Κόμμα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι «53+» του Τσακαλώτου
Με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές εξελίξεις, η ομάδα του Τσακαλώτου επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στο εσωκομματικό πεδίο.
Ο Συνασπισμός και, στη μετεξέλιξή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που θεσμοθέτησε στο καταστατικό του τις τάσεις ως κορυφαίο δείγμα εσωκομματικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό και από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μπορούσαν να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα ο ακραιφνής ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής Μιχάλης Παπαγιαννάκης με τον πολέμιο της Ε.Ε. και νοσταλγό της Σοβιετικής Ένωσης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι τάσεις είχαν τίτλους, όπως «Αριστερό Ρεύμα», «Πλατφόρμα», «Παρέμβαση», «Ανανεωτική Πτέρυγα» και άλλα. Οι πρώτοι που πήραν το όνομά τους από τον συνολικό αριθμό των μελών που είχαν εκλέξει στην Κεντρική Επιτροπή ήταν οι «53+», γνωστότεροι στο ευρύ κοινό και ως «ομάδα Τσακαλώτου».
Η εν λόγω τάση είναι η μοναδική που συνεδριάζει τακτικά, που ακολουθεί συλλογικές διαδικασίες και προσπαθεί να τηρεί τις παραδόσεις ενός αριστερού κόμματος, έστω και αν υπάρχει το εντελώς παράταιρο ο επικεφαλής των «53+» να είναι αυτός που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο και σε όσα απορρέουν από αυτό. Είναι ενδεικτικό πως το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας περισσότερα από 200 στελέχη, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τη μελλοντική πορεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης.
Το «παρών», μάλιστα, έδωσε και ο πρώτος τη τάξει υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, παρότι δεν είναι μέλος της τάσης, ενώ λόγω απουσίας στο εξωτερικό δεν παραβρέθηκε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες των «53+». Ούτως ή άλλως, το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι ο βασικός εκφραστής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει καταστήσει τον κ. Φίλη την πλέον ισχυρή -εσωκομματική- αντιπολιτευτική φωνή στις κυβερνητικές επιλογές. Είναι ενδεικτικό πως ο πρώην υπουργός Παιδείας σε σταθερή βάση αποδομεί το κυρίαρχο αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Ακριβώς στο σημείο αυτό έγκειται και η ουσιαστική διαφορά του από τον κ. Τσακαλώτο.
Ο τελευταίος, μιλώντας στη συνεδρίαση της τάσης, προσπάθησε να καθησυχάσει το κομματικό ακροατήριο, λέγοντας πως το τοπίο στη χώρα θα είναι διαφορετικό μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Οι «53+» στην πορεία προς τις εκλογές θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στο κόμμα, επιδιώκοντας να έχουν ισχυρό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και τούτο ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Άλλωστε, όπως ανέφεραν σε κείμενο που εξέδωσαν, «το κόμμα είναι η αδιάσπαστη συνέχεια της συλλογικής συνείδησης, ενώ η κυβέρνηση είναι μία στιγμή και μία πλευρά της πολιτικής του.
Το κόμμα δεν πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα προς την κυβέρνηση, αλλά προς την κοινωνία και τις ανάγκες της. Απαιτείται, λοιπόν, στροφή προς την κοινωνία, με μαζικό προσανατολισμό, με στρατηγική συγκρότησης κοινωνικών μετώπων και ανάδειξη μαζικών κοινωνικών στελεχών».
ΤΑ ΜΕΛΗ
Εκτός του κ. Τσακαλώτου, στους κόλπους των «53+» βρίσκονται η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, οι υφυπουργοί Παιδείας Μερόπη Τζούφη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Σάκης Παπαδόπουλος, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης, Μάκης Μπαλαούρας, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταματάκη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Πάλλης.
Συν τοις άλλοις, στους «53+» ανήκουν ισχυρά κομματικά στελέχη, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος, Πέτρος Καλκανδής και Κατερίνα Κνήτου, η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Πουλαντζάς Χάρης Γολέμης, ο Χρήστος Φωτιάδης, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας, κ.ά. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί πως οι «53+» έχουν σημαντική επιρροή στον κύκλο των δημοσιογράφων, των καλλιτεχνών και των διανοουμένων.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018