε από 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ, ισχυρίζεται.
Το βέβαιο είναι ότι ο Σαρκοζί είχε μια περίπλοκη σχέση με τον Καντάφι. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την προεδρία, κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη για μια επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, και τον υποδέχτηκε με κάθε τιμή. Ο Καντάφι έφτασε στο Παρίσι με πέντε αεροπλάνα, 400 υπηρέτες, μία καμήλα και 30 γυναίκες σωματοφύλακες, για να στήσει τη βεδουίνικη σκηνή του απέναντι από το Μέγαρο των Ηλυσίων, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Παριζιάνων.
Αλλά λίγα χρόνια αργότερα, ο Σαρκοζί του έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, με τη Γαλλία να ηγείται των νατοϊκών επιδρομών που συνέβαλαν τελικά στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι το 2011. «Ο Σαρκοζί πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας. Χρηματοδοτήσαμε την καμπάνια του και έχουμε αποδείξεις. Το πρώτο πράγμα που απαιτούμε από αυτόν τον κλόουν είναι να επιστρέψει τα χρήματα στον λαό της Λιβύης», θα έλεγε το Μάρτιο του 2011 στο Euronews ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική υπόθεση που απειλεί να φέρει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο Σαρκοζί πρόκειται να δικαστεί για τη χρηματοδότηση και της προεκλογικής καμπάνιας του 2012, η οποία τον οδήγησε τελικά στην ήττα έναντι του Φρανσουά Ολάντ. Αυτό το σκάνδαλο, γνωστό στη Γαλλία ως η «υπόθεση Bygmalion», θέλει το κόμμα του Σαρκοζί να έχει συνωμοτήσει με μια φιλική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κόστος μιας προεκλογικής καμπάνιας-υπερπαραγωγής, που κινήθηκε σε αμερικανικά πρότυπα και μετέτρεψε τον πρώην πρόεδρο σε έναν πολιτικό-σόουμαν. Αλλά και τον Ιούλιο του 2012, η αστυνομία είχε εισβάλει στο σπίτι του Σαρκοζί, στο πλαίσιο μίας ακόμα έρευνας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του 2007 από την πάμπλουτη κληρονόμο της L’ Oreal, ΛιλιάνΜπετενκούρ.
Μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση που η προσπάθεια του «Σαρκό» να αφήσει πίσω του την εικόνα του «προέδρου bling-bling» και να πλασαριστεί ως ο υπερασπιστής των αδυνάτων απέναντι στις γαλλικές ελίτ, έπεσε στο κενό, οδηγώντας τον σε μια ντροπιαστική ήττα στις εκλογές του 2016 για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Έκτοτε, ακολουθεί την πρώην μοντέλο και νυν μουσικό σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, στις περιοδείες της, απολαμβάνοντας την καλή ζωή που τόσο αγαπά, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Εκτός και εάν η γαλλική αστυνομία έχει διαφορετικά σχέδια.